Nieuws

Nostalgie

door Peter op 20 okt. 21

Een foto van een bouwwerf als begeleidende foto bij mijn artikel, dat is natuurlijk niet zonder reden. Iemand? Het blijft nu overdonderend stil aan de andere kant... Beste mensen op dit lelijke gat in het Roeselaarse straatbeeld, meer bepaald in de Noordstraat, stond vroeger café Het Bourgondisch Kruis en dat was waar ons vroeger schaaklokaal zich bevond. Een leuke stek waar ik een kleine 20 jaar (?) van mijn Roeselaarse schaakcarrière heb doorgebracht. Eerst onder de beschermende vleugels van Dirk & Martine, later vele jaren van spijs en drank voorzien door het koppel Kurt & Hilde om te eindigen een klein decennium terug met Kevin en nichtje Lara. Veel van mijn tijd en (drink)geld is hier achtergebleven, maar we hebben er ontzettend veel voor teruggekregen. Veel plezier gemaakt , nog meer schuimende pinten naar binnen gewerkt en natuurlijk ook wel een beetje geschaakt. Mijn eerste blunderpartijen afgewisseld met betere 'werkjes' bezorgden me zelfs enkele kampioenentitels weliswaar in de lagere afdelingen, maar toch blijvende herinneringen en die plaats behoort nu voor goed tot het verleden. Deze ontmoetingsplaats, in de volksmond wel eens 'het café met de trapjes' genoemd is niet meer. In de plaats komt geen Belgisch Max Euwe-Schaakcentrum, noch een Ben-de-Cat-schaakhuis of een vast clublokaal voor de Torrewachters (zoals bij onze Gentse schaakbroeders) maar verrassend is het niet, weer eens enkele betonnen blokken die gezien de ligging naar de financieel goed voorziene Roeselaarnaar zullen gaan.  Het zijn niet alleen schakers die verdwijnen en een groot gemis veroorzaken, ook deze nostalgische plaats doet iets met een mens. Vooraleer ik kort nog wat ander schaaknieuws breng, voeg ik hier voor mezelf een minuut stilte in... 

*De uitslagen in onze Vaderlandsche competitie + enkele uitslagen van inhaalpartijen:

Eerste klasse: Marc-Seppe 1-0.
Tweede klasse A: Robben-Quinten 0-1, Philippe-Yannick 0-1, Renaat -Pierre 1/2, Pierre-Diederik 1/2, René-Pierre 1-0, Dany-Viktor 0-1.
Tweede Klasse B: Salvatore-Shen 0-1, Erik-Stijn 1/2, Fréderic-Pieter 1-0, Gabriel-Frederique 0-1.

*Torrewachter Robbert Degrave werd afgelopen weekend bij de West-Vlaamse Liga-jeugdkampioenschappen vierde in zijn reeks. Knap van onze Robbert, wat het nog mooier maakt is dat Robbert uitkwam bij de -16 en dat ze zijn reeks hadden samengesmolten met de reeksen -18 en -20. Op het podium staan dan ook niet geheel verrassend twee oudere gasten, eigenlijk is hij tweede in zijn reeks en dat verdient een warm applaus 👏. Hier kun je uitslagen en standen vinden.  

*Wat internationaal schaaknieuws:

Wesley So is voor de derde keer kampioen van de Verenigde Staten geworden. Na de reguliere partijen stonden ze met zijn drieën bovenaan: So, Caruana en Sevian. In de rapid-playoffs was So net iets beter en dat leverde hem de titel op.
In Groot-Brexitannië was het een zekere Pert die nationaal kampioen werd.
De sterkste interclubs van Europa, de Champions League van het vasteland dus, worden ongetwijfeld betwist in Duitsland. En daar was het Baden Baden die een zoveelste nationale titel won. Voor de Bruggelingen een soort Manchester City dus...

Als afsluiters nog de leskalender van My Online Schaakclub:

*Zaterdag 23 oktober - 14h00-15h30 - Stap 6 met Tom Piceu
*Zaterdag 30 oktober - 18h00-19h30 - Stap 6 met Tom Piceu

En de gewone kalender:

*23 oktober: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*23 oktober: Vijfde ronde clubkampioenschap (namiddag - in het lokaal)
*24 oktober: Eerste ronde nieuw Interclubseizoen: Zottegem 1-Roeselare 1 & Tielt 1-Roeselare 2
*31 oktober: Tweede ronde West-Vlaamse Liga in Brugge
*20 november: Achtste ronde Ben de Cat Memorial in de Zilverbergstatie (namiddag)
*21 November: Tweede ronde interclubs: Roeselare 1-Brugge 2 & Roeselare 2-Ieper 2