Nieuws

Ronde 2 nationale interclubs

door Peter op 19 okt. 22

 

Na de zware nederlaag op speeldag 1 mocht ons eliteteam opnieuw de ring in tegen een te duchten tegenstander die luisterde naar de naam Wachtebeke. Ploegen 2 & 3 mochten 'battlen' tegen de buren uit Izegem. Bert brengt het verslagje van ploeg 1, terwijl ondergetekende de Izegemse avonturen probeert weer te geven samen met assistent Renaat.  

Bert neemt het woord:

"Na de zware nederlaag tegen Doornik trokken we op de tweede speeldag richting Wachtebeke. De tweede ploeg van hen degradeerde vorig jaar samen met ons naar derde. Robbert speelde een vlotte remise tegen een 1950. In een erg gelijk opgaande partij werd al snel remise gespeeld. Giulia's tegenstander gaf een pionnetje voor de aanval. Aanvankelijk leek Giulia die goed te pareren, maar toch liep het fout. Met een leuk offertje beukte de tegenstander de stelling open en won al snel de partij. Michiel speelde een tactisch sterke partij en speelde zijn tegenstander strategisch weg. Toen die plots twee pionnen verloor, gaf hij ook op. Bert counterde een optimistische poging van zijn tegenstander en miste een gemakkelijke variant die tot beter spel zou leiden. Uiteindelijk kwam hij verloren te staan, maar kon toch nog remise uit de brand slepen. Martijn stond al snel een pionnetje voor en stond de ganse partij iets beter. Het eindspel maakte hij zorgvuldig af. Alle ogen waren inmiddels op Bernard gericht. Hij stond eerst verloren, maar na een blunder van zijn tegenstander kwam ons vijfde bord gewonnen te staan. Toch liet Bernard, met een dame meer, nog zijn tegenstander in de partij komen. De stelling werd iets ingewikkelder. Een zware blunder kostte Bernard toch nog de partij. 3-3. We staan voorlaatste. Hopelijk geraken we daar snel weg." 

Peter neemt het woord:

"Ploeg 2 nam het op tegen een hoger-ELO-gekwoteerde ploeg maar dat was niet altijd zichtbaar aan het bord. Zo weerde Renaat zich kranig en had hij al snel twee pluspionnen, die hij behield tot in het eindspel. Met een pion op promoveren leek het koekenbak, maar plots werd het op zijn bakkes. Renaat wellicht vol vuur door de nabijheid van een nieuwe dame, verwaarloosde zijn verdediging en werd mat gezet achter de paaltjes. Gelukkig verging het Stijn een stuk beter. In een Engelse partij die lange tijd op slot bleef, brak de veer pas in het middenspel toen er volop werd geruild. De Izegemmer had de smaak te pakken en nam nog een onverdedigde pion met zijn dame, helaas pindakaas... Stijn kon de dame insluiten en zijn rivaal kon hiervoor enkel een toren nemen, dat zag die laatste duidelijk niet zitten want hij gaf onmiddellijk op. Diederik kreeg geen cadeau op bord drie met de ouwe krijger Johan De Brouwere. Johan draait al vele jaren mee op de Vlaamse (schaak) velden en kent zijn stiel. Na een gelijk opgaande opening en ruil van enkele pionnen komt de d-lijn open. Diederik ziet met lede ogen hoe zijn overbuur de torens verdubbelt en infiltreert, het kost hem een belangrijke pion. De finale wordt aangevat met een paard + 7 pionnen versus paard + 6 pionnen. De ervaring haalt het op het jeugdig enthousiasme en de extra pion zorgt voor nog een punt voor Izegem. Op het eerste bord keek Yannick intussen in de mooie ogen van Lieselot. In de London die was ontstaan begon hij dan ook te duizelen, aanvankelijk leek Yannick in een overwinningsroes met een iets actievere positie. Onze Torrewachter nam nu risico's en offerde een loper wat tot een mooie vorkcombinatie leidde. Het nadeel was wel dat Lieselot een pak compensatie kreeg met een aartsgevaarlijke loper en als niet te onderschatten bonus een knal gewonnen stelling. Yannicks toren kwam in serieuze ademnood, maar gelukkig bleef Lieselot haar 'sympathieken zelve' drukte ze niet door en nam ze het remisebod van onze Torrewachter aan. 2,5-1,5 net niet voor Roeselare 2."

