Nieuws

Torrewachters blitzen er op los in het Franse Rijsel

door Peter op 14 jun. 23

 

Onze Torrewachters zijn ook actief buiten het reguliere schaakseizoen, zo trok een vijfkoppige delegatie naar het Franse Rijsel om er een paar stevige potjes te blitzen. Meester Steven reisde mee om een oogje in het zeil te houden en hij bracht volgend verslagje mee:

"Vorige zondag organiseerde de Rijselse schaakclub “Lille Métropole Chess” de tweede editie van haar open internationaal blitztornooi in EuraTechnologies. Een veel mooiere locatie voor een schaaktornooi vind je nergens, al was het dit jaar wel in een verzengende hitte te doen. Dat hield de ruim 200 deelnemers waarvan bijna een derde Belgen niet tegen om er een topeditie van te maken. Met 5 Roeselaarse spelers (Steven, Jan, Quinten, Yannick en Sean) waren de Torrewachters de derde best vertegenwoordigde Belgische club. 
De hoofdprijs ging naar de Nederlandse GM Erik Van den Doel (goed voor 400 euro, niet slecht voor een half dagje schaak). Onze Sean Fontaine won de prijs voor de eerste niet-gekwoteerde speler met een score van maar liefst 6,5/11. Sean is één van de vele jongeren die tijdens de lockdown zichzelf heeft leren schaken op Chess.com en nu ook eens bij het clubschaak komt, Iedereen weze gewaarschuwd als dit heerschap volgend jaar aantreedt in het clubkampioenschap. 6,5 was maar een halfje minder dan Steven die met een 34ste plaats de eerste Torrewachter was. Jan, Yannick en Quinten strandden iets verderop ongeveer in het midden van het klassement met respectievelijk 5,5 en 5 punten. De volledige stand vind je hier.  Leuke sfeerfoto’s zijn dan weer hier te vinden."

Vorige week had ik het hier over het Norway Chess Tournament, ergens schreef ik dat het al heel slecht moest lopen voor Caruana om de eindzege te mislopen. Wel het ondenkbare is toch nog gebeurd, de kalendermaker had Caruana en Nakamura tegen elkaar uitgeloot op de laatste speeldag. Dat waren in de tussenstand de eerste twee. Nakamura kon nog net over Caruana wippen, maar moest daarvoor wel winnen en dat deed hij wel zeker. Hiermee is de tot Amerikaan genaturaliseerde Japanner helemaal terug van weggeweest, hij houdt er zelfs een tweede plaats aan over in de ELO-Ranking. De jonge Indiër Gukesh is knap derde in een Norway Chess Cup waar de geestelijke vader Carlsen toch wat ontgoochelde met een zesde plaats en geen enkele zege! Alle info over het voorbije tornooi is hier te vinden.

Intussen is ook het doek gevallen over onze Torrewachtercompetitie. In de laatste partij in derde moest Brecht winnen van Pierre om kampioen te worden. Pierre bood lange tijd fel weerstand maar ging finaal onderuit en zo werd Brecht in zijn eerste (half) jaar meteen kampioen in derde. Proficiat!

Vorige week kregen we nog op de valreep slecht nieuws uit Ieper: Francis Cottegnie is overleden. Hij was zeer actief in de schaakclub van Ieper en ook enkele jaren lid van Roeselare waar hij samen met zijn kleinzoon Jorit speelde. Francis werd intussen in intieme kring begraven. Condoleren kan hier en dit is de rouwbrief.

De uitslagen van de clubcompetitie:


De kalender:

*15-19 juli: Open van Gent - Meer info.
*29 juli-05 augustus: Open van Charleroi - Meer info.
*06-10 augustus: Open van Geraardsbergen - Meer info.
*12-18 augustus: Brugse Meesters - Meer info.