Nieuws

Net niet & net wel

door Peter op 14 feb. 23


Een meute schaak liefhebbende Wetteraars stak de Schelde over om een al even schaak gekke kudde Torrewachters gestationeerd aan de Mandel partij te geven. Het werd een beklijvende namiddag waarbij het voor ons eerste team net wel en voor de jongens van ploeg twee net niet werd. Zoals steeds brengt Bert het liveverslag van zijn kompanen en probeert ondergetekende het rapport op te maken van ons tweede team. De derde ploeg was bye en kon de batterijen wat opladen voor de komende rondes.

Bert neemt het woord:
"Terwijl ploeg 3 een ronde mocht rusten en bye over de vloer kreeg, moesten zowel de eerste als de tweede ploeg aan de bak tegen Wetteren.
De eerste ploeg had geluk dat een op papier verzwakt Wetteren naar Den Arend afzakte. Ook wij moesten wat sleutelen aan onze ploeg. Fabio en Steven vervingen Giulia en Bernard. Fabio speelde een gambiet en koos resoluut voor de aanval. Die sloeg echter nooit echt door. Zijn tegenstander ruilde stukken af en richtte zich uiteindelijk op de zwarte koningsstelling. 0-1 voor Wetteren. Bert had het aanvankelijk moeilijk om een aanvalsplan uit te dokteren, maar kon plots snel naar de koningsvleugel schakelen. Hij ruilde uiteindelijk af naar een gewonnen eindspel. 1-1. Michiel speelde een spannende partij. Wit had het ruimtevoordeel, maar Michiel dreigde steeds de stelling open te breken. Eens dat lukte kreeg hij erg goede kansen, maar uiteindelijk werd de partij remise. 1.5-1.5. Steven speelde een heel sterke partij. Zijn tegenstander koos een aanvalsplan, maar had geen rekening gehouden met het feit dat Steven nog niet gerokeerd was. Steven besloot dan ook om voor een tegengestelde rokade te gaan en hij zette een stevige aanval in. De Wetteraar kon die niet pareren. 2.5-1.5 voor ons. Robbert speelde ook een sterke partij. Hij had al snel wat ruimtevoordeel en probeerde via de a-lijn en met een sterk paard de zwarte stelling aan te tasten. Zwart kon de vele dreigingen niet voldoende pareren en beet in het zand. 3.5-1.5. Martijn stond aanvankelijk goed, maar toen zwart een paard op e4 ging neerplanten keerden de kansen. Martijn probeerde nog de stelling open te breken zodat zijn loperpaar iets meer kon doen, maar uiteindelijk werd er afgeruild naar een voor Martijn minder eindspel. Zijn geduldige tegenstander kon het na een lange strijd afwerken. 3.5-2.5. Toch een mooie overwinning voor de ploeg. We zijn nu zeker gered. In de laatste vier speeldagen mogen we ons meten met de top 4. "

Peter neemt het woord:

"Ook ploeg twee kreeg Wetteraars voor de kiezen, een klein detail was hier dat het de ongeslagen en fiere leider in het klassement was. Onze Torrewachters kennende waren die niet onder de indruk. Chris die een zieke Stijn verving, speelde een solide Caro Kann en kon lange tijd gelijke tred houden. Halfweg verslapte echter zijn aandacht en zijn overbuur kreeg initiatief en die liet zijn pion dreigend op h6 postvatten. Chris had geen tegenspel door enkele slecht geplaatste stukken en moest uiteindelijk de duimen leggen. Renaat mocht battlen tegen een 300 ELO-sterkere opponent. Hij weerde zich kranig, maar moest uiteindelijk een pionnetje afstaan om erger te voorkomen. Uiteindelijk mocht onze grote schrijver/schaker (schrappen wat niet past) toch de handdoek werpen na een mooie combinatie van zijn overbuur wat hem een stuk opleverde. Renaat gaf op, maar was toch tevreden met zijn partij. Ook Diederik keek tegen een huizenhoog ELO-verschil aan, het zou echter dé namiddag worden in de nog jonge carrière van de Roeselaarnaar. In een Spaans onderonsje moet Diederik stevig uit zijn pijp komen. Zijn rivaal nam van meet af aan het initiatief en verkreeg een sterk centrum, toen hij ook nog een koningsaanval opzette, was het bij Diederik alle hens aan dek. Hij weerstond vlekkeloos de aanvalsgolven, maar er was een flink stuk van zijn speeltijd verdwenen. Diedie sleepte zich naar de 40 zetten, dat lukte en toen de 'klokstress' verdwenen was, was het Diedie-time met een vork op twee torens en een niet meer te stoppen vrijpion werd een felbevochten maar oververdiend punt behaald. Eerste bordspeler Yannick kwam uitstekend uit de opening en nam het initiatief tegen de op papier sterkere Wetteraar. Halfweg zag het er prima uit voor onze Torrewachter met een ver opgerukt pionnenduo op de g- & de h-lijn. Yannick was misschien iets te zegezeker (?) en maakte even later een inschattingsfout waardoor zijn winnend voordeel verdween als sneeuw voor de zon. De partij kantelde en nu stond de Wetteraar gewonnen, maar hij vond de beslissende doorbraak niet en hij stelde dan maar remise voor, hetgeen Yannick milliseconden later gretig aanvaardde. 1,5-2,5 een nipte nederlaag, maar wel ééntje tegen de leider in de reeks en daarvoor mogen alle spelers van ploeg 2 een pluim op hun hoed steken!"

De aanwezige Meester Steven vond geen speler bereid om zijn partij aan de eeuwigheid te schenken en speelt deze week daarom zelf de hoofdrol in zijn video van de week. Veel plezier met Video 51: Robijn Verlinden-Steven Keirse.

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Frank-Marc 1-0, Robbert-Guido 1/2, Didier-Pauwel 1/2.
2de Klasse: Erik-Peter 1/2, Mario-Warre 0-1, Kris-Koenraad 0-1, Renaat-Shen 1-0, Pieter-Frédérique 1-0.
3de Klasse: Tim-Gabriël 0-1, Filip-Dany 0-1, Nick-Diederik 0-1, Brecht-Jürgen 1-0.

De kalender:

*3 maart: 1ste Ronde Open Brugs Kampioenschap Schaken (OBKS - Het vroegere Lentetornooi) in Brugge - Meer info
*5 maart: Achtste ronde Interclubs: Roeselare 1 - Oostende 2, Roeselare 2 - Oudenaarde 2, Roeselare 3 - Oostende 5.
*12 maart: Voordracht Gert Devreese in Roeselare over zijn ontmoetingen met de wereldschaaktop - Meer info
*19 maart: Waregem 1 - Roeselare 1, Waregem 3 - Roeselare 2, KGSRL 14 - Roeselare 3.
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info