Nieuws

Valse start voor Firouzja op het Kandidatentornooi

door Peter op 22 jun. 22


Betekent dit slecht nieuws voor het wereldkampioenschap volgend jaar? Wereldtopper Firouzja zowat de enige (?) schaker waartegen huidig wereldkampioen Magnus Carlsen zijn titel wil verdedigen, is niet bepaald schitterend gestart in Madrid. Drie remises en één zure nederlaag tegen dan nog de verliezende finalist van het vorige WK-duel Nepomniatchi is geen rapport om welgezind mee thuis te komen. De weg is nog lang en er kan nog veel gebeuren, maar mentaal is dit toch een dreun voor het Iranees-Franse supertalent.

Vorige week vrijdag mocht Alireza Firouzja zich al schrap zetten tegen Radjabov in een toreneindspel met een pion minder. Hij slaagde er na veel zwoegen in om remise uit de brand te slepen. In deze eerste ronde waren er twee beslissende partijen: Nepo haalde het met de zwartjes van Ding Liren en Caruana kon Nakamura verrassen in een Spaanse partij. In de vierde en laatste match gaf de betere stelling van Duda de doorslag niet tegen Rapport, het bleef bij een puntendeling.

De Chinees Ding Liren speelde na zijn smadelijke nederlaag in de eerste ronde op veilig. Het werd een eerder zoutloze Italiaan tegen Duda die op remise eindigde na herhaling van zetten. De winnaars van gisteren Ian Nepomniatchi en Fabio Caruana deden het ook op zijn Italiaans maar met meer vuurwerk. Fabio kwam een pion voor, maar Ian kreeg de nodige compensatie. Vlak voor het einde kreeg Caruana nog een reuzekans met een kwaliteitsoffer, maar hij durfde wellicht niet? Ook hier dus een puntendeling. Firouzja sleepte weer na een thriller een half punt uit de brand in een op een bepaald ogenblik verloren stelling. Een Siciliaan mondde uit in een dubbel toreneindspel waar de Iranees pijnlijk blunderde met zijn toren. Gelukkig voor hem vond Rapport de winstweg niet. De enige winstpartij van de dag was ook de langste van de namiddag. Een Berlijnse opzet eindigde in een complex eindspel waarbij Radjabov zich verslikte tegen Nakamura en het halve punt uit handen gaf.

De derde ronde bracht alleen maar gelijke spelen, maar zoals hierbij wel meer het geval is, viel er heel wat te beleven op de borden. Radja en Nepo begonnen op z'n Catalaans aan een spectaculaire opzet, die naarmate de tijd vorderde naar een toreneindspel en remise ging na herhaling van zetten. Bij de Grünfeld tussen Ding en Rapport eindigde de match op gelijkaardige wijze maar nu met een dame-eindspel. Firouzja en Nakamura schaakten een Nimzo-Indiër op het bord waarin Alireza langzaamaan de bovenhand leek te nemen, maar verrast werd door de rekencapaciteiten van blitzwonder Nakamura. Ook hier dus een gelijkspel en dat was ook de einduitslag in de wedstrijd tussen Caruana en Duda. Een leuke pot Siciliaans gekruid op de wijze van Najdorf eindigde met een eindspel van paard en loper en elk een nest pionnen. Beide heren 'battelden' erop los en speelden tot er geen materiaal meer over was om te winnen. That's the spirit!

Opnieuw drie gelijke spelen in ronde vier en... de zwanenzang van Firouzja. In een Najdorf was er 20 zetten lang niets aan de hand tot een onnauwkeurigheid van Firouzja in zijn game met Nepo, achteraf het begin bleek van een reeks mindere tot ronduit slechte zetten die hem naar de afgrond voerden. Een complexe stelling in tijdnood tot een goed einde brengen, was dit keer te hoog gegrepen voor de Iranees. Rapport-Nakamura en Duda-Radjabov kunnen we bespreken met vier woorden: Berlijnse-verdediging-saai-remise. Bij 'Dingske' en Caruana viel er veel meer te beleven met hun Ragozin. Caruana verloor in het middenspel een pion , maar had genoeg compensatie om de meubelen te redden. Het soldaatje meer van 'Dingske' bleek niet voldoende om de partij naar winst af te wikkelen.

Wordt vervolgd


De kalender:

*2 juli: Snelschaakkampioenschap West-Vlaamse Schaakliga te Oostende
*20/07-24/07: Open van Gent
*23/07-30/07: Internationaal tornooi van Charleroi
*13/08-19/08: Internationaal Schaaktornooi de Brugse Meesters