Nieuws

Niemann onthult zijn geheim?

door Peter op 5 okt. 22

 


Simpel toch, hij heeft gewoon het boek van Cyrus Lakdawala getiteld 'How to beat Magnus Carlsen' grondig gelezen. Interesse? Je kunt het eenvoudig hier bestellen, voor een kleine dertig euro is het van u. Met voorwoord en gehandtekend door de Hans himself... 😁
Serieus nu (?), vandaag werd een nieuw hoofdstuk geschreven in de saga Carlsen-Niemann. De hoog aangeschreven kwaliteitskrant 'The Wall Street Journal' beweerde dat Hans Niemann in meer dan 100 online partijen 'gecheat' had, daarvoor baseerde de krant zich op een uitvoerig en lijvig rapport van schaakwebsite chess.com dat deze week in de openbaarheid werd gebracht. Het 72 pagina's tellende document beschrijft o.a. : Hoe ze te werk gaan om valsspelers te ontdekken. Wat ze gevonden hebben bij online partijen van Niemann, verder verdacht emailverkeer nadat hij van chess.com werd verwijderd en pagina's vol met grafieken en vergelijkingen met leeftijdsgenoten en andere grootmeesters. Tja wat moeten we daar nu van denken? Het ziet er professioneel uit en chess.com is zeker niet over één nacht ijs gegaan, maar het blijven beweringen, het zijn nog altijd geen harde bewijzen. Maar oordelen jullie vooral zelf: Veel leesplezier met het Niemannrapport.
Online de boel belazeren lijkt in mijn ogen wel mogelijk, een professionele hacker kan het wellicht? Maar hoe verklaar je dan zijn schaakprestaties op klassieke bordtornooien, zoals in de voorbije Sinquefield Cup? Ook na zijn winst tegen Carlsen en met verscherpte controle speelde onze Hans daar nog op hoog niveau. Enfin hij blijft voor mij onschuldig tot het tegendeel bewezen is.
Misschien moeten ze de voetballers van Brugge ook wel eens checken op 'anale speeltjes', wat die tegenwoordig presteren in de Champions League ga je ook niet verklaren met grafieken...

En nu nog serieuzer:
*In het Oostenrijkse Mayrhofen vindt op dit ogenblik het Europees Kampioenschap voor clubteams plaats. Enkele wereldtoppers zijn present, onder andere Carlsen, Anand en Rapport. België is vertegenwoordigd bij de mannen met maar liefst vijf teams. Bij Wirtzfeld treffen we Belgisch kampioen Dharda die uitstekend gestart is met winst in zijn eerste twee partijen. Verder zien we nog ploegen uit Brugge, Wachtebeke, Luik en Eupen. Bij de vrouwen is België niet vertegenwoordigd. Alle info vind je hier.
*De nieuwe ELO's zijn een paar dagen terug verschenen, niet in het Belgische Staatsblad maar hier.
Zoals gewoonlijk weer veel winnaars en al evenveel verliezers. De top drie bij de 'winners' bestaat uit 
Yannick (+80), Pierre (+52) en Quinten (+34). Bij de 'losers' vinden we bovenaan eerder verrassend Robert (-45), Michiel (-28) en Pauwel (-25). Wie zich een volgende keer bij de 'winners' wil rekenen, kan misschien eens het allernieuwste filmpje van Meester Steven bekijken. Veel plezier met Video 39: Koenraad D'Haeze-Frederique Lievens.


De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Marc-Casper 1-0, Quinten-Guido 1-0, Frank-Jan 1-0, Robbert-Pauwel 1-0, Didier-Daniël 1-0 .
2de Klasse A: Erik-Jurgen 1-0, Polina-Yannick 0-1, Diederik-Tim 1-0, Nick-Frédéric 0-1, Koenraad-Frederique 1-0, Philippe-Renaat 0-1.
2de Klasse B: Shen-Pieter 1-0, Mario-Warre 0-1, Gabriël-Chris 0-1, Peter-Salvatore 1-0.


De kalender:

*7 oktober: 1ste ronde West-Vlaams Koppeltornooi 
*8 oktober: Schaaklessen te Roeselare - Voormiddag in het lokaal
*16 oktober: Tweede ronde Interclubs: Wachtebeke 1 - Roeselare 1, Izegem 2 - Roeselare 2, Izegem 3 - Roeselare 3.
*22-23 oktober: West-Vlaamse Liga Jeugdkampioenschappen te Izegem
*30 oktober: 1ste ronde West-Vlaamse Liga te Brugge
*18 november: Vriendenmatch in Tielt