Nieuws

Giri wint in extremis Wijk aan Zee

door Peter op 30 jan. 23

 

Het zit er op de eerste grand slam van het schaakseizoen en eigenlijk ook veruit de interessantste kent zijn winnaar en wat voor één. Traditioneel, net als in de Ronde van Frankrijk, kent de laatste rit of in dit geval de laatste ronde een kalm sereen verloop en worden er veel vredespijpen gerookt. Niets van dit alles, dit jaar vloeide er bloed en de gedoodverfde tornooiwinnaar Abdusatorrov, die nog geen enkele nederlaag moest slikken verliest wel zeker en dan nog van een Hollander (Van Foreest) die hiermee zijn collega Hollander aan zijn allereerste, maar oververdiende gouden medaille in Wijk aan Zee helpt. Beste lezer mag ik uw welgemeend applaus voor Anish Giri triomfator van de 85ste editie van het Tata Steel Chess Tournament! Kort heb ik hieronder de laatste vier ronden besproken, de weg naar eeuwige roem voor Giri...

In ronde tien vallen slechts twee beslissingen bij de Masters. Wereldkampioen en titelverdediger Magnus Carlsen voert de druk bij de leiders op, door nog maar eens te winnen en dichterbij te sluipen.
De Noor won zijn vierde partij en dat tegen  de Iraniër Parham Maghsoodloo, die geen doetje bleek. Het begon met een Geweigerd Damegambiet en het evolueerde naar een middenspel waar Parham een pion kon verschalken en met zijn vrijpion op weg naar winst leek? Carlsen verloor zijn coolness niet en verdedigde feilloos, terwijl hij ook aanvallende intenties had. Magnus wikkelde af naar een gewonnen eindspel en toverde de Lucenapositie op het schaakbord. De Benjamin van het tornooi, de Indiër Gukesh, boekte zijn tweede zege en dat ten nadele van Praggnanandhaa. Het werd een wervelende wedstrijd waarbij beide spelers het wel ergens lieten liggen. Het begon als Symmetrisch Engels en het ontaardde al snel in chaos toen Gukesh serieuze risico's nam door bepaalde verdedigende pionnen in de strijd te werpen. Hij zette zijn eigen koning in zijn blootje, maar hij kwam er uiteindelijk mee weg na ergens onderweg een vijandelijke loper gesnoept te hebben. Bij de Challengers werden drie volle punten uitgereikt. Het eerste prijsbeest van de dag was Supi die zijn eerste game won en dat tegen Ivic, die nog niet had verloren! De Najdorf werd nog eens van stal gehaald en Supi kon het uiteindelijk na meer dan zeventig zetten afmaken met een dame en twee paarden. Donchenko die in de vorige ronde verloren had van L'Ami, haalde het vandaag van een andere noorderbuur Warmerdam. Een Siciliaan  met een beslissende vrijpion, gesteund door een sterk loperpaar, besliste de partij. Tabatabaei tenslotte haalde het van Beerdsen in een pionneneindspel met een pion minder!

Ronde elf bracht ons twee toppers, vooreerst was er Abdusattorrov tegen Giri met als inzet de eerste stek en verder keken Carlsen en So elkaar in de ogen met de top drie als doel. Giri liet zich aanvankelijk verrassen door het ultrascherpe Aangenomen Damesgambiet van Abdusattorov. Hij haalde de spanning uit de match met een dameruil en kon afwikkelen naar een paardeneindspel dat geen winnaar kende. Tussen Carlsen en So ging het voortdurend gelijk op, Magnus probeerde wel maar Wesley verdedigde secuur en haalde alle kansen uit de partij. Remise dan maar? Magnus bleef echter verder beuken tot er nog twee koningen op het bord stonden en dat is echt wel remise. De enige die kon winnen bij de Masters was Maghsoodloo in een Najdorf opgesmukt met een nieuwtje door rivaal Praggnanandhaa. Een knappe partij van beiden eindigde met een tactische zettenreeks van Maghsoodloo, die het punt achter zijn naam schreef. Ook deze ronde drie beslissingen bij de Challengers. Gedeeld leider Donchenko werd solo leider na winst tegen Tabatabaei in een Engelse opening. Thomas Beerdsen smeerde Velimir Ivic zijn tweede opeenvolgende nederlaag aan na een wedstrijd met wisselende kansen. Eline Roebers verloor dan weer van Luis Supi na nog maar eens een Engelse opzet.

