Nieuws

Sinterklaasje bonne bonne bonne...

door Peter op 7 dec. 22

 

Sinterklaasje bonne bonne bonne gooi wat in mijn lege lege tonne... aldus de tekst van een eeuwenoud sinterklaasliedje. De Sint was zondag in het land en de brave Torrewachters van interclubploeg 2 kregen een mooie zege cadeau, die van ploeg één werden beloond met een remise en de gastjes van de derde ploeg verdwenen bijna integraal in de zak van roetzwarte Piet. Bert en Peter waren getuige van dit vreselijke drama en brengen verslag uit vanop de eerste rij...

Bert neemt het woord:

"Met KBSK 3 kwam op de vijfde speeldag de leider in onze reeks op bezoek. Het beloofde een spannende wedstrijd te worden. Op de eerste borden hadden wij elogewijs wat overgewicht, op de laatste borden was Brugge op papier iets sterker. Giulia speelde met zwart een sterke partij en stond misschien zelf iets beter? Uiteindelijk werd het na een strategische wedstrijd remise. Bert koos opnieuw onmiddellijk voor de aanval. Een vroege g4 was misschien wat dubieus, maar zijn tegenstander speelde niet correct. Na 16 zetten kon Bert het volle punt bijschrijven. Robbert kwam slecht uit de opening en stond voortdurend minder. Ondanks stevig verweer kon zijn tegenstander toch het overwicht verzilveren in een Brugs punt. Bernard speelde een spannende partij waarin beide spelers kansen hadden. Een remise is dan ook een billijk resultaat. Michiel en zijn tegenstander speelden een strategische partij waarin er eigenlijk niet zoveel gebeurde. Remise is dan ook een logisch resultaat. Martijn stond aanvankelijk beter, maar miste een moeilijke, winnende pionnendoorbraak. In een eindspel probeerde Martijn nog iets te forceren, maar ook hier werd het remise. 3-3, geen slecht resultaat, maar we blijven wel hangen in de lage middenmoot."

Peter neemt het woord:

"Renaat begint zich meer en meer thuis te voelen na zijn miljoenentransfer van Veurne naar Roeselare. Het bewijst dat onze CEO aankoop een neus heeft voor talent. Nadat de stelling lange tijd op slot werd gehouden, besloot zijn Waalse overbuur eens flink te blunderen om wat vuur in de partij te brengen. Renaat een loper voor en even later gaat er ook nog een vijandelijke toren in het bakje die een promotiepion moest afstoppen. Onze vierde bordspeler in een zetel of beter gezegd op een fluwelen troon naar het eindspel, wat hij dan ook makkelijk won. Buurman Diederik had het iets moeilijker en hij bereikte het middenspel met een pionnetje in het krijt. Onze Torrewachter houdt het hoofd koel en kan na een loperruil de pion terug snoepen. Kort daarna wordt de vredespijp aangestoken en euh... gerookt. Stijn is één van onze meest beleefde Torrewachters, zo zorgde hij dat zijn Waalse rivaal zich volledig op zijn gemak voelde (?) door Frans te spelen. Ook in deze match zorgde een loperblunder voor een doorbraak. Stijn kon het ongelukkige stuk insluiten en tot zich nemen, een paardvork op dame en toren zorgde er uiteindelijk voor dat het punt in Roeselaarse handen bleef. Eerste bordspeler Yannick had het allemaal gezien want hij had al ruime tijd geleden de score geopend met een overwinning. Na een passieve opening van zijn tegenstander trok Yannick resoluut ten (konings) aanval! Het loonde al snel want de 'vijand' moest zijn dame geven om het onvermijdelijke te voorkomen. Uitstel was echter geen afstel want even later was het mat. 3,5-0.5 dat is meer dan knap van ons tweede team."

