Nieuws

Kampioen zijn is plezant

door Peter op 18 okt. 23

 

Seizoen 2022-2023 werd passend afgesloten met de traditionele kampioenenviering met dit keer een andere insteek. In de namiddag werd er namelijk  'rapid' geschaakt door zo'n 28 enthousiastelingen en 's avonds werden de lege magen gevuld met enkele teljoren paella. Nadien werden de nog aanwezige gaatjes opgevuld met zelfgemaakte ijscr√®me van de chef. De kampioenen van het afgelopen seizoen werden vervolgens in de bloemetjes (eerder in de bekers) gezet en tenslotte werd het afgelopen schaakjaar doorgespoeld met... huh vloeibare substanties. Omdat de mannen op bovenstaande foto roem en lofbetuigingen voor eeuwig en acht dagen verdienen, nog eens kort hun bovenmenselijke schaakprestaties op een rijtje: Beginnende aan de linkerkant met de winnaar van de voorronde in 2A Yannick Renckens, ernaast de winnaar van die andere voorronde in 2B Warre Avereyn. Warre haalde ook uiteindelijk de titel in tweede klasse na een bloedstollende strijd met Yannick. In het midden voorzitter Steven Keirse die geen prijs haalde, maar beterschap beloofde in het lopende seizoen. Jawel dat kleine manneke met zijn wilde haren is de enige echte ware kampioen van Roeselare, Robbert Degrave is zijn naam en hij was ook de winnaar van het rapidkampioenentornooi in de namiddag. Tot slot hebben we nog de verse kampioen in derde genaamd Brecht Reyntjes nieuw in de club, die letterlijk kwam, zag en overwon. Een dikke proficiat aan alle titelhouders !!! We eindigen nog met een sfeerbeeld van ons rapidtornooi en een kort filmpje van de Meester die in de namiddag naar eigen zeggen een mooie combinatie uit zijn mouw schudde.


Veel plezier met Video 65: Marc Ulenaers - Steven Keirse.

Het was een rijk gevuld weekend, want de kalendermaker had na de kampioenenviering ronde twee gepland van de Nationale Interclubs. Zoals steeds gaat Bert dieper in op de belevenissen van de eerste ploeg en kijkt ondergetekende (maar dit keer kort) naar wat de jongens (ja er zijn helaas geen meisjes, waar blijven jullie?) van ploeg twee en drie op het bord brachten.

Bert neemt het woord:
"Op de 2de speeldag trokken we naar Gent, steeds een erg fijne verplaatsing. In de Edgard Collezaal gaven we Gent 6 partij. Al snel werd duidelijk dat het een moeilijke wedstrijd zou worden. De jeugdige tegenstanders maakten het ons niet gemakkelijk. Giulia leek aanvankelijk goed te staan, maar verloor plots een pion. Toch kon ze het eindspel nog remise houden. Ondertussen speelde Bernard een sterke partij met zwart. Zijn tegenstander leek aanvankelijk een sterke aanval te hebben, maar Bernard counterde goed en dreigde via de c-lijn. Uiteindelijk won Bernard een stuk en iets later de partij. Fabio trok onmiddellijk ten aanval met een vroeg g4. Zijn tegenstander panikeerde en stelde daar g5 tegenover. Fabio won gemakkelijk een pion en wikkelde af naar een eindspel waarin hij het mooi afmaakte. Bert kwam niet uit de opening zoals hij zelf wou, maar kon met wat gemanoeuvreer toch een kwaliteit winnen. Zwart kreeg in ruil een erg goede aanval. Terwijl Bert te zeker was van zichzelf geloofde zijn tegenstander wel in een goede afloop. Zwart kwam beter tot bijna gewonnen  te staan, maar gelukkig voor Bert had zijn tegenstander niet veel tijd meer en werd het remise. Ook Michiel speelde een spectaculaire partij. Hij won een pion, maar zijn tegenstander kreeg plots gevaarlijke matdreigingen. De Gentenaar miste enkele keren een eeuwig schaak, waarna Michiel met zijn koning ontsnapte en de partij won. Martijn speelde een erg wisselvallige partij. Aanvankelijk stond hij niet zo goed, maar daarna keerde het tij. Martijn miste een winstweg en kwam opnieuw slechter te staan. Uiteindelijk ruilde hij af naar een thematisch remise-eindspel 1.5-4.5, een mooie overwinning tegen een sterke tegenstander. Gent verdiende misschien niet om met deze zware cijfers te verliezen? Na twee speeldagen staan we gedeeld aan de leiding. In vergelijking met de voorbije jaren zijn we wel eens goed gestart aan het seizoen."

