Nieuws

Schaakliga West-Vlaanderen

door Peter op 6 okt. 21
Afgelopen zaterdag hield de West-Vlaamse Schaakliga zijn jaarlijkse Algemene Statutaire Vergadering en dit in de lokalen van onze Oostendse schaakbroeders van de KOSK. Ondergetekende vertegenwoordigde Roeselare en het werd misschien eens tijd om via deze pagina stil te staan bij de werking van de West-Vlaamse Liga. Wie zijn ze? Wat doen ze? Wat drijft hen? šŸ˜
Kort gezegd komt het hier op neer de West-Vlaamse Liga coƶrdineert & organiseert het schaakgebeuren in West-Vlaanderen. Dat schaakgebeuren is heel divers en gaat van het opzetten van jeugdtornooien en evenementen voor volwassenen, over het geven van cursussen voor jeugdleiders en arbiters, tot het stimuleren van schaak op school en de begeleiding van getalenteerde spelers in de provincie. Een ganse mond vol en ik zal nog heel wat vergeten hebben. Wie een meer volledig beeld van de werking wil krijgen, die kan een kijkje nemen op hun site Schaakliga West-Vlaanderen. Een degelijke en volledige site die op poten gezet werd door Oswald De Winne van de Blankenbergse Schaakclub. 

Zoals vorige week beloofd een kort verslagje van de afgelopen vergadering. Lang lang geleden, het was echt nog in de vorige eeuw, had ik eens zo'n meeting bijgewoond en ik herinner me dat enkele 'bestofte' heren zaten te discussiĆ«ren over de kleine lettertjes in het reglement, dat ik van al dat stof een droge keel had en bijna in slaap dommelde na dat urenlange gepalaver. Wie toen aan het roer stond weet ik echt niet meer... In de eenentwintigste eeuw aanbeland was wijlen Marc Clevers de 'grote roerganger', de vergaderingen waren op zijn zachtst gezegd een stuk meer geanimeerd onder de leiding van deze duivel-doet-al. Marc werd opgevolgd door huidig voorzitter Glenn Dayer en die heeft een aparte stijl van vergaderen en een duidelijke visie waar hij naar toe wil met de Liga. Glenn is duidelijk grondig voorbereid en gaat in een sneltreinvaart door de agenda met nadruk op de praktische kant van het gebeuren. In zijn welkomstwoord had 'Speedy Glenn-Zales' dan ook al kort zijn mening weergegeven over zowat alle agendapunten. 
Vervolgens nam Tom Piceu het woord, Tom had het vooral over het in coronatijden ontstane project 'Mijn Online schaakclub' en over zijn blijvende betekenis voor het schaakleven. Voor wie het hoort donderen in Keulen: In een soort virtueel schaakhuis kun je gratis online schaaklessen volgen en zelf onderwerpen aanbrengen. Tom deed een warme oproep naar lesgevers (Steven?) en schakers die wat willen bijleren.
Na het betoog van Tom, namen kort enkele bestuursleden en naaste medewerkers het woord. Hier kort wat ik me nog herinner: De communicatie naar de clubs is toe aan een opfrissing, blijkbaar zijn vele emailadressen niet meer up to date?  Gaetan Poppe nam het initiatief voor een facebookgroep over het West-Vlaamse schaakleven, waar iedereen berichten kan posten en reclame kan maken voor eigen schaakinitiatieven. De groep telt al zo'n 80 leden, helaas nog niemand uit Roeselare en dat komt natuurlijk omdat we niets wisten van dit initiatief. Bij deze, Torrewachters, allen daarheen!
Na een deugddoende, geestverruimende pauze, nam penningmeester Guido Podevijn het woord. Allerlei cijfers en getallen zweefden door het lokaal, zo werd de balans van 2021, het budget van het afgelopen jaar en de resultaatrekening onder de loupe genomen. Guido eindigde met een voorstel voor het ontwerpbudget voor het komende seizoen, wat vervolgens unaniem werd goedgekeurd. 
Geert Bailleul, voorzitter van de Belgische Schaakbond nam kort het woord en vroeg de West-Vlaamse clubs om een poging te doen om fysiek aanwezig te zijn op bondsvergaderingen, indien niet mogelijk, zich toch te manifesteren met het geven van een volmacht.
De vergadering liep stilletjes aan op zijn einde en werd besloten met enkele variapunten en het vastleggen van datum en plaats voor de volgende algemene vergadering en dat wordt 1 oktober 2022 in Izegem. Vervolgens werd er verbroederd aan de Oostendse toog tussen de toch wel talrijk vertegenwoordigde clubs, als ik goed geteld heb, waren dat er een dertiental. Zo werd een mooi einde gebreid aan een interessante namiddag...

In mijn afwezigheid werd er ook geschaakt in Roeselare, hoe durven ze šŸ˜Š, hier de uitslagen van afgelopen zaterdag:

Eerste klasse: Marc-Robbert 0-1, Pauwel-Kris 1-0, Frank-Daniƫl 0-1 (!), Seppe-Jan 1-0.
Tweede klasse A: Yannick-Tim 1-0, Quinten-Dany 1/2, Viktor-Philippe 1-0, Tim-Viktor 0-1.
Tweede Klasse B: Frederique D.-Erik 1-0, Shen-Mario 1-0, Polina-Gabriel 0-1, Pieter-Casper 0-1, Stijn-Frederic L. 0-1.

Meester Steven was dit keer gecharmeerd door een partij uit eerste klasse en dat was die tussen Pauwel Deblauwe en Kris Muylle. Veel schaakplezier met Video 26: Pauwel Deblauwe-Kris Muylle.

En als afsluiter nog de kalender:

*8 oktober: Voorstel reeksindeling interclubs (1 week verschoven)
*9 oktober: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag)
*9 oktober: Zevende ronde Ben de Cat Memorial in de Zilverbergstatie (namiddag)
*10 oktober: Eerste ronde West-Vlaamse Liga in Oostende
*24 oktober: Eerste ronde nieuw Interclubseizoen