Nieuws

Roeselare start sterk in Interclubs met 3 op 3

door Peter op 27 sep. 23

 

De eerste ronde van de Interclubs legde geen windeieren voor de Roeselaarse teams, het werd een smakelijke smeuige omelet die naar meer smaakte. De eerste ploeg nam revanche op zwart beest Doornik, ook Roeselare twee won van een Veurns team dat hun vorig jaar te sterk af was, dan mocht ook onze derde ploeg niet ontgoochelen:  Deinze 2 werd de pineut van dienst. Ook dit jaar komt de verslaggeving van het eerste team van de hand van Bert en zorgt ondergetekende voor eeuwige roem bij de jongens van de andere teams. Dank aan alle actoren voor het doorsturen van een kort of lang relaas. 

Bert neemt het woord:

"Na een deugddoende zomervakantie stond op zondag 24 september alweer de eerste ronde van het nieuwe interclubseizoen op de agenda. Met Doornik kwam een gevaarlijke tegenstander op bezoek. Vorig jaar verloren we op de eerste speeldag nog met zware 1-5 cijfers van de Henegouwers. Bert stond al snel beter. Zijn tegenstander kon al na tien zetten niet meer rokeren waarna Bert rustig zijn stelling opbouwde en zijn stukken ontwikkelde. Zijn tegenstander probeerde met een mataanval toch nog tegenkansen te creëren, maar met een leuk offertje en na de ruil van de dames stond Bert enkele pionnen voor. 1-0. Fabio kwam goed uit de opening, maar besliste plots om voor een dameruil te gaan. Toen het witte paard plots op e5 kwam te staan, liep het helemaal verkeerd. Fabio's stelling zakte plots helemaal in elkaar. 1-1. Martijn had al snel voorsprong in ontwikkeling. Toen zijn tegenstander met zijn paard op a2 een pion ging halen counterde Martijn met een leuk offer op b5. Met een leuke truuk kon hij daarna een stuk winnen. 2-1. Giulia bouwde opnieuw haar partij goed op en stond echt ok. Plots ging één van haar paarden echter verloren. Met een stuk minder speelde Giulia nog even door, maar tevergeefs. 2-2. Michiel stond al snel erg goed, maar zocht naar een manier hoe hij zijn stelling kon omzetten in een winstpunt. Met het kwaliteitsoffer Tc6 kreeg hij erg goede grip op de stelling. Terwijl zwart quasi niets kon doen, offerde Michiel nog een pion om de zwarte koningsstelling open te breken. Zijn tegenstander zag dat die aanval zou doorslaan en gaf op. 3-2, een erg sterke partij van Michiel. Steven speelde een spectaculaire partij en gaf een stuk voor enkele pionnen. De aanval van zijn tegenstander leek aanvankelijk dreigend, maar Steven hield alles onder controle. Uiteindelijk werd er afgewikkeld naar een eindspel waar Steven misschien zelf de beste kansen had. Met een remise stelde Steven echter de winst van de ploeg veilig. 3.5-2.5. Een mooie overwinning tegen een ervaren team."

 Peter neemt het woord:

"Marc Ulenaars, de Tieltse Tornado debuteerde op het eerste bord en hij legde een nagenoeg foutloos examen af. De opening ging gelijk op, maar in het middenspel zorgde een aftrekaanval voor wat animo. Marc won een pion en de Veurnenaar schoot daarop wakker en sloopte de Roeselaarse pionnenmuur voor de gerokeerde koning. Marc bewaarde zijn kalmte en infiltreerde via de ontstane halfopen g-lijn naar vijandelijk gebied. Een winnende koningsaanval deed de rest. Pauwel nam het op tegen strijder van vele oorlogen, Aurèle Lenoir. Die sluwe vos is nog altijd zijn streken niet verleerd, in het middenspel kon hij een pion snoepen van onze Torrewachter, die wel wat strategische compensatie kreeg in ruil. Pauwel zette een dwingende aanval op die Aurèle tot een stukoffer dwong om het onvermijdelijke uit te stellen. Het vervolg werd er niet makkelijker op en in een gecompliceerd middenspel ging een Veurnse toren in het bakkie. Pauwel zette vervolgens de kroon op het werk en het was    2-0. Ondergetekende speelde een bizarre opening, waarbij enkele voorzichtige vijandelijke aanvallen werden afgeslagen. In het middenspel kreeg ik licht overwicht, maar deed dan waar ik de laatste tijd zo goed in ben geworden: Eens flink blunderen. In een poging om een dubbele torenaanval op te zetten, sloot ik mijn eigen toren op. Mijn rivaal profiteerde en ruilde zijn loper voor mijn lamme toren. Het eindspel was niet te houden met dame en loper tegen dame en toren en het was plots 2-1. Bij Yannick ons derde bord zag het er verschrikkelijk slecht uit en een puntendeling met Veurne leek in de maak. Yannick is echter opgegroeid in het slijk van de Mandel en grootgebracht met vervuilde riviervis m.a.w. hij heeft leren vechten om te overleven. Hij was nochtans goed begonnen tegen Jean Lucas beter gekend als 'L'homme avec le petit chien': Yannick kon al snel een kwal winnen, maar had dan geen oog voor de vijandelijke dame die infiltreerde in zijn ongerokeerde stelling. Die Dolle Mina kostte hem uiteindelijk een volle toren en een al even volle loper, om nog maar te zwijgen van die ver opgerukte pion die ook Dolle Mina wou worden. Hopeloos en kansloos om dit verder te spelen? Tja onze Torrewachter schaakte lustig verder en na een sluw pionnenspel smeerde hij Jean Lucas eeuwig schaak aan! Het werd zowaar 2.5-1.5 onverhoopt, misschien onverdiend, maar Yannicks vechtlust werd zeker beloond."

