Nieuws

Wijk aan Zee editie 2022 komt eraan

door Peter op 22 dec. 21


Het eerste serieuze tornooi van het nieuwe jaar is Hollands van makelij en wordt nu reeds voor de 84ste keer georganiseerd door multinational en staalgigant Tata Steel. Van 14 januari tot en met 30 januari 2022 is het kruim van de schaakwereld present in het kustplaatsje Wijk aan Zee voor een dertienrondig tornooi. Het zag er naar uit dat er dit jaar iets meer ging toegelaten worden, maar onze nieuwe vriend Omnikron heeft wat roet in de snertsoep (=plaatselijke lekkernij, die overvloedig stroomt tijdens het evenement) gestrooid. Dit jaar zijn opnieuw 28 topschakers (op enkele uitzonderingen na allemaal grootmeesters) aanwezig netjes verdeeld over twee groepen, meer specifiek 'The Masters' en  'The Challengers'. Er is jammer genoeg net als bij de vorige editie weer geen publiek toegelaten en deze week na de nieuwe lockdown in Nederland werd ook het ganse amateurtornooi geschrapt, dat is balen voor Torrewachter Bernard die al jaren een trouw deelnemer is. 
Laat ons even een blik werpen op het deelnemersveld beginnende met de elitegroep 'The Masters'. De nieuwe en ook de oude wereldkampioen Magnus Carlsen zijn schizofreen verenigd om het eigen persoonlijk record van zeven tornooizeges scherper te stellen. Daarvoor moet de Noor wel voorbij onder andere eeuwige rivaal en oud-winnaar Fabiano Caruana, de net niet-winnaar van vorig jaar Giri, de sympathieke Mamedyarov en de toch wel verrassende tornooiwinnaar van 2021 Jorden van Foreest. Deze toppers worden aangevuld met enkele mindere goden die luisteren naar de namen Rapport, Duda, Karjakin en Esipenko. Wellicht om deze blogger een kl*&"@t af te trekken werden er nog twee Indiërs aan de lijst toegevoegd met de heerlijke namen Vidit Santosh Gujrathi en een zekere Rameshbabu met de praktische familienaam Praggnanandhaa. Hoog tijd dat die een (kort) koosnaampje krijgen 😏. 
The Challengersgroep bestaat traditioneel uit nobele onbekenden die gestaag een stijgende beweging proberen te maken op de ELO-ladder. Ik ontwaar drie Hollanders, de Nederlandse kampioen Warmerdam, de schakende broer van Jorden Lucas van Foreest en vaste klant Erwin l'Ami. Als ik mijn loupe bovenhaal zie ik zowaar een Belg, onze Belgische kampioen Daniel Dharda. Dat wordt wellicht de eerste belangrijke test voor dit zestienjarig schaaktalent, die door sommigen een plaats in de top 100 van de wereld wordt voorspeld! Wij zijn benieuwd, alles is te volgen via de officiële site.

Zaterdag laatstleden werd de laatste ronde gespeeld van de Ben-De-Cat-Memorial. Martijn Maddens werd de fiere winnaar met 8,5 uit 9, Steven Keirse werd tweede (7,5) en Robbert Degrave (6,5) maakt het podium volledig. De winnaars worden in de bloemetjes gezet op 8 januari net voor de start van ons blitztornooi, wat doorgaat in de Zilverbergstatie. Intussen blijft Martijn niet bij de pakken zitten: Hij is moederziel alleen vertrokken naar het Franse Vandoeuvre Les Nancy waar hij op een sterk bezet tornooi, zijn stinkende best probeert te doen. Na 7 ronden heeft hij de helft van de punten en dat doet hem ongeveer in de helft van de tornooitabel belanden. Je kunt onze schaakster eventjes zien op seconde 50 in dit filmpje en de site van het tornooi kun je dan weer hier vinden.

Wanneer we het over filmpjes hebben, dan valt natuurlijk de naam van Meester Keirse. In een uit onze Memorial geplukte partij legt hij kort het principe uit van ongelijke lopers. Veel plezier met Video 31: Martijn Maddens-Kris Muylle.
Rest mij nog om iedereen namens het bestuur een Vrolijk en vooral gezond Kerstfeest te wensen. De Nieuwjaarswensen hou ik voor een volgende blog...

Laatste ronde Ben-De-Cat-Memorial

Pauwel-Martijn 0-1, Kris-Steven 0-1, Ewout-Robbert 0-1, Guido-Yves 0-1, Bernard-Frederique 1-0, Frederic-Stijn 1/2, Jan-Fabio 1/2, Peter-Quinten 1/2, Seppe-Jozef 1-0, Polina-David 1-0, Erik-Pieter 1-0, Salvatore-René 1/2, Chris-Renaat 1-0.

De kalender:

*8 januari: Blitz in de Zilverbergstatie
*15 januari: Terugronde Torrewachtercompetitie 1ste - Verderzetting voorrondes 2de
*23 januari: Derde ronde Liga West-Vlaanderen in Brugge