Nieuws

FTX Crypto Cup

door Peter op 26 mei 21

 

Het nieuwste 'speledingetje' van wereldkampioen Magnus Carlsen de FTX Cryptocup is de knock-outfase ingegaan. Na enkele beklijvende voorrondes, waar iedereen tegen iedereen uitkwam, gingen de acht best geklasseerden door naar de volgende fase. Magnus moest zich uitermate schrap zetten om zich te kwalificeren en balanceerde op het randje van de uitschakeling, ook uitdager voor het WK Nepomniachtchi overleefde maar nipt de eerste selectie. Hun onderlinge confrontatie, interessant met het oog op de strijd voor de wereldtitel in november, eindigde op remise. Fabiano Caruana won de voorrondes met een banddikte voorsprong op een kwartet met Giri, Nakamura, Vachier-Lagrave en So. Intussen is de eerste dag van de kwartfinales in de geschiedenisboeken verdwenen en dit zijn de uitslagen: 
Caruana-Nepomniachtchi 2-2, So-Vachier-Lagrave 3-1, Nakamura-Carlsen 2-2, Radjabov-Giri 2,5-1,5. Morgen volgt dag twee van de kwartfinales en veel lijkt nog mogelijk.
Alles kunt u volgen via de officiële site. Intussen maakt de bitcoin gekke sprongen en is het startbedrag van 100.000 dollar geslonken naar 84.000 dollar en dat is zelfs 3000 dollar hoger dan een dag eerder! 

Wat verdwenen op de achtergrond, maar daarom niet minder belangrijk is de vierde manche van de Fide Women's Grand Prix en dat is de passage in Gibraltar. Na vijf ronden hebben we twee leidsters met de jonge Abdumalik en ééntje van de Muzychukzusters Mariya, beide hebben 4 op 5. Oudgedienden Paehtz en Lagno volgen op een halfje. De puntjes geoogst in Gibraltar tellen mee voor het eindklassement in de Womens Grand Prix, de eerste twee van dit eindklassement verdienen hun ticket voor de Candidates bij de vrouwen. De laatste horde op weg naar de wereldtitel. Gibraltar kun je hier van dichtbij volgen.

En hier nog maar eens de (upgedate) schaakkalender:

*19/06: Derde ronde Ben-De-Cat-Memorial Schaakclub Torrewachters Roeselare
*17/07 tot 21/07 : Het 43ste Open Schaaktornooi van Gent.
Er was wat verwarring of het al of niet doorging. Een mailtje naar de KGSRL bracht uitsluitsel: De Open van Gent gaat wel degelijk door, de Stropkes zijn in volle voorbereiding en binnenkort komt de website online waar u zich kunt inschrijven.
*08/08 tot 12/08: De 36ste Open van Geraardsbergen
*14/08 tot 20/08 : Brugse Meesters