Nieuws

Kort

door Peter op 29 mrt. 23

 

Zouden ze bij onze Nationale Schaakbond rekening houden met het wielergekke BelgiĆ« en een pauze inlassen in het schaakgebeuren?  Ik denk het niet, maar een andere reden voor een eerder 'rustige' schaakweek kon ik niet vinden. Kort het interessantste nieuws op een rijtje:

*In de Indische hoofdstad New Delhi wordt momenteel de 3de manche van de Woman Grand Prix 2022-2023 afgewerkt, een toptornooi bij de dames, waar ze punten kunnen sprokkelen, om mee te spelen bij de Candidates 2024, waar dan weer de uitdager van de wereldkampioene uit de bus zal komen. De eerste ronde werd al meteen uitgesteld toen de Kazakse Abdumalik zich uit het tornooi terugtrok. De reden dat ze opgaf betrof de gebrekkige organisatie en het ontbreken van enig respect t.o.v. vrouwelijke schakers. De organisatie was doodleuk vergeten om Abdumalik af te halen op de luchthaven. Het arme kind was not amused en met haar nog een vijftal andere deelneemsters die onder impuls van Elisabeth Paehtz een mail stuurden naar organisatie en Fide om deze wantoestanden aan te klagen. De eerste ronde werd met een bye afgewerkt en nu was het Paehtz die uit haar kram schoot, omwille van de nu niet eerlijke paring waarbij sommige spelers meer zwart dan wit hadden. Paehtz trok zich dan op haar beurt terug en zo waren ze nog met tien. 'Tien kleine negers...', u kent het bekende kinderliedje wellicht? Zo'n vaart gaat het gelukkig niet lopen, intussen zijn er vier rondes gepasseerd en staan Shuvalova & Zhu aan de leiding. Info over het tornooi is hier te vinden en de Abdumalik-soap kun je dan weer hier nalezen.

*Intussen is de Candidates-cyclus van 2023 toe aan de finale. Het wordt een Chinees onderonsje tussen Lei Tingjie en Tan Zhongyi. In de Chinese stad Chongqing wordt vanaf 27 maart tot 6 april in een zesrondig schaakgebeuren uitgemaakt wie de ook al Chinese huidige wereldkampioene Ju Wenjun in juli mag bekampen. Allen daarheen! De thuisblijvers kunnen hier meer info vinden.

*In Montenegro hebben de Europese schaaksters van jetje gegeven in hun strijd om de Europese titel. De mij onbekende Georgische Arabidze pakte de titel voor de al even nobele onbekende Poolse dames Kiobasa en Maltsevskaya. Van Belgen of Hollanders geen spoor te bekennen. Als je me niet gelooft moet je hier zeker een kijkje nemen.

*Meester Steven trok zich van al dat vrouwelijk schoon weinig aan en ging daarentegen op zoek naar de schoonheid in onze Torrewachtercompetitie šŸ˜. Hij kwam uiteindelijk uit bij de partij uit tweede tussen Koenraad en David. Veel plezier met Video 55: Koenraad D'Haeze-David Dupont. Wie zijn partij eens wil vereeuwigd zien op de site, die mag haar of zijn match altijd bezorgen aan de Meester, waarbij men altijd kan rekenen op leerzame en respectvolle commentaar.


De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Frank-Didier 1-0, Marc-Guido 1/2, Jan-Pauwel 1/2, Steven-Robbert 0-1.
2de Klasse: Koenraad-David 1-0, Warre-Peter 1-0, Pieter-Stijn 0-1, Yannick-Renaat 1-0, Chris-Mario 0-1, Shen-Erik 1-0.
3de Klasse: Henk-Viktor 1/2, GabriĆ«l-Pierre 1/2, Polina-Filip 1-0, JĆ¼rgen-Dany 1-0, Philippe-Brecht 0-1, Tim-Nick 0-1.

De kalender:

*16 april: Roeselare 1 - Ieper 1, Roeselare 2 - Deinze 2, Roeselare 3 - Ieper 3.
*21 april: Krekeltornooi in Tielt (Schuiverskapelle) - Meer info
*30 april: Mercatel 1 - Roeselare 1, Bye - Roeselare 2, Bredene 2 - Roeselare 3.
*13 mei: West-Vlaams Ploegenrapidkampioenschap 2023 in Oostkamp - Meer info
*18-21 mei: VSF-Kampioenschap in Schaakhuis CaĆÆssa te Gent.