Nieuws

Nepomniatchi is de kandidaat, maar tegen wie?

door Peter op 6 jul. 22


Ian Nepomniatchi stak met kop en schouders boven de rest uit (9.5/14)en is dan ook de terechte winnaar van dit Kandidatentornooi, maar tegen wie gaat hij het opnemen voor de wereldtitel? Niet tegen Carlsen of keert die op zijn stappen terug? Als Magnus niet speelt wordt het Ding Liren die op de tweede plaats eindigde (8). Radjabov die een wildcard van de organisatie had gekregen om deel te nemen aan het tornooi, eindigde verrassend op de derde plaats (7.5).

In deze korte verslaggeving zijn we beland bij ronde tien. Firouzja speelde scherp tegen Nakamura en probeerde na een paardoffer van Naka een nieuwtje uit. Het liep helemaal verkeerd en Nakamura pakte makkelijk het punt. Duda behaalde zijn eerste zege van het tornooi en dat tegen Caruana die de tweede plaats in handen had. In een Italiaanse opzet kreeg Duda het initiatief dankzij de slechte opstelling van één van Caruana's paarden. Het stuk 'meer' op de koningsvleugel zorgde uiteindelijk voor de overwinning. Ding profiteerde maximaal na een 'Spaanse' zege tegen Rapport en mengt zich zo in de strijd voor de tweede plaats. Leider Nepo was dan al lang verdwenen na een 'veilige' remise tegen Rajabov.

Fabio Caruana zit in een serieus dipje, in ronde 11 slikte hij zijn derde nederlaag op rij, dit keer werd hij opzij gezet door 'Dingske' Liren in een zinderende Spaanse partij. De kansen keerden voortdurend maar uiteindelijk na bijna 80 zetten was het 'Dingske' Liren die het laken naar zich toe haalde. Leider Nepomniatchi maakte intussen gehakt van Firouzja. Die laatste had zich voorbereid door ruim 5 uur bullet chess te spelen tot 6h00 in de ochtend! Hij begon super agressief en speelde enkele pionnen voor zijn koning op, interessant (?) maar ook een beetje dom, toen Nepo éénmaal zelf begon te drukken was de verdediging rond de koning van de Iranees natuurlijk zo lek als een zeef. In een gelijkopgaande Siciliaan tussen Nakamura en Rapport, kwam de eerste een pion voor, maar dat was niet genoeg om het eindspel na 96 (!) zetten winnend af te sluiten. Radjabov en Duda maakten er een snipperdag van, in hun Engelse opening zat weinig animo.

Ronde 12, bovenaan lijkt Nepo uit te bollen naar de tornooizege, de strijd om plek 2 is echter nog lang niet gestreden. De Chinees Ding Liren ging roemloos ten onder met wit in 26 zetten en dat tegen Radjabov die hem door deze overwinning vervoegt op de tweede plaats. Caruana herpakte zich tegen Rapport na drie zure nederlagen op rij, maar verder dan een puntendeling kwam hij niet. Firouzja moest de kwaliteit geven tegen Duda, maar kon veel later die 'kwal' terugwinnen met remise tot gevolg. Dat werd het ook tussen leider Nepomniatchi en Nakamura na zetherhaling.

De 'kandidaat' is gekend en luistert naar de naam Ian Nepomniatchi. Met twee punten voor in de tussenstand volstond een 'snelle' remise tegen Richard Rapport om de tornooizege veilig te stellen. Voor de tweede plek blijft het ongemeen spannend, nu is Nakamura tweede na een knappe zege tegen de Pool Duda die hij te slim af was in een Siciliaanse Najdorf. Een gewaagd kwaliteitsoffer in het late middenspel bezorgt Duda kopbrekens en dat is niet leuk als je in tijdnood zit. Het Schots Vierpaardenspel tussen Alireza Firouzja en Ding Liren eindigde na zetherhaling met dezelfde stand als het begonnen was. Ook Radjabov en Caruana hadden er op deze voorlaatste speeldag weinig zin in, ook hier werd na zetherhaling de vredespijp gerookt.

De eerste plaats was toegekend en niet meer belangrijk, van veel groter belang was de tweede stek en daarvoor ging het nog tussen 'Dingske' Liren en Hikaru Nakamura. Naka had aan een gelijkspel genoeg en 'Dingske' moest simpelweg winnen. Het werd één van de leukste games van dit tornooi. Er werd geopend met het Aangenomen Damegambiet en we leken lange tijd op weg naar remise. Toen Naka enkele mindere zetten op het bord bracht kwam hij slechter te staan, Ding nam over en maakte het doodleuk af. Zo werd de Chinees tweede in de eindstand en dat kan misschien nog van belang zijn als Magnus Carlsen geen zin heeft in een wereldtitelgevecht. Radjabov legde alsnog beslag op de derde plaats na een zege met de zwartjes tegen Rapport, die zich misrekend had na een paardoffer. Caruana die zo sterk was begonnen aan de 'Candidates' eindigde zijn toch wel mislukte tornooi met een nederlaag tegen Firouzja. In de finale was een pion meer en wat gestuntel van Caruana voldoende voor de overwinning. 
Het Madrileense kandidatentornooi is geschiedenis, Nepo wint en mag het opnemen tegen huidig wereldkampioen Carlsen of wordt het toch Ding Liren de zilveren medaille van Madrid? 


Afgelopen zaterdag gingen de Torrewachters van start met hun zomerprogramma voor thuisblijvers en  schaakfanatici. In de eerste manche werd er geblitzt dat het een lieve lust was. Na 11 rondes werd Robbert tot winnaar uitgeroepen, hij is dan ook de eerste leider in de tussenstand.

Uitslagen zomerblitz: 1.Robbert (10.5/11), 2.Sander (10), 3.Pauwel (9.5), 4.Frank en Peter (6.5), 6.Chris (6), 7.Yannick (5), 8.Gabriël en Frédéric (4), 10.Pieter en Samuel (2).
Volgende zaterdag gaan we ons verdiepen in enkele Fischer Random-partijtjes. Dikke fun verzekerd. De regels kun je alvast eens opfrissen via deze link. Als je het niet volledig begrijpt, geen probleem, dat leggen we zaterdag wel uit en alles wordt wel duidelijk als je een wedstrijdje speelt.

De kalender:

*20/07-24/07: Open van Gent
*23/07-30/07: Internationaal tornooi van Charleroi
*13/08-19/08: Internationaal Schaaktornooi de Brugse Meesters