Nieuws

Game Over

door Peter op 30 mrt. 22

 

Met nog twee speeldagen voor de boeg in de Nationale Interclubs zijn beide ploegen (eensgezind) veroordeeld tot degradatie als mijn rekenknobbel me niet in de steek laat wel te verstaan. Ah het is goed geweest, veel kletsen om onze oren gekregen en toch hier en daar een klein tikje uitgedeeld, maar ook veel lol gemaakt en wat bijgeleerd. Het was zeker geen verloren jaar en met nog twee thuismatchen voor de boeg zullen we er nog een mooi einde aan breien. Met een totaal vertimmerde ploeg trok het eerste team naar het verre Opwijk en met een al even unieke bende trok Roeselare 2 naar Landegem. Ondergetekende mocht voor de gelegenheid mee met de grote jongens en was goed voorbereid dankzij een lekker quiche Margot en een gin van het huis om door te spoelen. Bert voert zoals steeds het woord over team 1 en ondergetekende probeert een verslagje te filteren uit de mij toegestuurde mailtjes wat ploeg 2 betreft.

Bert aan het woord:

Op speeldag 10 mochten we op bezoek naar het charmante Opwijk. Een club waar we in de geschiedenis van de Torrewachters nog nooit tegen gespeeld hadden. Een leuke speelzone met bijhorende cafetaria, we waren onmiddellijk gemotiveerd. Op elk bord werd er opnieuw goed gestreden. Bert had het eerst gedaan. Hij aanvaardde een remise-aanbod in een gelijke stelling. Omstreeks 16h30 ging het plots terug verkeerd. Giulia stond aanvankelijk best ok, maar moest tegen een sterke tegenstander het onderspit delven. Invaller Peter speelde een zwakke opening, maar toen zijn tegenstander zijn kansen niet afmaakte, kwam Peter beter en beter in de partij. Hij miste zelf even een winstweg, waarna zijn aanval doodbloedde en Peter uiteindelijk een stuk verloor. Toch een knappe partij bij zijn debuut in tweede. Yannick wou niet onderdoen. Ook hij speelde een goede partij. Vlak na de opening miste hij een goede kans en blunderde hij enkele zetten later een kwaliteit. Yannick kreeg ogenschijnlijk nog tegenspel, maar in plaats van de stelling open te breken, zette hij met g5 alles toe. Een verliespartij, maar zeker geen schande tegen een sterke tegenstander. Steven speelde opnieuw in zijn typische stijl. Het werd een leuke partij tegen schaakkampioene Hanne Goossens. Steven wou met een tussenzet de stelling nog wat complexer maken, maar stond daarna minder. In het eindspel speelde Hanne zich uiteindelijk naar winst. Robbert stond al snel iets minder, maar kwam goed terug in de partij. Toch liep het ook hier plots mis. Bernard stelde enkele keren remise voor, maar zijn tegenstander speelde telkens verder terwijl hij eigenlijk niet echt beter stond. Bernard verdedigde goed en kon uiteindelijk in het eindspel zijn op papier veel sterkere tegenstander counteren. 1-0, een mooie winstpartij van Bernard. Martijn stond al snel minder en leek te gaan verliezen. Hij bleef echter goed doorvechten en wist een moeilijk eindspel remise te houden. 6-2 verlies tegen een leuke tegenstander. Opwijk, hopelijk tot binnen enkele jaren. Zet de Boerinnekes en de Heldinnekes al maar koud 😀.

Peter neemt het woord:

Ook ploeg 2 kreeg een mooie verplaatsing voor de kiezen, namelijk het Oostvlaamse Landegem een deelgemeente van Deinze. Erik, onze derde speler zweert hedentendage bij de Pirc en hij kan het al uitzingen tot in het middenspel, waar het ahum fout liep. Een complexe aanval met een waslijst aan combinaties leidde tot pionverlies. Tijdens de finale verdween er nog een pionnetje van Erik in het bakje en nog was zijn miserie niet ten einde. Een dameruil eindigend met zuiver stukverlies zorgde ervoor dat hij de handdoek in de ring (op het bord ?) wierp. Frederique opgevorderd door de ploegkapitein deed het voortreffelijk op het laatste bord. Het begon niet zo goed met een pioncadeau aan de Landegemmer, die wellicht puur van het verschot lang begon na te denken en veel tijd verbruikte. Er kwam een ingewikkeld middenspel op het bord, waarbij drie stukken van Frederiques rivaal 'en prise' stonden. Er werd geruild dat het een lieve lust was en onze Torrewachter won een stuk  voor twee pionnen. Na flink wat geschuifel werd het uiteindelijk remise. Tweedebordspeler Stijn kwam in een Koningsindische storm terecht. Hij begon spoken te zien en verloor enkele tempi door dreigingen in de stelling, die er niet waren. Onze clubpsychologe is alvast verwittigd. Finaal ging een loper verloren en ondanks zijn actieve koning gaf Stijn ruiterlijk toe dat zijn rivaal beter was. Het sluitstuk van de ploeg, de rots in de branding, 'Hero Guido' deed weer wat we van hem mogen verwachten: zijn stinkende best. Dit keer kwam een Moderne Verdediging op het schaakbord waar hij wel kaas van had gegeten. Na ruil van een centrumpion en een verloren gelopen paard werd het centrum vakkundig dichtgemetseld. Via de open c-lijn werd een zwak zwart pionbroertje geviseerd, Guido reageerde door een tegenaanval op de witte koningsstelling met zijn pionnen. Gevaarlijk genoeg want wit, moest zwaar in de verdediging gaan. Na zetherhaling werden, na deze leuke partij, de puntjes broederlijk gedeeld. 3-1 verlies, maar het was 'goed' geweest...

Uitslagen Torrewachtercompetitie: 
Eerste klasse: Jan-Peter 1/2, Marc-Didier 1-0.
Tweede Klasse: Stijn-Salvatore 1-0, Pieter-René 1-0, Renaat-Shen 1/2, Yannick-Frederique 0-1.
Derde klasse: Filip-Pierre 0-1, Tim-Chris 0-1, Robbe-Frederique 0-1, Diederik-Viktor 1/2, Erik-Gabriël 1-0.

De kalender:
*1 april: OBKS - Open Brugs Kampioenschap Schaken (Opvolger Lentetornooi) - 2de ronde
*2 april: Terugronde eerste, tweede en derde klasse (namiddag - in het lokaal)
*3 april: Vijfde ronde West-Vlaamse Ligakampioenschappen in Brugge
*16 april: Paasblitztornooi voor clubleden
*22 april: 19de Krekelschaaktornooi te Tielt
*24 april: Elfde ronde interclubs: Roeselare 1 - Wachtebeke 2 & Roeselare 2 - Oostende 3
*1 mei: Inhaalronde 5 interclubs: Roeselare 1 - Wetteren & Roeselare 2 - KGSRL 8
*8 mei: Zesde ronde West-Vlaamse Ligakampioenschappen in Brugge
*14 mei: Ploegenkampioenschap Rapid in Roeselare