Nieuws

Spanning aan Zee

door Peter op 26 jan. 22


Voor we verder gaan met de schaakverslaggeving van Wijk aan Zee, ander en wellicht belangrijker nieuws voor ons de modale schaker: We mogen terug schaken !!! Driewerf hoera! De Belgische schaakbond heeft de schaakbarometer op groen gezet en vanaf volgend weekend mag het weer. Concreet betekent dat voor ons Torrewachters: Terug jeugdles op zaterdagvoormiddag, Torrewachtercompetitie op zaterdagmiddag in ons lokaal De Arend en jawel vanaf zondag de verderzetting van de Nationale Interclubs. De eerste ploeg trekt naar de echte hoofdstad van West-Vlaanderen zijnde Gent en de tweede ploeg wordt verwacht aan de Gaverbeek, Waregem dus. Onderaan een upgedate kalender.

De vijfde ronde in Wijk bracht ons slechts twee beslissende wedstrijden, maar er ging overal op ieder bord vuurwerk in de lucht. Mamedyarov nam het op tegen titelverdediger Van Foreest. In een Spaanse opzet bleek dat de creatieve aanpak van de opening door Jorden hem niet echt voordeel schonk. Zijn 'haastige' spel zorgde voor enkele onnauwkeurigheden en een klein kwaliteitsverlies (toren voor twee stukken) wat voldoende was voor Mamedyarov om dit op de lange termijn uit te melken tot winst. Ook Richard Rapport kon de zegebloemen in de lucht steken na witte winst tegen Praggnanandhaa. Een vlijmscherpe Nimzo-Indiër werd uiteindelijk beslist door een 'avontuurlijke' witte koning die zowat de helft van het bord doorkruiste. Beide dagwinnaars vervoegen de Indiër Vidit aan de top van het klassement. Bij de Challengers blijft Erigaisi winnen en dat voor de vierde keer op een rij. Pineut was dit keer de jonge Rus Murzin, die in zwaar vaarwater kwam in de Ruilvariant van het Slavisch. De talentvolle Murzin vocht terug en kon gelijk maken, maar na een dameruil liep het weer fout en dit keer was het fataal. In deze groep waren er ook nog zeges voor Ganguly, Shuvalova en Jumabayev die een maatje te groot bleek voor onzen Dardha.

Ronde zes bracht een knappe zege voor Carlsen tegen Rapport. De Noor nestelt zich zo bovenaan het klassement, een stek waar hij zich de laatste jaren wel meer vertoont. In een complexe Catalaan waar beiden heel wat tijd aan spendeerden liet Rapport na om het initiatief te nemen. De vrijpion van Carlsen werd naarmate de tijd wegkroop meer en meer een 'winner' en Rapport gaf uiteindelijk op. Sensatie was er te zien bij Caruana en Giri. De Amerikaan had het knap lastig om een degelijk antwoord te vinden op Giri's solide antwoord op zijn Réti. Een pionoffer gaf hem tijdelijk voordeel, maar Giri nam over. Finaal leek het op remise uit te draaien, tot Caruana zomaar een toren blunderde! Het siert Van Foreest dat hij soms eens iets ongewoons probeert in zijn partijen, leuk als het lukt, maar het is natuurlijk niet tegen Jantje en Mietje dat hij speelt. In een Italiaan liep het dit keer fout tegen de Rus Karjakin, die nu pas zijn eerste overwinning boekte. Bij de Challengers gaat Erigaisi gewoon door op zijn elan: winnen, winnen en nog eens winnen. Ook Ganguly kon hem niet stoppen na een demonstratie met het loperpaar in het middenspel. De andere winnaars van de dag waren de Nederlanders Van Foreest (broer van) en Warmerdam. Dardha remiseerde knap tegen de Deen Bjerre.