"Tegen een op papier minder ELO-rijke ploeg moest het een makkie worden voor Roeselare 3, maar het werd een harde dobber op zowat alle borden. Fabio moest tot zijn scha en schande aanvaarden dat het ook lastig kan zijn een klasse lager. Hij begon nochtans uitstekend tegen 'oudstrijder' Tarcis Deprez. Tarcis kan heel raar uit de hoek komen en ook nu zag de stelling er op zijn zachtst gezegd ongewoon uit. Op een gegeven ogenblik zag ik dat de koningsstelling van Fabio open lag, maar hij had ergens een paard gewonnen. Er komt een wilde aanval over de g-lijn en dan gaat bij onze Torrewachter het licht uit, een tactische blunder doet hem uiteindelijk de handdoek werpen. Schaken kan wreed zijn. Ondergetekende mocht het opnemen tegen een jeugdspeler van Izegem. Hij begon nogal aarzelend en met een paardoffer op zijn koningsstelling dacht ik dat het een rustige namiddag ging worden, ik had me schromelijk vergist. Een beginner ging zonder aarzelen het paard terug genomen hebben, maar hij sloeg eerst een ander stuk en het resultaat was dat het materieel gelijk bleef, hij had er enkel een dubbelpion aan overgehouden. Tja met de torens, één loper en een nest pionnen werd het een geschuifel van jewelste waarbij mijn tegenstander de kat uit de boom keek en op mijn schuchtere pogingen telkens de juiste oplossing vond. De inspiratie kwam niet en ik moest wat ontgoocheld tevreden zijn met een puntendeling. Gelukkig ging het op de resterende borden een stuk beter. Pauwel had het aanvankelijk knap lastig en kon na heel wat manoeuvres een pion snoepen, het spel verzandde echter. Renaat bracht redding met een potje koffie, dat dampende bakje troost bracht de verlossing voor Pauwel en in een eindspel met enkel de zware stukken en een school pionnen kon hij met enkele krachtzetten uiteindelijk knap mat geven. Het stond gelijk en zoals in het verleden al meer was gebeurd, mocht Guido de zege veilig stellen. Na een rustige opening werden enkele stukken afgeruild en kwam de e-lijn open. Via deze lijn breekt de stelling open en Guido kan zijn eerste pion slaan. Een wel heel actieve loper zorgt dat het aantal pluspionnen aandikt tot drie. Het ontstane eindspel is knal gewonnen, maar er was nog wat werk aan. De overige teamleden zagen dat het goed kwam en doken vervolgens in de Flandriens. Burps. 1,5-2,5 nipt maar toch een zege..."

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Marc-Frank 1-0, Pauwel-Didier 1/2, Jan-Steven 0-1, Kris-Quinten 1-0, Guido-Robbert 0-1, Casper-Daniël 0-1.
2de Klasse A: Yannick-Nick 1-0, Frédéric-David 1/2, Erik-Koenraad 0-1, Frederique-Philippe 1-0, Renaat-Polina 1/2.
2de Klasse B: Warre-Peter 1-0, Tim-Stijn 0-1, Diederik-Gabriël 1-0, Chris-Mario 1-0, Pieter-Pierre 1/2.

Meester Steven was gecharmeerd door mijn verliespartij tegen Warre en besloot er een filmpje aan te wijden. Ik ga hem geen Oscar geven... Veel plezier met Video 40: Warre Avereyns-Peter Degrieck.

De kalender:

*22 oktober: Schaaklessen te Roeselare - Voormiddag in het lokaal
*22-23 oktober: West-Vlaamse Liga Jeugdkampioenschappen te Izegem
*30 oktober: 1ste ronde West-Vlaamse Liga te Brugge
*6 november: Derde ronde Interclubs: Roeselare 1 - KGSRL 6, Roeselare 2 - KGSRL 11, Roeselare 3 - Kortrijk 1
*12 november: Kampioenenviering in de Zilverbergstatie
*18 november: Vriendenmatch in Tielt 
*20 november: Vierde ronde Interclubs: KGSRL 5 - Roeselare 1, Zottegem 3 - Roeselare 2, Veurne 1 - Roeselare 3
*4 december: Vijfde ronde Interclubs: Roeselare 1 - KBSK Brugge 3, Roeselare 2 - Leuze-en-Hainaut 4, Roeselare 3 - KBSK Brugge 6