Nieuws

Carlsen-Nepomniachtchi

door Peter op 10 nov. 21


Als onze kleine virusvriend (eerder -vijand) weer geen roet of andere vuiligheid in het eten gooit, wordt van 24 november tot 16 december in het verre Dubai betwist wie de nieuwe wereldkampioen klassiek schaken wordt. De titelverdediger Magnus Carlsen (2855 ELO) neemt het op tegen Ian Nepomniachtchi (2782 ELO). Magnus is al wereldkampioen sedert 2013 toen hij de toenmalige recordhouder de Indiër Vischy Anand onttroonde. Hij is al jaren lang de aanvoerder van de ELO-ranking met ruime voorsprong op de nummer twee de Chinees Ding Liren. Carlsen telt intussen dertig lentes en werd grootmeester op de leeftijd van 13 jaar, 4 maanden en 27 dagen. 

Tegenstander Ian Nepomniachtchi won in april van dit jaar de Candidates voor Maxime Vachier-Lagrave en kreeg zo de eer om Carlsen te mogen uitdagen voor de wereldtitel. Nepomniachtchi is net als zijn opponent in 1990 geboren en ze kennen elkaar dus al langer dan vandaag. Nepo voor de vrienden staat momenteel op een vierde plaats in de ELO-ranking. De 'zogezegde' kenners geven Carlsen nog altijd de meeste kans om de titel te pakken, een slordige 72% is niet niks. Toch kan het nog spannend worden, in de onderlinge confrontaties doet Ian Nepomniachtchi het zelfs beter met een mooie plusscore tegen Carlsen. 

Na de openingsceremonie en een persdag wordt met het schaken begonnen op 26 november in het Dubai Exhibition Centre. Veertien wedstrijden later op 14 december zou moeten geweten zijn wie de nieuwe wereldkampioen is, bij gelijke stand volgen de dag nadien tiebreaks. De heren schakers mogen voor hun noeste arbeid 2 miljoen euro's onder elkaar verdelen, waarbij de winnaar nogal wiedes met het grootste percentage gaat lopen. Diverse schaaksites zullen dit unieke gebeuren live verslaan, u zult dus geen moment van laat ons hopen een heel spannend tornooi moeten missen. Binnenkort meer hierover.

De uitslagen uit de Torrewachtercompetitie: 

1ste Klasse: Kris-Peter 1-0, Robbert-Daniël 1-0, Marc-Frank 1-0, Jan-Didier 0-1.
2de Klasse A: Philippe-Pierre 1/2, Robben-Yannick 0-1.
2de Klasse B: Salvatore-Frederique 1-0, Shen-Polina 1-0, Gabriel-Pieter 0-1, Filip-Stijn 0-1.

De kalender:

*13 november:  Ronde 7 clubkampioenschap (namiddag - in het lokaal)
*20 november: Achtste ronde Ben de Cat Memorial in de Zilverbergstatie (namiddag)
*21 November: Tweede ronde interclubs: Roeselare 1-Brugge 2 & Roeselare 2-Ieper 2
*28 november: Derde ronde West-Vlaamse Liga in Oostende