Nieuws

Komkommertijd

door Peter op 13 jul. 22

 

Het was Steven die me deze mooie cover doorstuurde van 'The Economist' een Brits weekblad dat je qua inhoud misschien nog het best kunt vergelijken met onze Knack. Een mooie maar tegelijk ook trieste cartoon van de eeuwig (?) durende partij tussen Oekraïne en Rusland, waarbij de tweede partij het grootste ELO-overwicht heeft, maar een pak minder vechtlust en strategische kennis ten toon spreidt, zodat dit 'spel' de wereld nog lang in zijn greep kan houden. Enfin dat volstaat als inleiding...😌

In de tweede manche van ons zomerprogramma werd getest of de deelnemers uit de voeten konden met het Fischer Random Chess. Zo'n 12 deelnemers waagden zich aan de soms bizarre beginstellingen in het leven geroepen of eigenlijk is het populair gemaakt door het enfant terrible Bobby Fischer. Een vijftal partijen werden betwist, Michiel en Marc bleken ware profs te zijn, want zij wonnen al hun matchen. 

Uitslagen Fischer Random: 1.Michiel (5/5) en Marc (5/5), 3.Seppe (4) en Robbert (4), 5.Jan en Frank (3.5), 7.Pauwel (2), 8.Gabriël (1), Frédéric (1) en Tim (1), 11.René en Chris (0).

Wie denkt dat Fischer Random of Chess 960 (zo genoemd naar de 960 mogelijke stellingen) een randverschijnsel is, eh wel neen, er worden zelfs heuse tornooien onder topspelers georganiseerd. Zo was er op het schaaktornooi van Biel een evenement met normale tijdscontrole en een rapidgebeuren in deze discipline. De jonge talentrijke Duitser Vincent Keymer won het eerste en Alexandra Kosteniuk haalde het in het 'snellere werk'. Wie eens wil weten hoe de grote jongens (en meisjes) 'fischerrandommen' die kan hier heel wat partijtjes naspelen.

Zaterdag aanstaande krijgen we vuurwerk in ons zomerprogramma. Meester Steven zal ons de geheimen van de Siciliaanse Kalashnikov-opening vertellen. Na een uurtje wordt de opgedane kennis getoetst aan de hand van enkele stellingen waar de beste zet moet gevonden worden. Wie hier de meeste punten behaalt, wint manche drie van ons zomerprogramma. Ik kan het niet genoeg zeggen: "Zorg dat je erbij bent!"

De kalender:

*20/07-24/07: Open van Gent
*23/07-30/07: Internationaal tornooi van Charleroi
*07/08-11/08: Open van Geraardsbergen
*13/08-19/08: Internationaal Schaaktornooi de Brugse Meesters