Nieuws

I'll be back

door Peter op 30 aug. 23


'I'll be back' waren ooit de legendarische woorden van Arnold Schwarzenegger uit de iconische film 'The Terminator', intussen ben ik ook terug na een welverdiende en leuke vakantie. Klaar om er terug in te vliegen met wat club- en ander schaaknieuws. Hieronder enkele fait divers, het een al grootser of specialer dan het andere...

*We hebben een nieuwe kersverse Belgische kampioen, een opvolger voor Daniël Dardha die niet deelnam aan het Belgische Kampioenschap dat tegelijkertijd plaatsvond met de Brugse Meesters. Neen het werd niet favoriet (van de West-Vlamingen) Steven Geirnaert, maar toch wel verrassend Lennert Lenaerts spelend voor de Genkse schaakclub. Lennert begon matig aan zijn kampioenschap met een nederlaag en twee remises. Hierna ging hij wellicht ontgoocheld op de lappen en dook in het Brugse nachtleven? Dat verloste hem van zijn boze schaakdemonen want hij won de resterende zes partijen (7/9) en wipte in extremis nog over Dgebuadze (6,5) en Geirnaert (6). Knappe prestatie van de vierentwintigjarige Genkenaar die pas de zevende hoogste ELO had van de tien deelnemers.

*De negende editie van de Brugse Meesters werd dit jaar eens niet gewonnen door een Ollander maar door de Zwitser Sebastian Bogner (8/9), tweede werd Ondersteijn (7), derde Bisby (7). Enkele Torrewachters waren zo moedig om in deze reeks hun schaakkunsten te tonen, maar echt succesvol waren deze niet te noemen: Pauwel (3), Bernard (2.5) en Peter (2). De Torrewachters in de B-Reeks deden het een pak(je) beter: Marc (5.5 !) en Mario (2). Alle uitslagen over het Belgisch kampioenschap en de Brugse Meesters kun je hier nog eens nalezen.

*De vijfde manche van onze zomercompetitie, het 'handicaptornooi' werd zonder pardon gewonnen door de familie Keirse. Quinten haalde het van pa Steven met de scheidingspunten (4), derde werd Yannick (3). Zaterdag aanstaande zetten we een spetterend punt achter onze zomercompetitie met de zomerblitz. Ideaal als voorbereiding voor het nieuwe seizoen dat met de snelheid van het licht op ons afkomt. Die nieuwe Torrewachter die op u ligt te wachten is misschien een bijkomende motivatie om eens binnen te springen in het lokaal? Bent u trouwens al ingeschreven voor het fonkelnieuwe schaakjaar bij de Roeselaarse Torrewachters? Neen? Waar wacht u nog op?

*Over de West-Vlaamse Ligakampioenschappen van 2023-2024 is precies nog weinig bekend? Een officiële affiche is er (nog) niet? Wat we wel al weten is dat dit schaakevenement doorgaat in het Kasteel van Heule en dat het wordt georganiseerd door de Kortrijkse Schaakclub Groeninge. De eerste ronde wordt afgetrapt op 8 oktober 2023 maar wordt gespeeld in Brugge, de resterende rondes gaan door in Heule. Hou alvast de site van de West-Vlaamse Schaakliga (in een nieuw jasje) in de gaten voor meer info.

*Tot slot nog de (voorlopige?) ontknoping in de zaak Niemann-Carlsen. Carlsen en Niemann hebben hun dispuut bijgelegd. Ook met Chess.com en Nakamura lijkt Niemann terug door dezelfde deur te kunnen. Carlsen gaf in een verklaring op Chess.com toe dat hij erkent dat er geen hard bewijs is voor het vals spelen van Niemann en dat hij in de toekomst terug wil spelen tegen de Amerikaan. Ook Chess.com laat de flamboyante schaker terug toe op zijn platform. Iedereen terug dikke vriendjes? Tja het imago van Carlsen lijkt toch een ferme deuk te hebben gekregen en die dure advocaten gaat Niemann waarschijnlijk niet uit zijn eigen zak betalen of vergis ik mij?

De kalender:

*2 september: Zomerblitz Roeselare
*9 september: Simultaan clubkampioen Robbert
*16 september: Start nieuwe competitie Roeselaarse Torrewachters
*West-Vlaamse schaakagenda 2023-2024