Nieuws

Tata Steel Chess Tournament 2023

door Peter op 20 dec. 22


Mijn schaakhart begint weer sneller te slaan en maakt prompt enkele vreugdesprongetjes in mijn goddelijk lichaam, Wijk aan Zee komt er aan! Nog x aantal keertjes slapen en het 'Wimbledon van het Schaak' staat terug op het menu. Aangezien de coronabeestjes goedkeurend op een afstand toekijken, wagen de organisatoren zich terug aan een volledige editie. Voor deze 85ste jaargang gooien ze terug alle remmen los: Twee topgroepen met een ganse kudde grootmeesters, opnieuw een drukbezet en intussen hopeloos volzet amateurtornooi en jawel er is terug publiek toegelaten. Ook Belgen zijn welkom, het is zo'n 300 km van onze heimat gelegen en als ervaringsdeskundige kan ik het zeker aanraden, meer nog échte schakers moeten dit tornooi ooit eens met een bezoekje vereren. Zoals de moslims eens in hun leven naar Mekka trekken, zo kan een 'schaakgelovige' Wijk aan Zee niet links laten liggen. 
Ook dit jaar strijden een A-Groep, ook wel 'Masters' genoemd en een B-Groep, 'Chalengers' geheten voor de hoogste eer. De 'Masters' zijn dit jaar van een uitzonderlijk hoog niveau. Ik som kort de voornaamste op van de veertien schaakzielen tellende bende: Allereerst hebben we de numero uno van het klassieke schaak, de Noor Magnus Carlsen. Magnus won vorig jaar voor de achtste keer Wijk aan Zee en is gezien zijn huidig vormpeil wellicht opnieuw de te kloppen man? Ook de nummer twee van de wereldranking, de Chinees Ding Liren zal present zijn. Andere aanwezige top 10-spelers zijn Caruana, Giri en So. Rapport, Aronian en Duda zorgen altijd wel ergens voor een stunt en ook het jonge aanstormende talent ontbreekt niet in deze jaargang.  Hierbij is India bijzonder goed vertegenwoordigd met Gukesh, Erigaisi en de man met de onmogelijke naam Praggnanandhaa. De Duitse belofte Keymer, de Oezbeek Abdussattorov en de winnaar van twee jaar geleden, de Nederlander Van Foreest maken het lijstje compleet. Ook in de andere deelnemersgroep 'The Chalengers' wordt het reuze-interessant. Hier heel wat onbekenden voor mij, veel jonge veulens afgewisseld met enkele oude rotten in het vak. De Nederlander L'Ami is hier veruit de bekendste samen met de Indiër Baskaran, die als mijn geheugen me niet in de steek laat, ooit nog eens de B-Groep heeft gewonnen? Andere schakende landgenoten van L'Ami zijn Warmerdam, Beerdsen en het toptalent Eline Roebers. Eline is momenteel bezig aan een steile klim op de schaakladder bij de vrouwen, ze won twee jaar geleden ook de Brugse Meesters en is als zestienjarige op weg naar de wereldtop. Ze zal wellicht stevig weerwerk krijgen van de Amerikaan Abhimanyu Mishra? Wiedadde hoor ik u zeggen? Mishra voert de ranglijst aan als jongste speler die ooit grootmeester werd. Hij slaagde hier in toen hij twaalf jaar, vier maanden en vijventwintig dagen jong was. Ik ben intussen (net iets) te oud om dit record scherper te stellen... 
Tata Steel Chess gaat door van 13 januari tot en met 29 januari 2023 in het Nederlandse Wijk aan Zee. Alle info kun je op de officiële site terugvinden. Een aanrader!

Tussen het verbeteren van de examens van zijn schaakleerlingen door vond Meester Steven nog enkele tellen tijd voor een nieuwe video. Het gaat dit keer over de topper in tweede B, die  beslissend was voor de eerste plaats. Veel plezier met Video 48: Warre Avereyn-Chris Galle.
De schare fans van meester Steven groeit zienderogen, hij telt al heel wat schaakgroupies onder zijn volgelingen. Wie geen enkele aflevering van dè Meester wil missen die kan een gratis abonnement nemen, dan word je telkens verwittigd wanneer een nieuw filmpje online staat. Abonneren kun je via deze link: Meester Keirse for President !!!

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Pauwel-Frank 1/2, Kris-Jan 0-1, Guido-Mark 1/2, Daniël-Steven 0-1.
2de Klasse A: Frédérique-Koenraad 1/2, David-Polina 1/2, Renaat-Frederique 1/2, Yannick-Erik 1-0, Viktor-Philippe 1-0.
2de Klasse B: Pierre-Peter 1/2, Warre-Chris 1-0, Pieter-Gabriël 1-0, Stijn-Mario 1-0.

Nog een boodschap van Webmaster Stijn tussendoor: Als je klikt op de 'Tornooienpagina', dan zie je nu linksboven het klassement 'Details' staan. Wanneer je dan weer hier op klikt dan kun je onder de stand de volledige kalender met de gespeelde of nog te spelen matchen terug vinden. Handig als je een inhaalmatch moet plannen.

De kalender:

*24 december: Schaakles door Meester Steven
* 7 januari: Nieuwjaarsblitz
*29 januari: Zesde ronde Interclubs: LSV-Chesspirant 2 - Roeselare 1, LSV-Chesspirant 6 - Roeselare 2, Rapid Aalter 2 - Roeselare 3.
*12 februari: Zevende ronde Interclubs: Roeselare 1 - Wetteren 2, Roeselare 2 - Wetteren 5, Roeselare 3 - Bye.