"In ploeg drie keek Renaat in de wakkere ogen van een jonge Deinzenaar. Hij kwam goed uit de opening, maar verloor dan snel een soldaatje in het middenspel. Vervolgens werd er geruild dat het een lieve lust was, alle zware en bijna alle lichte stukken verdwenen in de doos. In de finale namen de vier paarden het tegen elkaar op, verder was het vier tegen vijf pionnen. Van dit paardeneindspel had de Deinzenaar duidelijk meer kaas (haver?) gegeten dan onze Torrewachter. Hij sloeg nog twee pionnen en was op weg naar promotie. Renaat moest een paard afgeven om dat te vermijden en vond dat het na 57 zetten welletjes was en hij gaf op. Boezemvriend Diederik hield het 82 (!) zetten vol, maar kon wel de volle buit binnen halen. Het sterk gespeelde Damegambiet van zijn overbuur bezorgde deze laatste een stevig centrum en een ingesloten loper voor onze Torrewachter. Helaas pindakaas de jonge snaak begint af te ruilen en geeft hiermee zijn voordeel weg. Diederik komt terug in de match en kan alvast één van de centrumpionnen slaan. Even later gaat ook een tweede in het mandje en zo verovert Diederik het centrum. Zwart panikeert en offert een toren om de druk te weerstaan. In de finale is hij dan ook niet opgewassen tegen het Roeselaarse torenpaar en het punt is binnen voor onze Torrewachter. Guido deed het op zijn Frans met de doorschuifvariant. Hij kwam beter te staan met een veilig gerokeerde zwarte koning, zijn blanke overbuur bleef in het centrum hangen. Guido kon echter niet profiteren. In het middenspel werden dames en torens geruild en het ontstane eindspel met telkens 6 pionnen tegen paard en loper verzandde in remise. Brent was voor de gelegenheid eerste bordspeler en hij deed het goed. Het begon nogal aarzelend en stroef aan beide kanten, maar dat veranderde al gauw toen een 'paard aan de rand' (niet altijd een schand) een pion kon snoepen in de vijandelijke stelling. De ban bleek gebroken en het ging van kwaad naar erger voor de Deinzenaar, die al snel twee stukken 'miste' op zijn bord. Zijn stelling zakte als een kaartenhuisje in elkaar en hij gaf ontgoocheld op na amper 21 zetten. Zo werd ook hier de eindstand 2.5-1.5, nipt maar oververdiend. Meester Steven, die het schaken in de eerste ploeg combineerde met alle partijen gade te slaan, pikte deze match eruit voor zijn volgende filmpje. Veel plezier met Video 62: Brent Buyse - Olivier Beirnaert."


De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Daniël-Casper 1-0, Guido-Warre 1-0, Didier-Pauwel 1/2, Marc-Yannick 1-0.

2de Klasse Poule 1: Philippe-René 1-0, Diederik-Chris 0-1, Frederique-Gabriël 1-0.
Tussenstand Tweede Klasse Poule 1

2de Klasse Poule 2: Dany-Henk 0-1, Mario-Sean 0-1, Renaat-Frédérique 1/2.
Tussenstand Tweede Klasse Poule 2 

De kalender:

*8 oktober: 1ste ronde West-Vlaamse Liga in Brugge 
*14 oktober: Kampioenenviering met een Rapid Paella
*15 oktober: 2de ronde Interclubs: KGSRL 6-Roeselare 1, Knokke 1-Roeselare 2, Tielt 2-Roeselare 3
*22 oktober: 3de ronde Interclubs: Roeselare 1-Chesspirant 2, Roeselare 2-KGSRL 11, Roeselare 3-Chesspirant 6.
*West-Vlaamse schaakagenda 2023-2024