Nieuws

Zomerprogramma gaat van start

door Peter op 28 jun. 23


Nog een slordige veertien dagen scheiden mij van het jaarlijks en hopelijks deugddoend verlof. Het bestuur van de Torrewachters lijkt daarentegen nooit met vakantie te gaan? Het stof van het voorbije schaakseizoen is amper gaan liggen of we serveren u al een frisse zomerse cocktail van schaakplezier te beginnen met ons openingsdrankje aanstaande zaterdag 1 juli, dat we best kunnen omschrijven als een fruitige mix van tactische oefeningen en partijbesprekingen met de kunst van het aanvalsschaak als smakelijke hoofdingrediënt. Het geheel zal u geserveerd worden door cocktailsommelier Meester Keirse, bekend van zijn flexi-job als voorzitter van de Roeselaarse schaakclub de Torrewachters. Iedereen is er welkom zowel Torrewachters als 'toekomstige' Torrewachters en het kost u bovendien geen rooie cent... Allen daarheen!

Vorige week had ik het hier over de internationale schaakkalender, intussen zijn al heel wat evenementen van start gegaan. In het buitenland houden ze precies niet echt rekening met de hardwerkende studenten of noestwerkende (euh) werkmensen van Vlaanderen. Kort de twee meest in het oog springende tornooitjes, met telkens zowat dezelfde opzet: Een groep waarin enkele grootmeesters hun ding doen en tegelijk als reclamebord fungeren voor een open tornooi waar de schaakamateurs hun beste (beentje) zetje komen doen.
We beginnen dit korte overzicht in Dortmund waar de 50ste Sparkassen Chess Trophy plaatsvindt. De 'gepensioneerde' topgrootmeester Kramnik is hier recordwinnaar en wellicht daarom uitgenodigd voor een vierkamp met Caruana, Eljanov en een zekere Kollars. Halfweg staat Vladimir Kramnik aan de leiding met 2 uit 3. De komst van 'Vladdi' legde de organisatoren geen windeieren, ruim 500 deelnemers kwamen richting Dortmund om elkaar te bekampen. Hier vind je de officiële website.
Ook in de Tjechische hoofdstad Praag wordt er gebikkeld voor wat schaakeer. Hier hebben ze de grootmeesters ingedeeld in Masters en Challengers, zoals in Wijk aan Zee dus maar minder sterk qua deelnemersveld. Bij de Masters heb je Shankland, Harikrishna, Navara, Keymer en Gelfand als de bekendsten, terwijl bij de Challengers enkel de Nederlander L'Ami bij mij een belletje doet rinkelen. Bij de Masters staat hier verrassend de Amerikaan Robson (4,5/7) aan de leiding, bij de Challengers is de Hongaar Gledura (5/7) tot nu toe de succesvolste. Ook hier weer heel wat schaakamateurs, de website van het tornooi staat hier.

De kalender:

*15-19 juli: Open van Gent - Meer info.
*29 juli-05 augustus: Open van Charleroi - Meer info.
*06-10 augustus: Open van Geraardsbergen - Meer info.
*12-18 augustus: Brugse Meesters - Meer info.
*West-Vlaamse schaakagenda 2023-2024