Nieuws

Brons voor Dardha op de individuele Europese Kampioenschappen

door Peter op 15 mrt. 23

 

Belgisch kampioen Daniël Dardha is knap derde geworden op de individuele Europese kampioenschappen in het Servische Vrnjacka Banja. Onze allerjongste Belgische kampioen en tevens de Belg die er in slaagde om als jongste de grootmeestertitel op zijn schaak-cv te schrijven, verraste vriend en vijand. In een stevig deelnemersveld met heel wat IM's, FM's en GM's, waaronder ruim 50 spelers met 2600 ELO en meer, baande de pas zeventienjarige Daniël zich een weg naar de Europese top. Na elf ronden zonder één enkele rustdag (!) verzamelde hij 8,5 punten en dat was exact hetzelfde aantal als de nummer 2 Shevchenko en de tornooiwinnaar Sarana, jammer dat zijn weerstandspunten de minste van de drie waren of de Brusselse Grote Markt ging weer vollopen. Daniël begon bescheiden met winst tegen een 2300 en schakelde vervolgens een versnelling hoger door te remiseren en te winnen van tal van 2500-spelers. Toen zijn turbo aansloeg de laatste ronden presteerde hij ook uitstekend tegen enkele 2600 ELO-sterke schakers. De kers op de taart kwam er de allerlaatste partij tegen de Oekraïnse grootmeester Korobov die hij in een eindspel met dames en lopers versloeg. De partij kunt u hieronder naspelen. Die mooie zege bracht onze piepjonge landgenoot op de derde plaats, zorgde voor 10.000 euro in zijn spaarvarken, uiteraard eeuwige roem in België, maar wat hem ook veel plezier zal doen is dat ticket voor de FIDE World Cup van 29 juli tot 26 augustus in Bakoe. Als toetje won Dardha ook nog het klassement bij de spelers onder de twintig jaar. Meester Steven weet nu al wie hij moet uitnodigen om een simultaan te geven in Roeselare! Wie de avonturen van onze schaakheld Dardha nog eens wil naspelen die kan onder andere hier terecht.


Nog snel enkele uitsmijters:

*Afgelopen zondag kwam Gert Devreese, journalist bij de Standaard, zijn schaakboek voorstellen in Roeselare. De aanwezigen, een dertigtal zieltjes, werden ruim anderhalf uur ondergedompeld in onze rijke schaakgeschiedenis met heel wat anekdotes over grootmeesters en grootmeesteressen. Ook Meester Steven was aanwezig en hij brengt dit keer geen partijbespreking maar een verslagje over deze leuke voormiddag. Veel plezier met Video 55: Lezing Gert Devreese.

*De Roeselaarse judoclub Judo Team International trok afgelopen zaterdag naar een tornooi bij de buren van Jenos Kwai in Hooglede. Een zekere Polina Bredikhina won de gouden medaille in haar reeks! Een dikke proficiat is hier dan ook op zijn plaats.

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Marc-Robbert 1-0, Jan-Didier 1/2.
2de Klasse: Warre-Frederique 1-0, Shen-Mario 1-0, Frédérique-Stijn 0-1, Peter-Renaat 1-0, Pieter-Chris 0-1, Koenraad-Erik 1-0.
3de Klasse: Tim-Philippe 0-1, Gabriël-Nick 1-0, Polina-Brecht 0-1, Jürgen-Pierre 1-0.

De kalender:

*19 maart: Waregem 1 - Roeselare 1, Waregem 3 - Roeselare 2, KGSRL 14 - Roeselare 3.
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info
*18-21 mei: VSF-Kampioenschap in Schaakhuis Caïssa te Gent.