Nieuws

Open van Gent

door Peter op 5 jul. 23


Het is zowat het eerste Belgische tornooi op de zomerkalender en ook een vaste afspraak voor enkele Torrewachters, maar het is vooral uniek qua schaaklocatie. Geef toe u krijgt zelden de kans in binnen- of buitenland om in een velodroom/wielerpiste uw schaakkunsten te demonstreren. Het Kuipje, plaats van afspraak, is de legendarische wielertempel waar Sercu, Merckx en andere Keisses wielergeschiedenis schreven. Misschien ook de plaats waar u straks hoge Elo-toppen gaat scheren? De Gent Open start volgende week zaterdag 15 juli en eindigt op 19 juli. Het tornooi is opgesplitst in drie grote groepen:  Een open groep Fide gekwoteerd, een open groep niet gekwoteerd en een groep met de 55-plussers. Nieuw dit jaar is dat er in samenwerking met de schaakboekuitgeverij Thinkers Publishing een heus grootmeestertornooi wordt georganiseerd. Aan dat tornooi nemen 10 titelhouders en 4 wildcards deel gedurende negen ronden. Zij starten enkele dagen vroeger waarbij de eerste vier rondes worden gespeeld in de Gentse Schaakclub in de Abrahamstraat, de resterende vijf partijen worden afgewerkt in het Kuipje. Onder de deelnemers enkele klinkende namen als bijvoorbeeld Fernandez, Pijpers, Hausrath, Dgebuadze en Grooten (inderdaad de Herman van de boeken). Wie meer info wenst over bovenstaande tornooien, die kan hier terecht.

Meester Keirse mocht afgelopen zaterdag plechtig ons zomerprogramma openen met een boeiende les over aanvallend schaak. De dertienkoppige bende werd opgewarmd met een viertal matopgaven, vervolgens hingen we aan de lippen van de meester die aan de hand van partijbesprekingen ons enkele aanvalsprincipes probeerde uit te leggen. De les eindigde met een minitest van 8 opgaven, het moet gezegd geen kattenpis, waarbij de opgedane kennis werd getest. Quinten zoon van de Meester was de primus met acht op acht! Pauwel werd tweede (7) en Jan legde beslag op de derde plaats (6,5). Aanstaande zaterdag om 14h00 doet Pauwel een bescheiden poging om onze basiskennis van het eindspel wat bij te spijkeren. Wederom niet te missen...

Vorige week had ik het in deze blog over de schaakevenementen die plaatsvonden in Dortmund en Praag. Intussen is het schaakstof daar gaan liggen. In Dortmund was het Caruana die het zesrondige grootmeesterevenement op zijn palmares schreef met 4/6. Kramnik werd tweede (3,5), Kollars derde (2,5). Alle info over de Sparkassen in Dortmund is hier terug te vinden.
Intussen kent ook Praag zijn winnaars: Bij de Masters werd dat de Amerikaan Robson met de scheidingspunten (5,5/9) voor de Roemeen Deac (5,5) en Harikrishna (5).  Bij de Challengers was de Pool Bartel de beste (6,5/9) voor Motylev (6) en Pultinevicius (5). De officiĆ«le site met heel wat informatie is dan weer hier te vinden.

We gaan er uit met de voorlopig laatste aflevering in de Niemann-Carlsen-soap (een beetje zoals de seizoensfinale in Thuis dus) : Een federale rechter uit de Amerikaanse staat Missouri heeft de 100 miljoen schade-eis van Niemann afgewezen. Er komt dus voorlopig geen rechtszaak tussen Carlsen en Niemann. De advocaten van de flamboyante Amerikaan maakten intussen bekend dat ze in beroep gaan tegen de afwijzing van de rechter. Wordt dus nog maar eens vervolgd (zoals bij Thuis dus...).

De kalender:

*15-19 juli: Open van Gent - Meer info.
*29 juli-05 augustus: Open van Charleroi - Meer info.
*06-10 augustus: Open van Geraardsbergen - Meer info.
*12-18 augustus: Brugse Meesters - Meer info.
*West-Vlaamse schaakagenda 2023-2024