De twaalfde en voorlaatste ronde zorgde voor een status quo bovenaan met gelijkspelen tussen So en sololeider Abdusattorov, tussen Giri en Van Foreest en er was de puntendeling na een intense battle tussen Carlsen en Praggnanandhaa. Ding Liren liet zich dan weer ringeloren door Richard Rapport met een aftrekaanval die zorgde voor stukwinst. Ding laat niet echt een goede indruk na in Wijk aan Zee en is duidelijk nog niet klaar voor zijn wereldtitelgevecht met Nepomniatchi ergens in april. De Iraniër Maghsoodloo daarentegen blijft maar winnen, dit keer was de Indiër Erigaisi de pineut in een Grünfeld met weer eens een smakelijk nieuwtje. Bij de Challengers was er nog iets meer vuurwerk met vijf zeges, een kort overzicht: Leider Donchenko gaat verder op zijn elan en wint met de zwartjes van Beerdsen: Nadat zowat de helft van het schaakbord wordt afgeruild komt Donchenko een beslissende pion voor. Doordat dichtste achtervolger Yilmaz remiseert, is Donchenko nu zeker van de tornooizege bij de Challengers. Eline Roebers moet de gifbeker tot op de bodem ledigen, nu is het de vrijpion van Ivic die haar de das om doet. De jongste van de hoop Mishra toont zich nog maar eens door een paard te offeren voor twee pionnen om zo een winnend eindspel te bekomen tegen Pechac. De 85 zetten durende marathon tussen Adhiban en L'Ami eindigt op een overwinning voor eerstgenoemde die zijn extra pion kon omzetten in beslissend voordeel. Warmerdam tenslotte haalde het van Vaishali in een eindspel met twee lopers tegen een toren.

Ronde dertien, laatste ronde, met voor de start nog altijd de ongeslagen Abdusattorov aan de leiding. Dat kan toch niet meer mis gaan? Oh jawel, het gaat zelfs gruwelijk mis voor de achttienjarige Oezbeek. In een Siciliaanse Taimanov verkrijgt Van Foreest de betere stelling in het middenspel, waar zijn zwakke e- en g-pion de Oezbeek finaal de das omdoen. Hiermee verliest Abdusattorov zijn eerste wedstrijd, maar wat veel erger is ook de tornooizege want eerste achtervolger Giri won van Rapport na een blunder in het eindspel van die laatste. Ook Carlsen was nog niet uitgeteld voor een podiumplaats, daarvoor moest hij zeker winnen van Erigaisi en dat deed hij ook. Carlsen die beter en beter begon te spelen naarmate het tornooi vorderde was in bloedvorm, hij offerde een stuk voor twee pionnen die de voorbode vormden voor een dodelijke aanval. Voor de volledigheid vermelden we nog dat Maghsoodloo nu ook Aronian een zure eerste nederlaag aanwreef. Tot slot nog de top drie bij de Masters: Giri haalt het in extremis van Abdusattorov en wint zijn eerste Wijk aan Zee. Ondanks twee zuivere verliespunten wordt Carlsen toch nog derde. Bij de Challengers was het bijltjesdag: 7 partijen, 7 beslissingen! Wie zei ook al weer dat er niet veel gebeurde op de laatste speeldag, ahum? Kort de uitslagen:  Donchenko gaf zijn titel nog wat meer glitter met een zege tegen Ivic in een toreneindspel met pionnen. Yilmaz werd tweede na een overwinning tegen Roebers en de derde plaats is voor Sindarov die de meerdere was van Beerdsen. Voor de volledigheid nog de andere feestvarkens: Tabatabaei haalde het van Vaishali, Warmerdam won van Adhiban, L'Ami haalde het van Pechac en Supi kon de jonge Mishra verschalken.

Wat een tornooi!!! U kunt nog eens 'nagenieten' via de officiële site of op chess.com. Veel plezier!

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Pauwel-Robbert 0-1, Guido-Quinten 1-0, Jan-Frank 1/2, Daniël-Didier 1-0.
2de Klasse: Frédérique D.-Shen 1-0, Koenraad-Pieter 0-1, Yannick-Mario 1-0, Peter-Stijn 1-0, Frederique L.-Renaat 1-0, David-Erik 1-0.
3de Klasse: Gabriël-Polina 1-0, Hendrik-Tim 1-0, Diederik-Brecht 1/2, Jurgen-Philippe 1-0.

De kalender:

*12 februari: Zevende ronde Interclubs: Roeselare 1 - Wetteren 2, Roeselare 2 - Wetteren 5, Roeselare 3 - Bye
*3 maart: 1ste Ronde Open Brugs Kampioenschap Schaken (OBKS - Het vroegere Lentetornooi) in Brugge - Meer info
*12 maart: Voordracht Gert Devreese in Roeselare over zijn ontmoetingen met de wereldschaaktop - Meer info
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info