Nieuws

Voorlaatste ronde Interclubs

door Peter op 27 apr. 22


Yves Surmont, ere-torrewachter, bezorgde me dit idyllische schaaktafereel. Het is geen werk van eigen hand maar van de illustere Alice Kent Stoddard getiteld 'Chess Players'. Het zou gerust in mijne living mogen hangen, maar ik heb er wellicht de 'kluiten' niet voor?  Het werkje dateert van 1955 en is te bezichtigen in het Woodmere museum in het Amerikaanse Philadelphia. Tot daar het kunstige schaak en nu over tot gekunsteld schaak, want er werd weer geïnterclubt het afgelopen weekend. De eerste ploeg nam het op tegen de meest haalbare (?) kaart zijnde Wachtebeke 2 en team twee speelde tegen de derde ploeg van Oostende. Bert neemt nog maar eens het verslag in handen van het eerste team, terwijl ikzelf  wat commentaar geef op Roeselare 2.

Bert neemt het woord:
"Speeldag tien al weer. Met Wachtebeke kwam de voorlaatste in de stand over de vloer. De Oost-Vlamingen, eerder vooral Nederlanders, konden zich nog redden maar kwamen wel met een verzwakte ploeg naar de Rodenbachstad. Giulia speelde tegen een sterke jeugdspeler en trapte in een openingsval. Hetzelfde lot was Steven toegedaan. Na twee vlugge verliespartijen was het al snel duidelijk dat we ook deze keer wellicht geen geschiedenis zouden schrijven? Bert speelde een korte remise tegen een op papier sterkere tegenstander. Opnieuw geen risico's, maar gewoon gezonde zetten. Martijn speelde een evenwichtige partij en dacht lang na over een offer. Hij durfde het echter niet uitvoeren waarna de partij in een remise verzandde. Michiel had geen goed gevoel over zijn opening en nam ook snel remise aan. Robbert werd verrast door een pionoffer waarmee zijn tegenstander eeuwig schaak en zo ook remise forceerde. Bernard speelde een erg interessante partij met wisselende kansen. Een moeilijk in te schatten eindspel mondde uiteindelijk uit in een remise. Fabio stond al snel ogenschijnlijk beter, maar vond niet onmiddellijk een winstweg. Na een spannende match werd ook hier de vredespijp gerookt. 3-5. Deze match toont eigenlijk dat we nu nog onze plaats in derde klasse niet verdienen. Dit was namelijk de meest haalbare kaart van het seizoen."

Peter neemt het woord:
"Het was duidelijk te zien dat het einde van het interclubseizoen nakende is. Drie relatief snelle remises en één partij waarin voor de teamwinst werd gebakkeleid. Een kort overzichtje. Ik nam het op tegen oude bekende Brian Wollaert, kwam goed uit de opening en begon zowaar aan een irritante mataanval op zijn koningsstelling. In plaats van door te duwen en wat extra troepen van elders aan het front te gebruiken (Klinkt bekend in de oren?), dacht ik het licht te hebben gezien en wou een lastige penning op de dame in het centrum uitbuiten, mijn rivaal reageerde mogelijks nog vervelender met een venijnige tegenpenning. Kort gezegd het licht verdween uit mijn ogen en ik wist even niet van wat hout pijlen gemaakt. Misschien snel schaak geven en remise voorstellen? Het lukte wel zeker... Achteraf tijdens de analyse leek Brian beter te staan, maar de stelling was behoorlijk complex en kon alle kanten op. Erik onze derde speler was wat korter van stof. Hij wist me te vertellen dat hij een London op zijn bord kreeg en een degelijke stelling kon opbouwen. Het vuur verdween uit de partij en na herhaling van zetten, kwam een logische puntendeling als eindresultaat uit de bus. Guido was weer één van de spreuken van de Bond Zonder Naam trouw: "Met een Stonewall in de hand, komt men door het ganse schaakland!" Het kan ook één van zijn eigen creaties zijn. Er kwam een Hollandse creatie op het schaakbord. Via een mooie combinatie van zijn overbuur zag Guido een centrumpion oplossen, deze materiaalwinst ging wel ten koste van zijn ontwikkeling. Loper en toren nog niet gespeeld en een dame ver van huis versus een koningsaanval van onze Torrewachter met dame, paard, loper en toren. Omstandigheden die de Oostendenaar deden zweten en vooral (20 minuten) deed nadenken. Uiteindelijk werd remise overeengekomen en kon de finale van LBL nog meegepikt worden. Pauwel speelde intussen een meer dan verdienstelijke game op het eerste bord. Het ging lange tijd gelijk op maar in het eindspel gekomen, had Pauwel toch wat averij opgelopen: Twee pionnen waren van onze Torrewachter extra in het bakje beland. Het werd nog een verbeten strijd met torens en dame, waarbij Pauwelke gebruik probeerde te maken van de nijpende tijdnood van zijn tegenstander. Toen meer en meer zware stukken werden geruild, waren twee verbonden vrijpionnen niet meer te stoppen en kon Oostende terug naar het zéééééééééétje met de ploegwinst."

*Tot slot nog onze wekelijkse uitsmijter:
Het Ploegenkampioenschap Rapid gaat dit jaar door in Roeselare en dat op zaterdag 14 mei 2022.  Alle info is intussen ook via deze link te vinden: Ploegenkampioenschap Rapid 2021-2022.

Uitslagen Torrewachtercompetitie: 

Eerste klasse: Marc-Daniël 0-1, Pauwel-Didier 1/2, Seppe-Peter 1/2.
Tweede Klasse: René-Casper 0-1, Frederique D.-Quinten 0-1, Pieter-Yannick 0-1, Salvatore-Renaat 0-1, Shen-Stijn 1-0.
Derde klasse: Polina-Diederik 0-1, Viktor-Gabriël 0-1.

De kalender:

*29 april: OBKS - Open Brugs Kampioenschap Schaken (Opvolger Lentetornooi) - 4de ronde
*30 april: Jeugdwerking Roeselare (voormiddag - in het lokaal)
*30 april: Terugronde eerste, tweede en derde klasse (namiddag - in het lokaal)
*1 mei: Inhaalronde 5 interclubs: Roeselare 1 - Wetteren & Roeselare 2 - KGSRL 8
*8 mei: Zesde ronde West-Vlaamse Ligakampioenschappen in Brugge
*14 mei: Ploegenkampioenschap Rapid in Roeselare