Peter neemt het woord:
"Ploeg 2 trok met hun frigobox naar het politiek onrustige Knokke en kon een belangrijke teamremise uit de brand slepen. Eerste bord Marc mocht het opnemen tegen de 2160 ELO-sterke Alex. Gene cadeau dus, maar Marc weerde zich kranig en er ontstond een interessante stelling met toren en twee pionnen tegen paard en loper. Het zag er eerst goed uit voor onze Torrewachter, jammer van die vreselijke penning die de Knokkenaar eensklaps op het bord toverde. Warre bracht de bordjes terug in evenwicht na een sterke strategische prestatie die het gevolg was van Pauwels schaakles tijdens de autorit naar Knokke. Yannick was nog vol kampioenenvuur en vloog er als een drieste stier in. Zijn rivaal ontweek echter als een handige stierenvechter de aanvallen. Onze Torrewachter kan dan via eeuwig schaak de halve buit binnenhalen, maar verkiest om verder te vechten voor de volle buit (wat hem siert). Helaas gaat het van dan af aan bergaf, Yannick mist een mat in twee en wordt zelf mat gezet. Nu is het aan Pauwel om de meubelen te redden. Pauwel was zoals gewoonlijk na de opening in het voordeel gekomen. Na 20 zetten kon hij de winst ruiken, jammer genoeg beging hij in tijdnood weer een blunder waardoor hij verloren stond. Hiermee kon de ploeg niet verder en daarom speelde hij door. De schaakgoden beloonden hem voor zijn inzet en op zet 60 stond het weer gelijk in een toreneindspel. Toreneindspelen zijn Pauwels tweede natuur en hij wist nog af te wikkelen naar winst op zet 80 !!! 2-2, maar wat een vechtlust vertoont die tweede ploeg..."

"Ons derde team mocht een streekderby uitvechten tegen titelkandidaat (?) Tielt en kreeg een serieus pak voor de broek. Stijn deed het op zijn Engels en kon aanvankelijk gelijke tred houden. Het werd een leuke game met wisselend initiatief, die eindigde in een finale waarin de vrijpionnen de hoofdrol opeisten. Stijn verloor zijn promovenduspion, terwijl de soortgenoten van zijn rivaal voor de winst zorgden. Renaat kreeg een stevige tegenstander voor zijn neus, maar kwam nog behoorlijk uit de opening. Even later gaat het fout na een paardvork op zijn torens. Renaat reageert met een mataanval, maar de man van Tielt ontsnapt door het kleinste gaatje. De kansen keren en na paardverlies geeft onze Torrewachter er de brui aan. Bij boezemvriend Diederik werd de strijd aanvankelijk in het centrum uitgevochten. Een doorgeschoven pion kostte hem echter na een wilde combinatie een paard en ook de zege. Guido, eerste bordspeler, had het over een lekker 'Spaans onderonsje' op het kampioenenbal dat gevolgd werd in zijn interclubmatch door een 'Franse schotel'. De ruil- ook wel remisevariant van het Frans genoemd kwam op het bord en er werd geruild dat het een lieve lust was. De surpluspion van Guido was te zwak om op meer te hopen en uiteindelijk werd tot een puntendeling besloten. Guido redde dus de eer na een zware namiddag voor het derde team 3,5-0,5..."

De kalender:

*22 oktober: 3de ronde Interclubs: Roeselare 1-Chesspirant 2, Roeselare 2-KGSRL 11, Roeselare 3-Chesspirant 6.
*West-Vlaamse schaakagenda 2023-2024