Nieuws

Derde Ronde Nationale Interclubs

door Peter op 25 okt. 23

 

Het interclubgebeuren is dikwijls balanceren op een slappe koord, soms blijf je met moeite overeind, een andere keer bereik je zonder noemenswaardige problemen vlot de overkant en helaas kun je ook met je klikken en klakken de afgrond induiken. Ons eerste team denderde zo de Mandel in, terwijl het tweede en derde team hun schaapjes op het droge hielden. Met een kletsnat pak doet Bert dan ook het verslag van ploeg 1, terwijl ondergetekende zich over de andere ploegen buigt.

Bert neemt het woord:

"Met Chesspirant kwam op speeldag 3 een erg jeugdig, maar niet te onderschatten team over de vloer. Bert stond al snel goed en won een pionnetje. Plots wou hij het echter forceren. Terwijl zijn aanval niet doorbrak, lukte het wel voor zijn tegenstandster. Met een pijnlijke nederlaag voor Bert tot gevolg. Michiel stond al snel erg goed en won een pion. Daarna speelde hij rustig verder en drong hij ook in zijn tegenstander haar koningsstelling binnen. 1-1. Martijn kwam in een eindspel terecht waarin hij een betere loper had. Martijn speelde het erg zorgvuldig en creëerde een vrijpion. Even later won hij de partij. Robbert stond de hele partij best wel goed, maar in tijdnood ging het plots verkeerd waarna zijn tegenstander won. Giulia speelde een vrouwelijk onderonsje en stond aanvankelijk iets beter. Haar tegenstander vocht echter goed terug en leek zelf even te gaan winnen. Giulia verdedigde goed en kon met eeuwig schaak een halfje binnenhalen. Steven stond aanvankelijk beter, maar plots liep het verkeerd. Zwart wikkelde af naar een moeilijk, maar beter eindspel en kon uiteindelijk winnen. 2.5-3.5, een pijnlijke nederlaag tegen een enthousiaste en jeugdige ploeg. Volgende speeldag wacht de moeilijke verplaatsing naar Ieper." 

Peter neemt het woord:

"De misschien wel grootste schaakclub van ons Belgenlandje, de KGSRL stuurde zijn elfde (!) ploeg richting Roeselare. Ondergetekende voor de gelegenheid op bord 4, nam het op tegen een sympathiek Stropke in een Siciliaans gevecht. In het middenspel werd een eerste keer flink afgeruild, waarbij ook de dames in het bakje verdwenen. De nettowinst voor mezelf was een stuk voor een pion. De partij kabbelde rustig verder naar een eindspel met toren + pionnen tegen toren + paard + pionnen. Het werd geduldig schuiven over het bord want de Gentenaar was met zijn toren binnen gedrongen om pionnen te smullen. Mijn extra paard zorgde uiteindelijk voor de zege na een paardvork op koning en toren. Eerste bordspeler Fabio was kort en tegelijk hard voor zichzelf. Hij commentarieerde zijn wedstrijd als volgt: een tamme opening overgaand in een saaie partij en een zeer efficiënte blokkade van mijn tegenstander, waardoor de partij eindigde op een logisch gelijkspel. Yannick startte goed en had al snel een mooie 'outpost' op de vijandelijke damevleugel. Hij maakte het zichzelf weer eens moeilijk door niet te rokeren en daardoor een centrale pionnenstorm van toch wel 10 beaufort over zich heen te krijgen. Gelukkig luwde de storm na wat geruil. Er kwam terug evenwicht in de stelling en remise leek de uitslag te worden. Vreemd genoeg liet zijn rivaal plots zijn vrijpion in de steek en besloot hij om alles op zijn verdediging te zetten. Yannicks vrijpion op de zevende rij ondersteunt door een koppel torens bezorgde hem toch nog het volle pond. Marc, op bord twee, moest het hardst aan de bak. Een passieve opening en ook hier geen rokade (Is dat een nieuwe trend in schaakland?) zorgde voor onnodige druk op zijn monarch. De partij was scherp met kansen aan beide zijden. Toen de ploegoverwinning voor Roeselare al binnen was, bood de ongetwijfeld dorstige Gentenaar dan maar remise aan. Marc was echter genadeloos en gunde zijn tegenstander zijn drankje niet. Het verbouwereerde Stropke was danig van zijn melk (ook een drankje) en blunderde in een reeds verloren stelling een kwaliteit. 3,5-0,5 met deze uitslag mochten we thuis komen..."

