Nieuws

Magnus Carlsen blijft wereldkampioen

door Peter op 15 dec. 21


Magnus Carlsen verlengt zijn wereldtitel na winst in de titelstrijd tegen Ian Nepomniachtchi.
Hij won met 7,5-3,5 en na elf van de veertien te spelen partijen kan hij niet meer bijgehaald worden door zijn rivaal. De wereldkampioen ziet zijn bankrekening aandikken met een goeie 60% van de prijzenpot van twee miljoen, u mag zelf uitrekenen wat dat exact is 😁. Het is nu al voor de vijfde keer dat Magnus de titel pakt en hij lijkt het een beetje beu. Onlangs vertelde hij in een interview dat de wereldtitel hem niet meer kan motiveren, behalve als de tegenstander Firouzja heet. Dit toptalent onlangs genaturaliseerd tot Fransman heeft de afgelopen maanden een steile opgang gemaakt op de ELO-ladder en staat momenteel tweede. Dit topduel is inderdaad de natte droom van vele schaakliefhebbers, maar daarvoor moet Firouzja 'The Candidates' winnen en dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan...

Ik neem de draad op waar ik hem veertien dagen geleden heb laten liggen en ga kort nog eens de resterende partijen bekijken. Ja ik weet dat het oud nieuws is, maar als blogger ben ik niet genoeg betaald om u dagelijks het meest recente schaaknieuws te serveren...

Het was twee-twee gelijk toen het startschot van de vijfde partij werd gegeven. Voor het eerst in het tornooi kwam Nepomniachtchi beter uit de opening, maar de angst om te verliezen was te groot om op de beslissende momenten door te duwen, het werd dan ook remise na herhaling van zetten.

Partij 6 bracht eindelijk wat afscheiding en zoveel meer, want het was niet alleen de eerste partij op een wk in vijf jaar die niet op remise eindigde, het was ook het langste titelgevecht ooit met maar liefst 136 zetten. Hiermee werd het bijna 45-jaar oude record van Korchnoi & Karpov gebroken. De partij was Catalaans van opzet en begon rustig. Eenmaal in het middenspel steeg de spanning zienderogen, Nepomniachtchi verkreeg na loperruil activiteit in het centrum en na nog wat geruil kwam volgende materiaalverhouding op het bord: Ian Dame en loper versus Magnus Twee torens en een paard. De complexiteit van de game was enorm en beiden haalden net de eerste tijdcontrole. Het bleef een dubbeltje op zijn kant en na ruim zeven (!) uur spelen haalde Magnus ternauwernood de tweede tijdscontrole. Een kwaliteitsoffer van de titelhouder bracht een zeer bizarre materiaalopstelling op het bord: Toren, paard en twee pionnen (M) tegen dame alleen (I). Theoretisch remise, maar Carlsen bleef maar de stelling uitmelken en finaal ging Nepomniachtchi in de fout en verloor.

Beide spelers verschenen wellicht doodvermoeid aan hun bord voor de zevende ronde. De Spaanse stelling die ontstond had niet veel om het lijf en halfweg werd lustig geruild zodat de meeste spanning uit de wedstrijd verdween. Aangezien geen remise mocht overeengekomen worden voor zet 40, werd er wat weg en weer geschoven zonder veel planning tot de veertigste zet bereikt was.

Partij 8 brengt ons het Russisch, blijkbaar een wapen van Nepo om als zwartspeler een antwoord te bieden op de opzet en de aanvallen van zijn tegenstander. Het leek lange tijd weer op remise te eindigen tot Nepo 'iets' met een pionzet probeerde en Carlsen een voordeel gaf. Toen hij later weeral gewaagd een pion vooruitschoof, ging het mis. De pion verdween in het bakje en Carlsen werkte het eindspel professioneel af en boekte zijn tweede zege. Met een tussenstand van 5-3 wordt het nu heel lastig voor de sympathieke Nepo.

De veer lijkt nu definitief gebroken bij Nepomniachtchi, want hij verliest nu ook de negende ronde, maar dat had hij vooral aan zichzelf te danken. Na een opzet met c4 moest Carlsen behoorlijk wat tijd spenderen in de opening, maar veel voordeel leek het voor de wanhopige (?) Rus niet op te leveren. De stelling leek op weg naar remise tot Nepomniachtchi het nodig vond om gigantisch te blunderen en zijn loper te laten opsluiten! Het resultaat was: weg loper en weg punt. 6-3 is nu zo goed als onmogelijk om nog terug te komen. 

De tiende partij zal de geschiedenisboeken niet halen, het werd een saaie bedoening waarin nogmaals het Russisch werd geprobeerd, een game waarin Nepo niet kon en Carlsen niet wou. Deze slaapverwekkende partij sleepte zich dan ook naar de 40ste zet en remise.

De elfde confrontatie werd meteen ook de laatste. Na een Italiaans begin, ontstond een complex middenspel waarin Nepomniachtchi weer eens blunderde, alhoewel er niet veel aan de hand lijkt, maar de wereldkampioen tovert een verrassende aanval uit zijn hoge hoed en offert een kwaliteit voor een koningsaanval. Uiteindelijk komen beide kemphanen in een toreneindspel met een extra pion voor Magnus terecht. Zo'n kans moet je hem natuurlijk niet geven, de Noor boekt zijn vierde zege en dat is genoeg om zijn wereldtitel te verlengen. Proficiat Magnus namens de Roeselaarse Torrewachters!

De uitslagen uit de Torrewachtercompetitie: 

1ste Klasse: Daniel-Marc 1-0, Peter-Seppe 1/2.
2de Klasse B: Stijn-Polina 1-0, Erik-Gabriël 1/2, Frederique-Filip 1-0, Pieter Shen 1-0.
Ben-De-Cat-Memorial: Martijn-Kris 1-0.

De kalender:

*18 december: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*18 december: Laatste ronde Ben-De-Cat-Memorial in de Zilverbergstatie
*19 december: GEEN Interclub
*08 januari: Blitzkampioenschap Roeselare
*23 januari: Derde ronde Liga West-Vlaanderen in Brugge