Nieuws

FF uitblazen

door Peter op 12 jul. 23

 

De tweede manche van ons zomerprogramma bracht ons een zeer gedreven Pauwel die met veel vuur zijn liefde voor het eindspel probeerde door te geven. De aanwezige tienkoppige meute kreeg 18 stellingen op zijn (schaak)bord om zijn tanden eens goed in te zetten. Het was puur basis, parate kennis voor Pauwel, maar het was eigenlijk bedroevend om te zien hoe weinig eindspeltheorie door de meesten, mezelf incluis, gekend was. Als je dan achteraf de simpele oplossing ziet en enkele vuistregels krijgt te horen, die dat vervelende rekenwerk tot een minimum beperken, tja dan begint de interesse bij de meesten toch te groeien om eens werk te maken van dat eindspel. We hebben alvast onze eindspelgrootheid geboekt voor een vervolg met iets moeilijkere opgaven later deze zomer. Het zomerprogramma wordt de komende weken wel 'on hold' gezet, omdat veel van de trouwe bezoekers ofwel op vakantie zijn ofwel aan één of ander tornooi deelnemen. Wie toch naar het schaaklokaal gaat, die zal er ongetwijfeld wel een medestander vinden om een potje te schaken. Via mail wordt u op de hoogte gebracht, wanneer ons zomerprogramma een vervolg kent...

Intussen zijn ook de nieuwe ELO's in ons midden. Interessant voor de Torrewachters omdat de resultaten van de competitie zijn verwerkt. Zoals steeds een kort overzicht van de hitparade van de stijgers en dalers. Ik maak hier wel een kleine kanttekening bij wat de toppers betreft, Tim stijgt maar liefst 244 punten, maar ik vermoed dat zijn ELO (na 20 partijen) werd opgetrokken naar het nieuwe minimum wat 1150 ELO is. De echte top drie is als volgt: Robbert (+92), Quinten (+91) en Viktor (+80). De pineuten van de maand zijn dit keer: Frank (-138!), Pieter (-54) en Casper (-45). De volledige lijst is hier te vinden.

Tot slot nog enkele korte berichtjes:

*In China wordt momenteel gestreden voor de wereldtitel klassiek schaken bij de dames. Het volledige Chinese onderonsje tussen titelverdedigster Ju Wenjun en uitdaagster Lei Tingjie is halfweg. Na zes partijen leidt de uitdaagster na de enige winstpartij tot nu toe. De regerende wereldkampioene zal dus uit haar kot mogen komen. Of dat lukt kun je op de FIDE-website of via Chessbase volgen.
*Bij onze Noorderburen is Anish Giri nationaal kampioen geworden na een nagelbijter tegen Jorden Van Foreest. Bij de dames ging de titel naar supertalent Eline Roebers, die twee jaar geleden de Brugse Meesters won.

Ik ga er eventjes tussenuit na een lang blogseizoen. Het was me een eer en een waar genoegen om u het afgelopen jaar tot mijn lezers te mogen rekenen. Ik hoop u terug te zien over een maand, ergens in de buurt van de Brugse Meesters (16 augustus). In de tussentijd hoop ik mijn schaken wat te verbeteren in de Open van Gent, op mijn hoogtestage 😁 in Wenen en afsluitend bij de Brugse Meesters.

Tot binnenkort en prettige vakantie aan allen!

De kalender:

*15-19 juli: Open van Gent - Meer info.
*29 juli-05 augustus: Open van Charleroi - Meer info.
*06-10 augustus: Open van Geraardsbergen - Meer info.
*12-18 augustus: Brugse Meesters - Meer info.
*West-Vlaamse schaakagenda 2023-2024