Nieuws

Martijn verlengt nogmaals zijn titel van blitzkampioen na een ware thriller

door Peter op 10 jan. 23

 

Hierboven de drie helden van ons blitzkampioenschap: een gehelmde voorzitter Steven, Martijn weer eens de snelste van Roeselare en Robbert die er zo dichtbij was...
Bij gebrek aan een pauselijke afgezant werd ons nieuwe schaakjaar plechtig geopend door onze voorzitter Steven Keirse. Na de gebruikelijk spoedcursus in de blitzregelkunde werd omstreeks 14h15 het startschot gegeven voor een beklijvende namiddag die zijn ontknoping pas zou kennen drie en een half uur later met een bloedstollende finale. Maar liefst tweeëntwintig moedigen waren bereid om hun kunsten te tonen afgelopen zaterdagnamiddag in drie sessies van 5 partijen. Naarmate de namiddag vorderde werd meer en meer duidelijk dat de titel van Roeselaars blitzkampioen zou gaan naar iemand van het triootje bestaande uit Steven, Martijn en Robbert. Onderling waren ze elkaars evenknie, er werd eens gewonnen en er werd eens verloren. Ondergetekende krabde zich al in de haren, hoe we die blitztitel gingen toewijzen? Gelukkig verloor Steven eerder onverwacht van Frank Bossuyt, die nochtans zijn (namid)dagje niet had. Na 15 rondes hadden we een ex aequo bovenaan met Robbert en Martijn. Er werd besloten om het in een onderling blitzduel uit te vechten. Het werd een strijd op het scherpst van de snee, waarbij Martijn zeer vroeg met zijn dame in het spel kwam zonder ontwikkeld te zijn en Robbert zijn stelling foutloos op punt zette, waarbij zowat ieder stuk op jacht ging naar de vijandelijke dame. Martijn bleef onwezenlijk kalm onder al die aanvalsdrift en kon zijn koningin op het nippertje naar veilige oorden loodsen. Intussen was de klok genadeloos verder blijven tikken en had zijn laatste minuut geslagen. Robbert had nog een zee van tijd, maar vond het winnende plan niet. Er werd wat afgeruild en de kansen begonnen te keren. In een nagelbijtend eindspel kon Martijn twee vrijpionnen creëren en was hij net op tijd om die van Robbert te elimineren. Onder een daverend applaus werd Martijn voor de ik-weet-niet-meer-hoeveelste keer blitzkampioen van Roeselare!  Het einde van een toch wel leuk namiddagje snelschaak. 
Hier nog eens alle uitslagen voor de geschiedenisboeken: 1.Martijn (14), 2.Robbert (14), 3.Steven (13), 4.Marc (11.5), 5.Peter (9), 6.Pauwel (8.5), 7.Kris M., Koenraad en Yannick (8), 10.Bernard en Daniël (7.5), 12.Quinten en Chris G. (7), 14.Viktor (6,5), 15.Frank en Jan (6), 17.Frédéric D. (5.5), 18.Dany en Pieter (5), 20.Frederique L. (4.5), 21.Philippe (2.5) 22.Samuel (1).

Er is ook nog kersvers nieuws bloedheet van de naald gebracht door onze voorzitter:

Op zondag 12 maart (voormiddag) hebben we Gert Devreese te gast in Roeselare (exacte locatie volgt nog). 

Gert Devreese is journalist bij de krant De Standaard. De afgelopen 20 jaar interviewde hij zowat alle topschakers van de wereld, van Karpov over Kasparov tot Carlsen. Hij schreef er een boek over “My most memorable interviews – 35 conversations with chess stars”. (zie: https://chess.co.uk/products/my-most-memorable-interviews-35-conversations-with-chess-stars-gert-devreese)  Beluister ook de podcast bij De Standaard https://www.standaard.be/cnt/dmf20221208_94895663. 

Dhr. Devreese zal ons ruim een uur lang onderhouden met sappige anekdotes. Misschien krijgen we eindelijk een antwoord op prangende vragen als:

Wat gaat er om in het brein van die topschakers? Zijn ze wereldvreemd of staan ze met beide voeten in de wereld? Hoe komt het dat zo weinig dames weten door te dringen tot de absolute wereldtop? Hoe zit dat eigenlijk met het valsspeelschandaal?

Meer info over dit leuke initiatief volgt binnenkort...


De kalender:

*13-29 januari: Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee.
*14 januari: Heropstart schaaklessen in de voormiddag in ons lokaal.
*29 januari: Zesde ronde Interclubs: LSV-Chesspirant 2 - Roeselare 1, LSV-Chesspirant 6 - Roeselare 2, Rapid Aalter 2 - Roeselare 3.
*12 februari: Zevende ronde Interclubs: Roeselare 1 - Wetteren 2, Roeselare 2 - Wetteren 5, Roeselare 3 - Bye.
*12 maart: Voordracht Gert Devreese over zijn ontmoetingen met de wereldschaaktop