Nieuws

Zwanenzang

door Peter op 27 okt. 21

Het interclubseizoen is terug van start gegaan, de Roeselaarse schakende meute werd na hun geslaagd examen in derde en vijfde goed genoeg bevonden om te promoveren en het een klasse hoger eens te proberen. Vooraf waren de verwachtingen hoog gespannen en enkelen droomden er van om toch iets te gaan rapen diep in vijandelijk gebied. Helaas pindakaas het eliteteam kreeg van rivaal Zottegem meer dan een half pakske slaag en de tweede ploeg mocht een Tieltse Toppeire in ontvangst nemen. Onze huispsychologe mocht deze week weer overuren draaien en aangezien praten helpt in het verwerkingsproces, nemen twee betrokkenen het woord, Bert voor het eerste team en ondergetekende voor de tweede ploeg.

"Een mijlpaal in de geschiedenis van De Torrewachters. Voor het eerst zouden we een wedstrijd spelen in tweede nationale. Die match ging door in Zottegem, waar onmiddellijk een op papier veel sterkere ploeg ons opwachtte. Ondanks het uiteindelijke eindresultaat bleef het lang heel erg spannend. Omstreeks 16u waren alle partijen nog volop bezig. Om de uitstraling van onze ploeg nog extra te verhogen werd Giulia, de vriendin van Michiel, aangetrokken. Giulia kreeg al snel een grote aanval te verwerken. Die aanval sloeg uiteindelijk ook door. Bert gaf in de opening een pion voor het initiatief en stond aanvankelijk best ok. Een omwisseling van zetten zorgde er echter voor dat zijn tegenstander vrij vlot zijn problemen kon oplossen en kon afwikkelen naar een eindspel met nog steeds die pion meer. Toen Bert ook nog blunderde was de partij over. Bernard speelde een sterke partij en pareerde gemakkelijk een aanval van zijn tegenstander. Even leek het dat Bernard zelf winstkansen had, maar uiteindelijk moest hij toch nog vechten voor het halve punt. Met een leuke patwending sleepte hij het verdiende punt in de wacht. Steven pakte de opening creatief aan en stond aanvankelijk goed. Nadat hij een zetje afwachtte met zijn geplande centrumdoorbraak nam zwart al snel over. Steven verloor twee pionnen en even later de partij. Martijn stond al van in de opening niet echt goed. Zijn sterke tegenstander wist perfect wat hij moest doen en verbeterde beetje bij beetje zijn stelling. Dat resulteerde uiteindelijk in een nieuwe nederlaag voor de Torrewachters. Ondertussen leek Robbert wel op winst af te stevenen. Zijn tegenstander offerde, maar dat bleek niet correct te zijn. Robbert vond niet de beste verdediging en verloor uiteindelijk de partij. Michiel speelde met zwart een sterke partij en stond iets beter. Uiteindelijk moest hij in remise berusten, terwijl hij in de eindstelling volgens de computer gewonnen stond. Fabio stond aanvankelijk ook goed; in een partij met wisselende kansen stond hij plots een toren in het verlies, maar won die snel terug. De langste partij van de dag mondde uiteindelijk uit in een remise-eindspel. 6.5-1.5, ondanks de zware nederlaag een hoopgevend begin van het seizoen. Sowieso wordt het voor ons vechten tegen de degradatie."

De Tieltse jongens en meisjes waren ons vorig seizoen te snel af door de hoofdvogel net voor ons neus af te schieten. Ook dit keer hadden ze geen medelijden met hun Roeselaarse buren. De enige Tieltse ploeg van vorig jaar was in het tussenseizoen gekloond en wij kregen natuurlijk de 'betere' versie voor de kiezen. De jonkies van Roeselare 2 mochten de Daels-sisters bekampen. De Daltons van Tielt kenden geen genade voor hun Roeselaarse (nu ex) vrienden en ik had ze nog zo gewaarschuwd om niet in hun ogen te kijken... De Siciliaanse opening van Frederic zag er veelbelovend uit, maar de blunder met zijn paard hoefde nu ook weer niet. De Roeselaarse aanvalspoging die daar noodgedwongen op volgde zag er beresterk uit maar Emma verdedigde heel secuur en kon de vroege stukwinst uiteindelijk verzilveren. Op bord drie mocht Stijn kampen met Ilse, de oudste van de zusjes. Zijn Italiaanse serenade kon haar niet verschalken, de tegenaanval rolde als een Tieltse tsunami over het schaakbord. Stijns koningsstelling liep zware averij op met twee pionnen in het verlies. Toen hij even later kon kiezen tussen dameruil of zuiver stukverlies gaf hij misschien iets te vroeg op? De 'oudjes' van het tweede team werden ook niet gespaard en kregen tegenstanders voor zich met heel wat meer ELO op hun persoonlijke teller. Pauwel was niet onder de indruk van de 2000 ELO-speler voor zich. In een Torreaanval offerde hij een pion voor initiatief. Enkele zetten later kon hij zijn soldaatje terugwinnen, maar veel voordeel had hij er niet uitgehaald. De stelling verzandde en beide kemphanen rookten even later de vredespijp. Ondergetekende mocht zich eveneens in de Siciliaanse vechtkunst bewijzen en dat lukte aanvankelijk aardig tegen de op papier veel sterkere overbuur. Ik had licht initiatief, maar dat werd telkens goed gepareerd door mijn Tieltse opponent. Peter begon onnodig wat stukken af te ruilen, de kansen keerden en nu was het zwart die het spel dirigeerde. Nu mocht ik 'stevig in de verdediging', na wat geruil kwamen we in een eindspel terecht met twee paarden (Peter) tegen loper + twee pionnen en elk nog als ik het goed heb drie pionnen. Het werd een geschuif en een gemanoeuvreer van jewelste die tientallen zetten later op een gelijkspel eindigde en daar was ik best tevreden mee. 3-1 op onze Roeselaarse doos, maar ik geloof toch dat er voor ons wel iets te rapen valt in vierde...

De uitslagen uit de Torrewachtercompetitie:
 
1ste Klasse: Peter-Daniël 1-0, Seppe-Robbert 0-1, Pauwel-Marc 0-1, Frank-Jan 0-1, Didier-Kris 1-0.
2de Klasse A: Renaat-Philip 1-0, Yannick-Dany 1-0.
2de Klasse B: Frederique-Mario 1-0, Pieter-Erik 1-0, Stijn-Gabriël 1-0, Casper-Fréderic 1-0, Polina-Salvatore 0-1.

Kalender My Online schaakclub:

Zaterdag 30 oktober - 18h00-19h30 - Stap 6 met Tom Piceu

De kalender:

*30 oktober: Inhaaldag clubkampioenschap (namiddag - in het lokaal)
*31 oktober: Tweede ronde West-Vlaamse Liga in Brugge
*20 november: Achtste ronde Ben de Cat Memorial in de Zilverbergstatie (namiddag)
*21 November: Tweede ronde interclubs: Roeselare 1-Brugge 2 & Roeselare 2-Ieper 2