Nieuws

Kort

door Peter op 8 feb. 23

Torrewachter Marc Ulenaers leerde me Chat GPT kennen, een soort chatbot werkend met artificiële intelligentie waarmee een gebruiker in dialoog kan gaan. Marc is een kind van zijn tijd en ééntje die technologische vooruitgang op de voet volgt. Zo ging hij ook aan het 'knutselen' met het tekenprogramma Dall-E, eveneens gebaseerd op artificiële intelligentie, waarbij je via tekst een afbeelding kan oproepen. Eén van Marcs creaties staat hierboven en het resultaat mag gezien worden. Aan u om het ook eens uit te testen...

Vorige week heb ik bijna een halve BIC leeg gepend met mijn twee blogs, vandaar dat ik het deze week wat korter ga houden.

Luc Winants, Belgisch grootmeester is gisteren veel te vroeg van ons heen gegaan, hij was amper 60 jaar oud. Vele jaren lang was Winants de beste schaakspeler van België en ook lange tijd de enige grootmeester. Hij vertegenwoordigde België op vele schaakolympiades, waar hij goede resultaten behaalde. Luc Winants werd één keer Belgisch kampioen en dat in 1986. Hij kwam ook uit voor diverse Europese clubs waar hij interclub speelde. Aan het eind van zijn veel te korte carrière schaakte hij bij de club van zijn geboortedorp Watermaal-Bosvoorde.

In de Woman Grand Prix-series wordt momenteel het tweede luik (van vier) afgewerkt. Dit tornooi vindt plaats in de Duitse stad München van 1 tot 13 februari. De eerste twee uit het eindklassement plaatsen zich voor de Candidates bij de vrouwen. Momenteel is de Russische Kosteniuk outstanding met 5 uit 6 en anderhalf punt voorsprong op de eerste achtervolgers.

Kort nog wat nieuws van het Niemann-Carlsen front, het is al oud nieuws maar het glipte wellicht door de mazen van het schaaknet met het voorbije Wijk aan Zee? Niemann voegde onlangs dertien (!) pagina's toe aan zijn strafklacht tegen Carlsen. De reden was dat de Noorse speler Tari tijdens de Europese teamkampioenschappen in Oostenrijk zou geroepen hebben 'Cheater Hans' en dat voor driehonderd euro die Carlsen hem zou gegeven hebben. Het begint zo langzamerhand een pijnlijke soap te worden, ik voel aan mijn water dat er hier een nieuwe Netflixserie aankomt...

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Daniël-Quinten 1-0, Jan-Guido 1/2.
2de Klasse: Mario-Peter 0-1, David-Warre 0-1.
3de Klasse: Viktor-Filip 1-0, Dany-Nick 1-0, Philippe-Diederik 0-1.

De kalender:

*12 februari: Zevende ronde Interclubs: Roeselare 1 - Wetteren 2, Roeselare 2 - Wetteren 5, Roeselare 3 - Bye
*3 maart: 1ste Ronde Open Brugs Kampioenschap Schaken (OBKS - Het vroegere Lentetornooi) in Brugge - Meer info
*12 maart: Voordracht Gert Devreese in Roeselare over zijn ontmoetingen met de wereldschaaktop - Meer info
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info