Covid is nooit veraf bij deze editie van Wijk aan Zee: Nadat twee coaches positief reageerden op een test in de derde ronde, was het dit keer prijs in het team van Dubov. Wachtende op het resultaat van de PCR-test van Dubov, werd hem vriendelijk gevraagd om met een masker tegen Giri te starten. Dubov weigerde en toen hij na een half uur nog niet verschenen was aan het speelbord kreeg hij een forfait aan zijn broek. Ook Carlsen-Pragga kende een winnaar, het was de wereldkampioen die een soort Aangenomen Damegambiet speelde en niet echt in de problemen kwam tegen de Indiër. Volgens Magnus was het wel geen zondagswandeling en had hij 'zijn best' moeten doen... Van Foreest houdt het simpel in Wijk ofwel verliest hij ofwel wint hij. Vandaag won hij nog eens nadat co-leider Vidit blunderde in tijdnood. Zijn torenblunder van gisteren had Caruana goed verteerd, Duda werd vakkundig ingeblikt door de Italo-Amerikaan. De dame bleek sterker dan het paard en de toren van Duda.
Erigaisi en dan zijn we bij de Challengers aanbeland won eens niet, maar remiseerde tegen één van zijn concurrenten de Kazak Jumabayev. De achtervolgers slopen dichterbij, zo won Nguyen van Maurizzi en in een Nederlands onderonsje moest L'Ami de duimen leggen tegen Van Foreest. De Deen Bjerre was de Duitser Vogel te snel af en Nederlands kampioen Warmerdam haalde het van de Russin Shuvalova. Het voornaamste van deze speeldag heb ik lekker voor op het laatste gehouden: Onzen Dardha boekte zijn eerste zege en dat tegen de Chinese Zhu die hij in een ultrakorte Siciliaan van het bord mepte.

De achtste ronde bracht Mamedyarov aan de leiding na een volgens hem 'makkelijke' zege tegen de jonge Pragga. Na een vroege wandeling (zet 4) van Mame's dame leek de Indiër wat onder de indruk en liep hij voortdurend achter de feiten aan. Het ontstane eindspel was technisch gewonnen voor Mamedyarov. Giri bleef niet achter na een knappe zege tegen de taaie Rus Esipenko. De Nederlander won overtuigend het eindspel van paard (Esipenko) tegen drie pionnen en verder nog de torens op het bord. Ook Vidit klampt bovenaan aan na een foutloze game tegen Grandelius, waarin pionpromotie niet tegen te houden was. Bij de Challengers ging de grote Erigaisi-show gewoon verder met nu al zijn zesde zege op acht partijen! Die overwinning kwam er nadat de regel: 'Met het stuk dat je hebt aangeraakt moet je spelen' werd toegepast en verliezend bleek voor de Deen Bjerre. Jumabayev haalde het van Ganguly en de Chinese Zhu van Vogel. Het belangrijkste nieuwsfeit van deze speeldag voor ons Belgen was de tweede zege van Dardha en dit keer tegen de Russin Shuvalova die een stikmat aan haar broek (rok?) kreeg.

Tot slot nog kort ronde negen waarin beide leiders Carlsen en Mamedyarov, kan het mooier, het tegen elkaar mochten opnemen. De Noor trok aan het langste eind en is nu in pole position voor zijn achtste tornooizege in Wijk aan Zee. In een Catalaanse opzet nam Shakh het voortouw na een riskante ruil, maar het draaide al snel verkeerd uit en Magnus aarzelde niet. Giri die weer eens won en dit van de Amerikaan Shankland lijkt Carlsens voornaamste rivaal voor de tornooizege te worden. Ook Caruana dikte zijn puntenaantal met een volle eenheid aan, na een eerder 'lucky shot' tegen Grandelius. De Franse opzet van Fabiano lukte wonderwel omdat zijn Zweedse rivaal niet de beste tegenzetten vond. Ook latere remisekansen zag Grandelius niet en hij verloor jammerlijk. Karjakin was eveneens aan het feest na een vreemde partij tegen Pragga. Het werd een wervelend Londens systeem dat complex en onduidelijk was tot in het diepe eindspel waar de jonge Indiër de verkeerde vrijpion opspeelde. Bij de Challengers lijkt niemand nog te twijfelen aan de tornooiwinst van de Indiër Erigaisi na zijn nu al zevende (!) overwinning. Rode lantaren Zhu was geen onoverkomenlijke klip voor de leider die nu twee volle punten uitloopt op zijn naaste achtervolgers. Overwinningen waren er verder voor Bjerre en Maurizzi die zijn eerste zege boekte. Dardha moest hard werken, zo'n 94 zetten, voor zijn remise tegen veteraan L'Ami. Volgende week volgt de ontknoping...

De kalender:

*14-30 januari: Tata Steel Tournament in Wijk aan Zee
*29 januari: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*29 januari: Inhaaldag eerste klasse - Verderzetting voorrondes tweede klasse (namiddag - in het lokaal)
*30 januariZesde ronde interclubs: Jean Jaurès 1-Roeselare 1 & Waregem-Roeselare 2
*13 februari: Zevende ronde interclubs: Roeselare 1-Mechelen 1 & Roeselare 2-Bredene 1
*20 februari: Achtste ronde interclubs: Boey Temse 1-Roeselare 1 & Izegem 1-Roeselare 2