Nieuws

Weer eens kort

door Peter op 22 feb. 23


Na een venijnige griepaanval afgeslagen te hebben met Dafalgan-granaten staat mijn 'zere kop' niet naar schaken. Vandaar dat ik het weer eens 'kort' hou, maar er is ook zoveel interessants niet gebeurd, 't is komkommertijd in schaakland.

Het in deze blog al geciteerde ChatGPT heeft duidelijk nog geen kaas gegeten van schaken. Er circuleert een partij op het internet waar het programma gestoeld op artificiële intelligentie het opneemt met zwart tegen wereldkampioen Stockfish. ChatGPT haalt het maar het heeft hiervoor enkele nieuwe  schaakregels uitgevonden. De programmeurs van dienst (waarschijnlijk die van de maandag?) hebben schaaktechnisch serieuze steken laten vallen, het is zo erg dat het eerder 'fake news' lijkt. Oordeelt u vooral zelf: Stockfish versus ChatGPT.

De wereldschaaktop maakt er een gewoonte van om elkaar weeral eens te bekampen in weer een nieuw tornooi waar weer veel geld valt te rapen. Het eerste (zogezegde) supertornooi na Wijk aan Zee is momenteel aan de gang in Düsseldorf en het luistert naar de naam WR Chess Masters. World Record Chess Masters?  Neen, WR zijn de initialen van een zekere Wadim Rosenstein organisator en mecenas van dit schaaktornooi. Misschien het idee om uw zwart geld nuttig te besteden? De PD Rook Guards Masters in Roeselare is misschien iets voor volgend jaar? Enfin in Düsseldorf zit heel wat schoon volk te bakkeleien voor een groot stuk uit de prijzentaart van 130.000 euro's. Er is 40.000 voorzien voor de winnaar en die komt uit een select groepje topschakers met o.a. Nepomniatchi, So, Giri, Aronian en de plaatselijke held Vincent Keymer. Na zes van de negen te spelen ronden staat Aronian redelijk comfortabel bovenaan met 4.5 uit 6. So & Gukesh, de eerste achtervolgers hebben 3.5. Alle mogelijke informatie over dit evenement, met uitslagen en standen kun je vinden op de officiële pagina van het tornooi.

Meester Steven had deze week heel wat interessant partijmateriaal dat kon dienen voor filmpje van de week. De eindspelen tussen Jürgen en Nick en die tussen Henk en Brecht waren misschien niet volledig correct, maar ze boden zeker leuk lesmateriaal. Toch voelde de Meester zich moreel verplicht om zijn eigen (verlies) partij tegen Marc Ulenaers te bespreken, waarbij hij ruiterlijk opmerkte: "Wanneer men kan stoefen met zijn winstpartijen, dan moet men ook door het stof durven kruipen bij een nederlaag."  Veel plezier met Video 52: Marc Ulenaers-Steven Keirse.

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Casper-Frank 0-1, Jan-Robbert 0-1, Marc-Steven 1-0.
2de Klasse: Peter-Frederique 1-0, Yannick-Erik 0-1, Warre-Stijn 1-0, David-Renaat 1-0, Shen-Pieter 1-0.
3de Klasse: Gabriël-Philippe 0-1, Dany-Pierre 1-0, Diederik-Filip 1-0, Henk-Brecht 1/2, Jürgen-Nick 1-0.

De kalender:

*3 maart: 1ste Ronde Open Brugs Kampioenschap Schaken (OBKS - Het vroegere Lentetornooi) in Brugge - Meer info
*5 maart: Achtste ronde Interclubs: Roeselare 1 - Oostende 2, Roeselare 2 - Oudenaarde 2, Roeselare 3 - Oostende 5.
*12 maart: Voordracht Gert Devreese in Roeselare over zijn ontmoetingen met de wereldschaaktop - Meer info
*19 maart: Waregem 1 - Roeselare 1, Waregem 3 - Roeselare 2, KGSRL 14 - Roeselare 3.
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info