Nieuws

Herstart Interclubs geen succes voor Roeselare

door Peter op 2 feb. 22

 

Afgelopen weekend kregen we terug groen licht van de schaakbond om onze favoriete bezigheid terug uit te oefenen. De Roeselaarse ploegen lieten het zich geen twee keer zeggen en trokken respectievelijk richting Gent en Waregem om een halve dag later terug thuis te komen met een illusie armer en een pakske slaag rijker. Zoals wel meer gebeurt in deze blog vertelt Bert waar het goed en fout liep bij de eerste ploeg en doet ondergetekende het verhaal van ons tweede Roeselaarse team. 

Bert neemt het woord:
Met Jean Jaures gingen we op verplaatsing naar de voorlaatste in de stand. Bij aankomst bleek dat ze met een heel sterke ploeg voor de dag kwamen. Een Rus, een handvol Nederlanders... De Gentenaren waren duidelijk op hun hoede voor de Torrewachters. Bert overhandigde voor aanvang aan iedere Torrewachter een doopsuikertje van Cyriel. Hij vergat echter zijn eigen te trakteren. Bert kwam tegen een Russische grootmeester iets beter te staan na de opening, maar verloor in twee zetten compleet de pedalen en een stuk. 1-0. Op bord 2 sprong Frank in. Hij verving Robbert die thuis in quarantaine zat. Frank koos voor een moderne variant en weerde zich voortreffelijk tegen een 2400+. Uiteindelijk beet hij ook in het zand. Giulia leek een kwaliteit te winnen dankzij een openingsvalletje. Dat valletje werkte echter in de omgekeerde richting. Zwart kreeg de bovenhand en won even later de partij. Bernard speelde een gambiet en kwam al snel goed te staan. Toen zijn tegenstander remise voorstelde, hapte Bernard toe. Opnieuw een sterk resultaat tegen een degelijke tegenstander. Steven stond na de opening al snel minder. Zijn koning stond centraal op het bord en Steven moest veel verplichte zetten spelen. Hij toonde echter veerkracht en hield het lang spannend. Uiteindelijk moest ook hij het onderspit delven. Ook Martijn kwam niet goed uit de opening. Hij moest constant verdedigen en ook zijn koning kwam centraal te staan. Uiteindelijk verloor hij een kwaliteit en de partij. Michiel stond al snel iets beter. Het werd een spannende partij tegen een ervaren Nederlandse tegenstander. Uiteindelijk wist Michiel het laken naar zich toe te trekken en kon hij een mataanval opzetten langs de h-lijn. Ook Pauwel stond al snel goed. Hij won een dame voor twee lichte stukken en kon daarna met enkele damezetten de overgebleven zwarte stukken aanvallen. Pauwel miste misschien wel enkele vluggere winstvarianten, maar wist toch mooi het punt binnen te halen. 5.5-2.5, een nieuwe nederlaag, maar tegen een wel heel sterke tegenstander.

Peter neemt het woord:
Hier geen Hollanders, Russen of Oeikranezen te zien, maar een handvol Waregemse Belgen waarvan er ééntje toch Portugese roots had. Onzen Erik mocht het op bord vier opnemen tegen Nuno Pinto een sympathieke Portubelg die veel te laag gekwoteerd staat. Ikzelf heb enkele jaren geleden een pakske slaag gekregen van deze kerel en ook Erik kreeg een stevige rammeling. Hij liet zich verrassen in de Benko-opening door het zwarte agressieve spel en moest op zet veertien zijn loper afgeven. Het was vechten tegen de bierkaai en ons vierde bord vond het dan ook welletjes en gaf op na 25 zetten. Ondergetekende mocht opdraven op het derde bord. Ook hier liep het al gauw fout in de opening, een dubbele aanval met de dame kostte een pion. Maar één pion? Tja precies een belangrijke, de c-lijn kwam open en wit infiltreerde mijn stelling. Ondergetekende mocht verdedigen als een pro, het hielp allemaal geen zier. De stelling speelde zichzelf voor wit en langzaamaan kwam het einde in zicht voor zwart. De steriele tegenkansen werden vakkundig teniet gedaan en ondergetekende mocht beschikken. Jan voor de gelegenheid uit het verre Langemark-Poelkapelle overgevlogen naar de Gaverbeek nam bord twee voor zijn rekening. Hij bracht de good old Ponziani op het bord wat zijn tegenstander niet kende, want die verloor hopen tijd. Dan ga ik me ook er maar eens voor zetten dacht Jan na zet tien en besteedde ruim een kwartier aan zijn volgende zet, waar hij prompt een pion wegblunderde. Maar ook zijn rivaal voelde zich niet lekker in de stelling en vertrouwde het zaakje niet. Uiteindelijk nam hij toch de pion na weer sloten tijd te hebben gesoupeerd. De partij kabbelt verder en tot Jans huizenhoge verbazing stelt zwart remise voor op zet 20, een aanbod dat hij direct aanneemt wegens zijn slechtere stelling, waar ook Stockfish het mee eens was. Jan redt zo met een gelukje onze eer, want op bord één ging ook Guido als laatste ten onder na een sterke partij. Een klassieke Winawer zorgde voor een dubbelpion op de vijandelijk c-lijn welke Guido zoals hij het op de schaakschool heeft geleerd direct onder vuur nam. De man van Waregem moet ook les gevolgd hebben want er volgde een pionnenopmars met de g- & h-pion. Guido moest alles uit de kast halen voor zijn verdediging en dat leek te lukken na ruil van torens en dames. Helaas pindakaas kwam ons 1ste bord in tijdnood en er volgde een akelige paardvork waarbij een kwaliteit en ook het punt verloren gingen. 3,5-0,5 een serieus verlies, met als enige voordeel dat we nu niet in de ijskoude Gaverbeek moesten springen, zoals de winnaar moet doen bij Waregem Koerse...

*Ook Meester Steven heeft niet stilgezeten deze week, in zijn nu al 32ste video, bespreekt hij de partij die de schoonheidsprijs won op het afgelopen memorialtornooi. Een onafhankelijk jury beoordeelde de inzendingen (9 stuks) en die was redelijk unaniem wat de winnaar betrof. Hier volgt het eerste deel (de opening) van de schoonheidsprijs. Veel plezier met Video 32: Yves Surmont-Steven Keirse.

*Ons gewaardeerde Torrewachterlid Marc Ulenaers meldde me nog het volgende:
Begin maart wordt een schaakweekend 'Chess & Learn' georganiseerd door Schaakinitiatief Vlaanderen en dat in Blankenberge. Schaaklessen en schaakpraktijk worden afgewisseld met een natje en een droogje. Lesgevers van dienst zijn o.a. Paul Motwani & Wessel Van Kessel. Iedereen is er welkom, maar er moet vooraf ingeschreven worden en het is niet gratis. Alle info vind je hier.

De kalender:

*5 februari: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*5 februari: Terugronde eerste klasse - Verderzetting voorrondes tweede klasse (namiddag - in het lokaal)
*13 februari: Zevende ronde interclubs: Roeselare 1-Mechelen 1 & Roeselare 2-Bredene 1
*20 februari: Achtste ronde interclubs: Boey Temse 1-Roeselare 1 & Izegem 1-Roeselare 2
*27 februari: Derde ronde West-Vlaamse Ligakampioenschappen in Brugge
*18 maart: OBKS - Open Brugs Kampioenschap Schaken (Opvolger Lentetornooi) - 1ste ronde