Nieuws

Strijd voor de laatste twee plekjes voor het Kandidatentornooi

door Peter op 9 feb. 22

 

De snertsoep in Wijk aan Zee is nog maar pas koud geworden of de heren schakers moeten alweer hard aan het werk. De Grand Prix is terug in ons midden onder een sterk gewijzigde formule. Zij werd opgedeeld in drie deeltornooien, het eerste vindt nu plaats in Berlijn, het volgende in Belgrado en voor deel drie vonden ze precies geen steden meer bereid, want ook dat gaat naar Berlijn. 24 spelers konden zich kwalificeren en die moeten aan twee van de drie tornooien deelnemen, ieder tornooi bevat daarom slechts 16 spelers. Volgt u nog, want de uitleg zit er nog niet op. 
Bij ieder deeltornooi worden de zestien deelnemers ingedeeld in 4 poules waar ze elkaar onderling den duvel mogen aandoen. Wie het best deze vaardigheid beheerst of met andere woorden de winnaar van elke poule, die mag verder naar de halve finale en eventueel de finale. Per tornooi worden Grand Prix-punten verdiend, de twee spelers die na hun 2 tornooien het meeste punten pakken, die pakken ook de laatste twee plaatsen in het kandidatentornooi. Wie dat wint die mag wereldkampioen Carlsen uitdagen voor de wereldtitel. Inderdaad een ganse bedoening voor twee stoeltjes. Het eerste Berlijnse onderdeel valt hier te volgen. Momenteel leider in hun poule de heren schakers genaamd Nakamura, Aronian, So en gedeeld Wojtaszek/Fedoseev.

*Meester Steven neemt de draad terug op, waar hij hem vorige week na het eerste deel van de schoonheidsprijs had laten liggen. In het tweede deel volgen middenspel en ontknoping van de beklijvende partij tussen Surmont en Keirse. Veel plezier met Video 33: Yves Surmont-Steven Keirse.

*De oudste nog levende grootmeester is op acht februari maar liefst 100 jaar oud geworden en hij is tevens de laatste overlevende deelnemer van het legendarische tornooi van Zurich (1953). Hij luistert naar de naam Yuri Averbakh en hij verkeert nu in uitstekende conditie nadat hij vorige zomer Covid overwon. Zijn mentale gezondheid houdt hij op peil met de analyse van eindspelen, de meesten van die leeftijd spelen bingo...😏

De kalender:

*12 februari: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*12 februari: Terugronde eerste, tweede en derde klasse (namiddag - in het lokaal)
*13 februari: Zevende ronde interclubs: Roeselare 1-Mechelen 1 & Roeselare 2-Bredene 1
*20 februari: Achtste ronde interclubs: Boey Temse 1-Roeselare 1 & Izegem 1-Roeselare 2
*27 februari: Derde ronde West-Vlaamse Ligakampioenschappen in Brugge
*18 maart: OBKS - Open Brugs Kampioenschap Schaken (Opvolger Lentetornooi) - 1ste ronde