Nieuws

Boekvoorstelling Gert Devreese

door Peter op 1 mrt. 23

 

Hij komt, hij komt... !!! Neen niet die goedlachse Spaanse (of geschiedkundig juist Turkse) grote kindervriend met de met Dash vers gewassen lange witte baard, maar wel Gert Devreese nu nog iets minder bekend op wereldvlak, maar daar gaat ongetwijfeld snel verandering in komen? 
Gert Devreese is om den brode journalist bij De Standaard, een soort collega dus van Torrewachter Bert Feys. Net zoals onzen Bert is Gert stapelzot van dat spelletje genaamd schaken. Een journalist en een hobby schaken vormen de ideale mix om schaakartikels of zelfs een heus schaakboek te schrijven. Zo gezegd zo gedaan, eind vorig jaar verscheen zijn eersteling (?) getiteld 'My most memorable interviews'. In dit lijvige boek (480 pagina's) publiceert Gert een 35-tal interviews die hij maakte met de wereldtop ruwweg vanaf de eeuwwisseling tot het heden. De meeste van deze boeiende gesprekken grepen plaats in Wijk aan Zee, wanneer het grote schaakevenement plaatsvond. Door de jaren heen slaagde Gert er in om alle wereldtoppers van de laatste decennia te strikken voor een diepgaand gesprek. Je leert de grootmeesters kennen als mensen van vlees en bloed, met hun goede en kwaaie dagen, tevens biedt dit naslagwerk een bondig overzicht van de schaakgeschiedenis van de laatste dertig jaar. Ook de jeugd zal hier ongetwijfeld zijn gading in vinden, waarom weer eens een opening bestuderen waarin wordt uitgelegd dat Stockfish 15.7 dankzij de artificiële intelligentie van Leah 14 (Leah Quatorze 😁) op de 18de zet van de Kamikaze aanval van de Grieks-Onorthodoxe opening een lichtjes betere zet (+0.57) heeft  gevonden... ? U gaat er geen beter schaker mee worden, probeer eens wat lichtere lectuur en dus het boek van Gert of kom naar zijn voordracht waar hij u probeert warm te maken voor de recente schaakgeschiedenis. U gaat ongetwijfeld aan zijn lippen hangen als hij het heeft over Viktor de Verschrikkelijke (Korchnoi), Poetinvriend Karpov, The Boss Kasparov met al zijn eigenaardigheden, de Tijger van Madras Vischy Anand,... Ook de huidige wereldtop ontsnapte niet aan zijn (elektrische?) interviewstoel: Carlsen, Caruana, Nakamura, Aronian en Giri vonden het zelfs een hele eer om de pieren uit hun neus gehaald te worden. Wie nu al overtuigd is dat deze voordracht niet te missen is, die kan hier meer info vinden of die schrijft zich rechtstreeks in bij onze voorzitter Steven. Wie nog niet helemaal overtuigd is dat hij een evenement gaat missen dat de rest van zijn schaakcarrière gaat bepalen, die kan hier een stuk uit het boek lezen. Gert Devreese is momenteel bezig aan een 'miniwereldtournée' om zijn boek te promoten, een reis die hem bracht naar het Maw Euwe Schaakcentrum in Amsterdam en de Gentse KGSRL. Roeselare vormt dus een unieke kans om deze auteur in levende lijve te ontmoeten, haast u want de plaatsen zijn beperkt. Uiteraard kunt u het boek aanschaffen de dag zelf of een selfie nemen met Gert, leuk voor de kleinkinderen. De uitgeverij van het boek Thinkers Publishing zal ook aanwezig zijn met een standje. Andere aanraders van deze schrijffabriek zijn de 'Chessbible' en 'Later word ik koningin'. Als afsluiter deze korte resumé: Roeselare - Zondagvoormiddag 12 maart om 10h30 stipt. BE THERE !!!

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Pauwel-Casper 1-0, Robbert-Jan 1-0, Quinten-Marc 1/2, Daniël-Guido 1-0, Steven-Didier 1/2.
2de Klasse: David-Peter 1/2, Erik-Warre 0-1, Stijn-Koenraad 1-0, Renaat-Pieter 1-0, Chris-Shen 1-0, Mario-Frédérique 0-1.
3de Klasse: Philippe-Polina 1-0, Pierre-Diederik 0-1, Brecht-Gabriël 1-0, Filip-Jürgen 0-1, Nick-Hendrik 0-1, Frederik-Yannick 0-1.

Meester Steven leest niet alleen schaakboeken op zijn zolderkamertje, het is ook de plek waar menig legendarisch schaakfilmpje wordt gemonteerd en dat vervolgens zijn weg vindt naar YouTube. Deze week staat hij stil bij de partij van zijn zoon Quinten tegen Marc Ulenaers, een naam die hier wel meer opduikt. Het werd een felbevochten remise na een knallende openingsfase. Veel plezier met Video 53: Quinten Keirse-Marc Ulenaers.

De kalender:

*3 maart: 1ste Ronde Open Brugs Kampioenschap Schaken (OBKS - Het vroegere Lentetornooi) in Brugge - Meer info
*4 maart: Schaaklessen te Roeselare - Voormiddag in het lokaal
*5 maart: Achtste ronde Interclubs: Roeselare 1 - Oostende 2, Roeselare 2 - Oudenaarde 2, Roeselare 3 - Oostende 5.
*12 maart: Voordracht Gert Devreese in Roeselare over zijn ontmoetingen met de wereldschaaktop - Meer info
*19 maart: Waregem 1 - Roeselare 1, Waregem 3 - Roeselare 2, KGSRL 14 - Roeselare 3.
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info