Nieuws

Valse start voor Roeselare in de interclubs

door Peter op 28 sep. 22

Zoals de Onze-Lieve--Vrouwekathedraal majestueus uittorent over de Doornikse binnenstad, zo dominant speelden de Doornikse interclubploegen tegen Roeselare. Roeselare 1 kreeg vorig jaar geregeld een pakske slaag in tweede en zondag laatstleden zetten zij die bedenkelijke traditie verder in derde tegen nota bene een promovendus uit vierde Doornik 1. Ook de jongens van ploeg 2 kregen een zware thuisnederlaag te slikken, enkel Yannick kon zegevieren en de vaderlandse eer redden tegen die vermaledijde Doornikkers. Ploeg 3 deed het gelukkig een stuk beter en kreeg al meteen een serieuze titelkandidaat voor de kiezen met kuststad Knokke. De verslaggeving wordt ook dit jaar wat ploeg één betreft door Bert geleverd en het relaas van de avonturen van de andere teams komt van ondergetekende met de meer dan geapprecieerde hulp van Renaat strijder van ploeg twee...  

Bert neemt het woord: 

"Na een te moeilijk jaar in tweede nationale startten we zondag terug vol goede moed in de reeks waar we thuis horen: 3de. Met Doornik kwam de promovendus uit vierde over de vloer. De eerste competitiewedstrijd zou voor ons op een sisser uitlopen. Martijn won in de opening een pion en leek op winst af te stevenen. Een grote blunder kostte hem een stuk en later de partij. Michiel stond al vrij snel minder, maar probeerde tegen te spartelen door de witte a-pion te gaan nemen. De witte stukken stonden echter actiever waarna ook Michiel in het zand beet. Bert stond al snel duidelijk beter, maar enkele verkeerde beslissingen op rij zorgden ervoor dat hij bijna quasi verloren stond. Zijn tegenstander was gelukkig in tijdnood geraakt en accepteerde een remise-aanbod. Bernard speelde een sterke opening. Zijn tegenstander durfde een pion op b7 te gaan nemen, maar Bernard zijn stukken stonden veel actiever. Wellicht miste onze Torrewachter hier enkele betere voortzettingen? Wit nam plots over en in een moeilijk eindspel was het ook hier dat onze tegenstander aan het langste eind trok. Giulia stond al snel iets beter en zocht naar hoe ze de partij in haar voordeel kon beslissen. Ook hier liep het plots echter fout. Giulia verloor onverdiend. Fabio kreeg 's ochtends te horen dat hij moest invallen in de eerste ploeg, maar dat deed hij uitstekend. Fabio nam initiatief en zocht naar winstmogelijkheden op de koningsvleugel. De partij bleef constant mooi in evenwicht. Een remise is dan ook niet verwonderlijk. 1-5, een zware nederlaag op de eerste speeldag. Hopelijk kunnen we ons snel herpakken?"

Peter neemt het woord:

"Ook de tweede ploeg kreeg een sterk Doorniks blok tegenover zich. Renaat had de bedenkelijke eer om de allereerste Roeselaarse verliespartij van dit seizoen op zijn naam te schrijven. Het jonge geweld voor hem domineerde de partij, maar Renaat weerde zich kranig en kon aanvankelijk gelijke tred houden tot het in het middenspel plots keerde. Na een dubbele aanval met mat of stukverlies zag onze Torrewachter zijn paard in de doos belandden. Enkele zetten later geschiedde toch het onvermijdelijke, mat met behulp van twee torens. Boezemvriend Diederik op bord drie verging het niet beter. Hij kwam slechter uit de opening en moest het initiatief laten aan zijn Waalse overbuur die met zijn sterk centrumpaard en een vervelende flankloper de druk opvoerde. Uiteindelijk gooide de Doornikker er nog een kwaliteitsoffer tegen en de stelling van Diederik begon geen barsten maar behoorlijke scheuren te vertonen. De partij eindigde nog op een serieuze sisser na een blunder van onze Torrewachter in tijdnood. De 'Experienced Warrior' Erik Claessens zoals Renaat hem passend beschrijft, had duidelijk niet voldoende ervaring opgebouwd in zijn schaakcarrière om de mooie Waalse deerne voor hem de loef af te steken. Na een degelijke opening moest hij zijn loper inwisselen voor een schamele pion. Toen hij enkele zetten later nog een pion mocht inleveren, ging het van kwaad naar veel erger en Erik gaf moegestreden op en er verscheen 0-3 op het scorebord. Gelukkig loopt er nog een zekere Yannick rond op Roeselaars grondgebied. De eerste bordspeler van ploeg twee had een pion verloren in de opening, maar dat zal wel tactiek geweest zijn? Zijn rivaal kwam met een zware aanval op de koningsvleugel die Yannick knap pareerde met b4 (!). Hij kon zelf wat ambetant doen met een sterke flankloper en met een min of meer gelijke stelling werd naar het eindspel overgegaan. Yannick verhoogde de druk en ruimde eerst een op promoveren staande pion op, om vervolgens een briljant torenoffer op a4 uit zijn mouw te schudden, waarop zwart de handdoek gooide. Ook Meester Steven was onder de indruk, want hij wijdde er prompt zijn nieuwste video aan. Veel plezier met Video 38: Yannick Renckens-Martin Heynen."