"Ploeg drie mocht het opnemen tegen een Brugs team geleid door kapitein/viking Filip Dubois. Een sympathieke bende waar we al heel wat (café)uren mee hebben versleten. Helaas waren ze nu niet zo aimabel, want ze waren duidelijk gekomen om te winnen. Het werd uiteindelijk 1-3 een ferme pandoering en hiermee komt Brugge oververdiend aan de leiding in onze reeks. Een kort relaas van deze dramatische feiten: Guido die traditiegetrouw het langst strijdt in de schaakarena, gaf er na vijftien zetten de brui aan. In een oerhollandse partij ging het er aanvankelijk strategisch aan toe met een naar het centrum weggelokte dame en een onvolledige Brugse ontwikkeling.  Guido had wat voordeel en hij zette een batterij op met loper en dame, die h7 in het vizier nam. Een duidelijke matdreiging, maar de complicaties zagen er nogal wild en onvoorspelbaar uit en remise was hier een vroege en misschien ook terechte beslissing? Eerste bordspeler Fabio vliegt er van meet af aan in met een pionoffer voor initiatief. Hij bereikt echter weinig en moet zijn beste schaak bovenhalen om in het toreneindspel met een pion minder de bordjes in evenwicht te houden. Peter mocht kampen met Dirk Demeyere een Bruggeling waar hij al heel wat veldslagen mee had uitgevochten en ook telkens aan het kortste eind had getrokken. Ook deze keer liep het verkeerd: Na een poging tot Schots Gambiet verzandde de stelling in een gelijkopgaande Schotse partij. Het zag er aanvankelijk goed uit voor ondergetekende toen ik zijn pionnenstelling kon verzwakken met een vervelende dubbelpion. Dirk liet zich niet kennen en nam het initiatief over. Toen ik een doorgeschoven pion op de verkeerde manier sloeg, kwam de dame van mijn rivaal de stelling binnen en viel alles in duigen. Er dreigde mat achter de paaltjes en dat werd het ook na een knap dameoffer van de Bruggeling. Ook Pauwel had het knap lastig op bord twee. Na een Siciliaans begin rukt een vijandelijke toren op richting koning. Na de gedwongen rokade van Pauwel, krijgt die laatste een splijtende koningsaanval te verduren. Een paard gaat verloren en onze Torrewachter geeft moegestreden op. 1-3, onze tweede opvolgende nederlaag, daar waren we niet voor naar Roeselare gekomen..."

De Sint stuurde deze week nog een beloning voor de Torrewachters die het goed hadden gedaan en hij stak nog een hart onder de riem van de enkelingen die het wat minder deden. Via deze link kun je gratis en volkomen legaal een Chessbase-DVD uit de reeks '60 minutes' downloaden. Ik ben u voor geweest en het werkt. Wie er niet in slaagt om het op te starten moet maar een seintje geven. De Caro Kann-spelers gaan misschien wel niet gelukkig zijn met dit sinterklaasgeschenk?

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Frank-Robbert 0-1, Didier-Quinten 1/2, Marc-Pauwel 1-0, Steven-Kris 1-0, Casper-Guido 0-1.
2de Klasse A: Philippe-Frédérique 0-1, Koenraad-Nick 1-0, Frederique-Polina 1-0, Erik-David 0-1, Viktor-Renaat 1-0.
2de Klasse B: Pierre-Stijn 1/2, Diederik-Warre 0-1.

De kalender:

*10 december: Rapid- en Blitztornooi ter nagedachtenis van Ben de Cat te Roeselare Zaal Trax. Organisatie Belgian Military Chess Club.
* 7 januari: Nieuwjaarsblitz
*29 januari: Zesde ronde Interclubs: LSV-Chesspirant 2 - Roeselare 1, LSV-Chesspirant 6 - Roeselare 2, Rapid Aalter 2 - Roeselare 3.
*12 februari: Zevende ronde Interclubs: Roeselare 1 - Wetteren 2, Roeselare 2 - Wetteren 5, Roeselare 3 - Bye.