Nieuws

Jeugd slaat toe op de Brugse Meesters

door Peter op 23 aug. 21

De Brugse Meesters editie 2021 is geschiedenis, de triomfators in de Open reeks en die van -1800 zijn bekend, intussen moesten ook de experten kleur bekennen. Een summier overzicht van een doodvermoeide en weer eens een illusie armere blogger van de voorbije week:

Laten we maar meteen beginnen met de 'grote jongens', onze experten, het kruim van de Belgische schaakwereld. Daniël Dharda werd vooraf gebombardeerd tot topfavoriet en hij ontgoochelde niet. Met 7 op 9 freewheelde de bijna zestienjarige Dharda naar zijn 2de Belgische titel, zijn eerste haalde hij op zijn dertiende! Tweede werd Stefan Beukema op een vol punt en de top drie wordt vervolledigd met 5.5 door Malakhatko. Uittredend Belgisch kampioen Dgebuadze ontgoochelde wat met een vijfde plaats (4.5). De volledige einduitslag valt hier te raadplegen. Er deden ook dit jaar geen Torrewachters mee in deze reeks... 😁.

Ook de Open Reeks kende een jeugdige winnares, de vijftienjarige uit Amsterdam afkomstige Eline Roebers was het ganse pak op schaakgebied te snel af. Het Nederlandse toptalent haalde het met 7,5/9 en de scheidingspunten voor de Canadees Ivanov (7,5) en de Fransman Kambrath (7,5). Eerste Belg werd Steven Geirnaert (7) op de vierde stek. De zege van Eline komt niet geheel onverwacht, eind vorig jaar werd ze overtuigend wereldkampioene bij de dames tot en met veertien jaar. In deze reeks troffen we 'diepverscholen', enkele Torrewachters aan. Michiel (56ste) en Yves (59ste) hielden de Roeselaarse eer hoog en haalden beiden 5 uit 9. Giulia werd 109de met 3.5 en Fabio sluit het rijtje op stek 128 met 2.5. Het volledige overzicht van deze reeks vind je hier.

Bij de -1800 deden iets meer clubgenoten mee, maar ere wie ere toekomt we beginnen met het podium in deze groep. Hier gooide een andere jonge snaak hoge ogen, de veertienjarige Pjotr Cappan spelende voor de schaakclub Chesspirant haalde het met een monsterscore van 8 uit 9! Hier is het ereschavot volledig Belgisch met op twee Dutre Wonder (7,5) en op drie Vanlommel Maxim (7). Ook hier enkele Roeselaarse Torrewachters, met een knalprestatie van onze Robbert op een achtste plaats met 6.5! Ook Ewout deed het verre van onaardig (31ste met 5.5). De grijze, minder wijze, mannen Pauwel (58ste) en Peter (82ste) haalden respectievelijk 4.5 en 3.5. Ook Frederic (85ste) haalde 3.5, net als kersvers clublid Marc (87ste). De eindrangschikking kun je op je gemak nog eens nalezen via deze link.

De editie 2021 van de Brugse Meesters was meer dan geslaagd te noemen, vuurwerk en nagelbijtende spanning op de topborden, een weer eens puike organisatie,... dat vraagt om een vervolg en dat komt er ook: U wordt met zijn allen verwacht volgend jaar van 13 tot en met 19 augustus en dat is nog x aantal keer slapen...

De deelnemende Torrewachters werd weinig rust gegund, op zaterdag moesten enkelen nog maar eens aan de bak voor de vijfde ronde van de Ben de Cat-Memorial. Dit waren de resultaten:

Robbert-Martijn: ½, Jan S.-Pieter M.: 1-0, David-Kris: 0-1, Jozef-Frederic D.: 0-1, Erik C.-Diederik: ½, Quinten-Renaat: 1-0, Rene-Peter: 0-1, Fabio-Stijn: 0-1 (!).
Reeds gespeeld: Pauwel-Yves: 0-1 en Steven-Bernard: ½.
Meester Steven was een aandachtig toeschouwer en dat heeft hij in een filmpje gegoten. Hoofdrolspelers van dienst zijn Jan Selschotter en Pieter Menu. Veel plezier met Video 22: Jan Selschotter - Pieter Menu.

Als afsluiter kunnen we nog melden dat de voorbereidingen voor de jeugd/volwassenen lessen op volle toeren draaien. Een aantal potentiële lesgevers en helpers werd zondag door ervaren jeugdcoach Tom Piceu onderwezen in de kunst van het lesgeven. Heel wat tips en do's en dont's passeerden de revue.
De lessen zullen doorgaan op zaterdagvoormiddag van 10h30 tot 12h30 en er zal gestart worden eind september/begin oktober. We houden u op de hoogte.