Nieuws

Vrolijk Kersfeest & Gelukkig Nieuwjaar

door Peter op 28 dec. 22


Hohoho, schaakjaar 2022 behoort bijna tot de geschiedenisboeken. 2022 gaan we ons herinneren als het jaar waarin alles stilletjes aan terug normaal werd en het jaar waarin het ten strengste verboden was om Russisch te spelen op straffe van zware Europese sancties... De meesten onder ons genieten van minstens één weekje vakantie en kunnen terug de batterijen opladen voor een veelbelovend 2023 met wie weet een podiumstek in eerste klasse of de ook zeker niet te versmaden titel in tweede of derde? Vooraleer de messen geslepen zullen worden in de competitie staat op 7 januari ons eerst nog de traditionele Nieuwjaarsblitz te wachten, onze traditionele inhuldiging van het nieuwe schaakjaar. Een must voor de schaakliefhebber...

Afgelopen zaterdag, de dag voor Kerstmis, werden er geen competitiematchen afgewerkt. Het ontstane 'zwarte gat' werd opgevuld door Meester Steven die ons wat schaakstrategie bijbracht. Hij las niet voor uit eigen werk, maar uit het grote schaaksprookjesboek van Herman Grooten. De aanwezige Torrewachters werden onderwezen in de schaakkunde meer bepaald de theorie van de vrije- en de zwakke pionnen. Hieronder een sfeerbeeld met de Meester...


Wie deze blog regelmatig leest weet dat Meester Steven een bijtje is van de bezige soort, in plaats van de skilatten onder zijn voeten te binden of één of ander reisje naar een verre en vooral warme bestemming te boeken, was onze voorzitter terug te vinden in Brugge waar hij onze jeugd coachte op het Brugse Kersttornooi. Ik heb intussen al genoeg gezegd en laat hem zelf het verslag brengen:

"Traditiegetrouw organiseerde de Brugse schaakclub tussen kerst en nieuw hun jeugdtornooi. Met ruim 200 deelnemers is dit gezellige tornooi altijd een knaller om het jaar mee af te sluiten. Met Gabriël (-12), Nick (-14) en Quinten (-16) traden 3 jonge Torrewachters in de arena. Volwassenen onder de 1500 ELO mochten ook meespelen in de categorie -16 en zo vonden we ook Koenraad D’haeze, Henk Lagae en Mario Verbanck in het deelnemersveld.
Gabriël speelde in zijn reeks de hele tijd net onder de subtop. Een podiumplek zat er lange tijd in, maar door een nederlaag in de laatste ronde bleef Gabriël steken op 4/7. 
Nick toonde zich als debutant meer dan verdienstelijk. Met 3,5/7 haalde hij een mooi resultaat en kreeg hij alweer wat schaakervaring erbij.
Quinten ging als een komeet van start in zijn reeks, maar botste dan op de 2 ELO-favorieten. Daarna was de schwung er wat uit. Na een onnodige nederlaag tegen een lager gekwoteerde speler was 4/7 het hoogst haalbare. 
Tussendoor legde Quinten ook Koenraad en Henk over de knie. Met respectievelijk 4/7 en 3/7 haalden beiden overigens een zeer degelijk resultaat. Mario tot slot moest het stellen met 1/7. Hij speelde enkele goede partijen, maar de afwerking was telkens het euvel."

Rest er mij nog één ding en dat is iedereen, namens het Bestuur van de Torrewachters, een Zalig en een Gelukkig Nieuwjaar te wensen. Tot volgend jaar!

De kalender:

* 7 januari: Nieuwjaarsblitz
*13-29 januari: Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee.
*14 januari: Heropstart schaaklessen in de voormiddag in ons lokaal.
*29 januari: Zesde ronde Interclubs: LSV-Chesspirant 2 - Roeselare 1, LSV-Chesspirant 6 - Roeselare 2, Rapid Aalter 2 - Roeselare 3.
*12 februari: Zevende ronde Interclubs: Roeselare 1 - Wetteren 2, Roeselare 2 - Wetteren 5, Roeselare 3 - Bye.