"Dit jaar zijn er drie Roeselaarse ploegen die het interclublandschap onveilig maken. De derde mocht het opnemen tegen Knokke 1 en dat werd euh... knokken, want de kustjongens hebben huizenhoge titelambities. Pauwel keek op het eerste bord in de welbekende ogen van Alex Denys, in een ver verleden lid van de dissidente Roeselaarse schaakgroepering Het Ros. Op de teller van Alex staat nog altijd een slordige 2191 ELO, Pauwel moet het met heel wat minder doen (1742 ELO). Vreemd genoeg was daar op het schaakbord weinig van te merken, na een Franse opzet met voor de kenners de Fort Knox-Variant, werd er veel geruild. Pauwel beschreef kort zijn match als: " Wit wil wel, maar durft niet en zwart wil niet, maar durft wel." Logisch dat dit op een remise eindigde en hier mag Pauwel apetrots op zijn. Als daar maar geen pokken van komen... Bord twee, de oerdegelijke Guido, die net als wijn beter wordt met de jaren, speelde zijn geliefkoosde opening waarin veld e5 een cruciale rol speelt. Ook hier verdwenen al snel enkele stukken in het mandje en Guido stond iets beter nadat hij zijn rivaal een dubbelpion en een 'blote koning' had aangesmeerd. De Doornikker gaf zich niet zomaar gewonnen en kon zijn dubbelpion letterlijk en figuurlijk oplossen. In de finale ontstond een materiaal gelijke stelling met pionnen, torens en de onvermijdelijke koning. Ook hier werden uiteindelijk de puntjes gedeeld. De inderhaast opgeroepen Chris Galle (bord 4) was danig onder de indruk van zijn interclubdebuut. Het ging een tijdje gelijk op tot Chris wat gulzig een pion snoepte en daardoor zijn ongerokeerde koning niet meer op tijd uit een penning kreeg. Het lukte uiteindelijk wel ten koste van een paard. Van dan af aan huppelde hij achter de feiten aan en kon finaal puntenloos huiswaarts keren. Ondergetekende had iets goed te maken (voor zichzelf) na zijn blunder in het clubkampioenschap. Ik nam van meet af aan het initiatief en kwam geleidelijk aan beter te staan, ook dankzij mijn tegenstander die op de belangrijke momenten verkoos om de stelling te blokkeren in plaats van ze open te gooien en tegen te prikken. Zo kon ik nogal snel een pion voor zijn koning ruimen. Even later begon het gevecht om een tweede soldaatje, toen ik een belangrijke verdediger kon wegjagen verkoos mijn rivaal om die te offeren voor een pion. Na wat geruil kon ik met schaak een tweede stuk snoepen en de 'Knokker' gaf op. Oef 2-2 niet slecht tegen een te duchten tegenstander."

1ste Klasse: Casper-Didier 0-1, Pauwel-Quinten 0-1, Daniël-Robbert 1/2, Guido-Steven 0-1, Jan-Marc 0-1 .
2de Klasse A: Renaat-Koenraad 0-1, Yannick-Phillip 1-0, Jurgen-David 0-1, Viktor-Nick 1-0, Frédéric-Polina 1/2, Frederique-Erik 1-0.
2de Klasse B: Pieter-Peter 1-0, Stijn-Shen 1/2, Chris-Diederik 1-0, Warre-Gabriël 1-0.

Heet nieuws van het Carlsen-Niemann front: Carlsen heeft in een brief wat meer uitleg gegeven over zijn niet-willen-spelen-houding tegen Niemann. Hij beweert dat Hans veel meer heeft gecheat dan hij tot nu toe heeft bekend. Tja, nogal vaag als je het mij vraagt. Met bewijzen moet je komen Magnus, want je begint je geloofwaardigheid te verliezen!
Nog heter nieuws: Een pornosite heeft Niemann maar liefst 1 miljoen dollar beloofd als hij naakt wil spelen voor de camera. Bij het ter perse gaan was niet bekend of dit dan enkel voor leden gratis te bekijken valt of dat er moet betaald worden om een tipje van de sluier op te lichten. Zal er een speciale röntgencamera gebruikt worden om het anale speeltje zichtbaar te maken? Uw reporter volgt uiteraard deze zaak verder op de poep, pardon op de voet... 😁.

De kalender:

*1 oktober: Schaaklessen te Roeselare - Voormiddag in het lokaal
*7 oktober: 1ste ronde West-Vlaams Koppeltornooi 
*22-23 oktober: West-Vlaamse Liga Jeugdkampioenschappen te Izegem
*30 oktober: 1ste ronde West-Vlaamse Liga te Brugge
*18 november: Vriendenmatch in Tielt