Nieuws

Ontknoping aan Zee

door Peter op 1 feb. 22

 

Het is hem weer eens gelukt, wereldkampioen Magnus Carlsen won afgelopen weekend het 84ste tornooi van Wijk aan Zee en dat al voor de achtste keer. De Noor was al solo recordhouder en dikte deze knalprestatie dus nog wat verder aan. Hij was zaterdag na zijn zege op Caruana al zeker van de eindwinst, omdat hij op de laatste dag moest spelen tegen de Rus Dubov en die was na een positieve coronatest verdwenen uit het tornooi. Carlsen kan terugkijken op een heel geslaagd evenement met geen enkele nederlaag en belangrijke zeges tegen wereldtoppers als Giri, Mamedyarov, Rapport en Caruana. Een blik op het eindklassement toont ons op één Carlsen (9,5/13) op anderhalf punt gevolgd door Mamedyarov en Rapport. 
De prestatie van de jonge Indiër Erigaisi bij de Challengers was mogelijk nog straffer, 10,5/13 met 8 overwinningen en vijf remises. Is de nieuwe Anand opgestaan? Benieuwd wat hij volgend jaar gaat uitspoken bij de grote jongens, bij de Challengers ging het precies iets te makkelijk? Op twee volle punten volgen Nguyen en Bjerre. Belgisch kampioen Dardha deed het al bij al nog zo slecht niet, hij haalde net de top tien met 5.5/13. Wie alles van uitslagen en standen nog eens wil bekijken op zijn gemakske, die kan terecht op de officiële site. Hieronder ga ik kort verder met de verslaggeving van het gebeuren, verdergaand met ronde 10.

Ronde tien bracht ons vier beslissingen, waarvan drie zwarte zeges, voor wie er mocht aan twijfelen 'black matters'! Caruana nam het op tegen Rapport en het ging lange tijd gelijk op tot een onnauwkeurigheid van de Italo-Amerikaan Rapport in het voordeel bracht en die zijn pionmeerderheid op de koningsvleugel gaf de doorslag. De Zweed Grandelius behaalde zijn eerste zege van het tornooi na een zinderende partij tegen de Rus Dubov. Hij was naar eigen zeggen slap aan zijn partij begonnen, maar kwam na een uur of twee aan het venster piepen en greep de kansen die Dubov hem aanbood. Grandelius beukte en Dubov verdedigde lange tijd feilloos en het eindigde met een finale met T + 2 pionnen (wit) tegen T + P + 1 pion. Het Indisch onderonsje tussen Vidit en Pragga eindigde ook hier op een zwarte zege na ruim zes uur en vijftig minuten intens schaken. Wit was dan weer aan het feest in de game tussen Esipenko en titelverdediger Van Foreest die lange tijd een opgesloten toren had. De engines gaven de game echter remise, maar Jorden zag die weg helaas niet.  
Bij de Challengers remiseerde de eenzame leider Erigaisi tegen de Russin Shuvalova. Slechts twee beslissingen in de B-groep met zeges voor de Deen Bjerre en voor de Indiër Ganguly. Nationale trots Dardha en de Tsjech Nguyen hielden de bordjes in evenwicht.

De elfde ronde startte ruim twee uur voor het officiële begin, toen de organisatoren een persbericht de wereld instuurden dat Dubov uit het tornooi was gestapt nadat hij een positieve coronatest had afgelegd. Rapport kreeg zo een forfaitpunt cadeau die hem in de stand op een halfje brengt van leider Carlsen. Die laatste miste verrassend de winnende voortzetting in een toreneindspel tegen de Indiër Vidit. Het Hollands schaakfeestje tussen Van Foreest en Giri werd zegevierend afgesloten door eerstgenoemde na een Nimzo-Indische opzet. Giri had aanvankelijk wat druk op de damevleugel, maar na een voordelige ruil nam Van Foreest over en zijn aanval op de koningsvleugel was beslissend. Caruana won met zwart van Pragga na een onnauwkeurigheid in het middenspel van die laatste.
Bij de Challengers kon L'Ami een halfje halen, niet zo evident, tegen veelwinnaar en leider Erigaisi. De achtervolgers Bjerre en Nguyen sluipen dichterbij na respectievelijk overwinningen tegen Murzin en Vogel. Dardha kwam er niet aan te pas tegen de Italiaan Maurizzi, die zijn koningsstelling openreet en de jonge Belg kon enkele zetten later inpakken.

Het is binnen voor wereldkampioen Magnus Carlsen, zijn achtste in Wijk aan Zee is een feit na een overwinning in de twaalfde ronde op eeuwige rivaal Caruana. Die zege was er gekomen na een kwaliteitsoffer die de Noor voordeel gaf in het eindspel. Mamedyarov rukt nu op naar plaats twee na een zege met zwart tegen Vidit die vreselijk blunderde en zijn eigen mataanval zag veranderen in verliezend stukverlies. De Amerikaan Shankland kon in deze voorlaatste ronde zijn eerste vol punt binnen halen, pineut van dienst was Karjakin die in minder dan twee uur kon inpakken.
Erigaisi schrijft het tornooi bij de Challengers op zijn naam, na een salonremise tegen één van zijn naaste achtervolgers Nguyen. Hij kan niet meer bijgehaald worden aan de top van het klassement. De Kazak Jumabayev haalde het van de Russin Shuvalova en verder waren er Hollandse feestjes bij Van Foreest (broer van) die Dardha verraste met al of niet toegestane kwaliteitswinst (?) en bij ancien L'Ami die Ganguly overwon.

De laatste ronde was niet de traditionele handjesschudronde, want er werd nog hard gebikkeld voor een goede plaats in het eindklassement. Na de zekere tornooiwinst van Carlsen bij de Masters en van Erigaisi bij de Challengers leek het vuur wat uit het tornooi verdwenen? Niets was minder waar, er vielen drie beslissingen bij de Masters. Karjakin won nog eens en dat tegen Vidit, die al na tien zetten remise aanbood. Karjakin speelde door en dat loonde want Vidit speelde zijn 'remiselijn' niet echt accuraat en ging uiteindelijk ten onder. Uittredend tornooiwinnaar Jorden Van Foreest won zijn laatste partij en dat tegen Sam Shankland. Hij kan terugkijken op een uitstekend tornooi met zijn zesde plaats. Wie ook tevreden mag zijn is de 16-jarige Pragga die zijn eerste Wijk aan Zee afsloot met een zege tegen de taaie Rus Esipenko.
De onbetwiste winnaar bij de Challengers Erigaisi eindigde zijn tornooi in grote stijl door een 'zwarte' zege tegen Maurizzi. Verder waren er nog winstpartijen voor de Nederlander L'Ami en de Rus Murzin. Leuk was dat de confrontatie tussen de Nederlandse kampioen Warmerdam en onze Belgische champ Dardha eindigde op een knappe zege voor die laatste. Nooit gedacht dat wij Belgen de Hollanders ooit zouden pakken in schaken...

De kalender:

*5 februari: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*5 februari: Terugronde eerste klasse - Verderzetting voorrondes tweede klasse (namiddag - in het lokaal)
*13 februari: Zevende ronde interclubs: Roeselare 1-Mechelen 1 & Roeselare 2-Bredene 1
*20 februari: Achtste ronde interclubs: Boey Temse 1-Roeselare 1 & Izegem 1-Roeselare 2
*27 februari: Derde ronde West-Vlaamse Ligakampioenschappen in Brugge
*18 maart: OBKS - Open Brugs Kampioenschap Schaken (Opvolger Lentetornooi) - 1ste ronde