"De derde ploeg kreeg een duidelijk jeugdigere Chesspirant op bezoek dan ons eerste team. Het werd niettemin een verbeten gevecht voor de puntjes. Jan, onze joker op het eerste bord was het snelst klaar. Een Pirc tegen een duidelijk hoger ELO-gekwoteerde overbuur speelde onze Torrewachter zonder noemenswaardige problemen. In het eindspel stond hij zelf lichtjes beter, maar remise was hier wellicht het hoogst haalbare? De punten werden uiteindelijk broederlijk verdeeld. Renaat kwam behoorlijk uit de opening maar had zijn (zon)dagje niet. In het middenspel verprutste hij een pion en enkele (naar eigen zeggen) zwakke zetten deden hem in een hopeloze stelling belanden. Een wanhoopsmataanval met pion en toren was wellicht iets te doorzichtig? Het gevolg was een eerder makkelijke zege van de 'Chesspiraat' na een niet te stoppen promotiepion. Gelukkig kon Diederik de bordjes terug in evenwicht brengen. Na een goede opening kon hij een paard ruilen voor twee pionnen. In een iets mindere stelling werd heel wat afgeruild en dat was in 'Diedie's' voordeel. Hij slaagde er in om twee soldaatjes uit te lopen en na dameruil was het koekenbak. Stijn tenslotte kwam terecht in de voor mij onbekende Hillbilly-Attack van de Caro Kann. Zijn rivaal had aanvankelijk het initiatief en kon de a-pion snoepen. Gelukkig voor Stijn beukte hij zijn stelling niet verder open. Onze Torrewachter schoof de stelling dicht en er leek geen doorkomen aan met een mooie remise voor ploeg 3 tot gevolg. 2-2 was het finaal verdict."

Mascotte Cyriel & mama-coach Margot waren intussen op hun sloeffen het lokaal binnen getreden, waar ze zich onmiddellijk ontfermden over papa Bert die na lange tijd weer eens met een nederlaag werd geconfronteerd. Meester Keirse was onder de indruk van dit idyllische gezinstafereel en bood zijn psychologische kennis aan. Een tegenslag wordt immers zoveel beter verwerkt, wanneer je het in de groep werpt 😉...  Veel plezier met Video 66: Diana Musabayeva - Bert Feys.

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Marc-Daniël 1-0,  Jan-Yannick 0-1, Guido-Casper 1/2.

2de Klasse Poule 1: Gabriël-Peter 0-1, Chris-Pierre 1-0, Frederique-Xander 1-0.
Tussenstand Tweede Klasse Poule 1

2de Klasse Poule 2: Mario-Henk 1/2, Dany-Frédérique 1/2, Erik-Simon 1-0, Renaat-Sean 1/2.
Tussenstand Tweede Klasse Poule 2 

De kalender:

*05 november: 2de ronde West-Vlaamse Liga in Heule
*19 november: 4de ronde Interclubs: Ieper 1-Roeselare 1, KOSK 5-Roeselare 2, Ieper 3-Roeselare 3.
*03 december: 5de ronde Interclubs: Roeselare 1-Izegem 1, Roeselare 2-Izegem 2, Roeselare 3-Izegem 3.
*10 december: 3de ronde West-Vlaamse Liga in Heule
*West-Vlaamse schaakagenda 2023-2024