Nieuws

Zomers kort

door Peter op 21 jun. 23

De dagen vliegen voorbij, nog een kleine vier weken scheiden ons van de jaarlijkse zomervakantie, toch voor de werkende mens onder ons. Het voorbije schaakseizoen is amper geschiedenis of er kondigt zich al een nieuw veelbelovend jaar aan. Uw bestuur is immers volop bezig met de voorbereidingen en zoals beloofd starten we met ons zomerprogramma vanaf 1 juli. Ook dit jaar serveren we weer een boeiende mix van leren en spelen. Het competitie-element voor de trouwe spelers blijft behouden, met dezelfde puntenverdeling als de vorige jaren. Maar daarover later meer. De kalender ligt nog niet volledig vast, enkel speeldag één en twee zijn stilaan in een definitieve vorm gegoten. Zo konden we voor onze openingsspeeldag op 1 juli de gerenommeerde Meester Keirse strikken. Deze grootmeester in de schaakkunde zal ons niveau op tactisch vlak proberen op te krikken. Nadien worden de aanwezigen getest of ze iets hebben bijgeleerd of dat ze zich beter in de plaatselijke snookerclub zouden inschrijven. Ook op speeldag twee valt er heel wat te beleven. De Deerlijkse Prof Pé Deblauwe onthult ons enkele van zijn geheimen uit het eindspel. Hiervoor citeert hij uit het wereldberoemde werk van zijn collega hoogleraar Jesus de la Villa "100 endgames you must know". U ziet het bestuur heeft weer kosten nog moeite gespaard om uw schaakniveau wat op te krikken. Zorg dan ook dat jullie (Torrewachters en toekomstige Torrewachters) massaal aanwezig zijn! 

Intussen is het relatief kalm bij de topgrootmeesters. Richard Rapport won enkele dagen geleden het Armageddon Kampioenschap, ja ook dat hebben ze al uitgevonden. Hij werd zo de Europese vertegenwoordiger die in september mag meestrijden voor de wereldtitel tegen ander schoon volk zoals So, Gukesh en Abdusattorov. Later meer hierover op deze pagina.

Wereldwijd begint het internationaal 'schaaktornooifestival' los te barsten. Wie nog op zoek is naar een tornooi deze zomer om een potje schaak te spelen die kan wellicht zijn gading vinden op deze zeer uitgebreide internationale tornooikalender.

De kalender:

*15-19 juli: Open van Gent - Meer info.
*29 juli-05 augustus: Open van Charleroi - Meer info.
*06-10 augustus: Open van Geraardsbergen - Meer info.
*12-18 augustus: Brugse Meesters - Meer info.
*West-Vlaamse schaakagenda 2023-2024