Nieuws

Kort

door Peter op 11 okt. 23

 

Zaterdag aanstaande gaat onze langverwachte kampioenenviering door. We gaan voor één keer geen schaakstukken verorberen maar een lekkere 'teljoor' paella. De namiddag start om 14h00 stipt met een rapidtornooi, zorg dat je om 13h45 aanwezig bent want er dient heel wat 'gepaard' te worden. Na een ongetwijfeld spannend tornooi zullen de hongerige magen gevoed worden vanaf 18h30. Tussen de gangen door 😁zullen de kampioenen van het vorige seizoen in de bloemetjes gezet worden. De avond wordt afgesloten met een natje en een euh... nog een natje.

Kort nog wat internationaal schaaknieuws:

*In het Albanese Durres vond van 1 oktober tot 7 oktober het Europees Kampioenschap voor teams plaats, een soort Europese interclub of misschien met enige zin voor overdrijving The Champions League van de schaakwereld. Na zeven ronden stond het Noorse team 'Offerspill Sjakklubb' bovenaan. Niets om van op te kijken als je weet dat Carlsen en Tari deel uit maken van deze ploeg. Het zilver was voor het Tjechische 'Novy Bor' met Keymer, Grandelius en Navara als hoogste ELO's. De derde stek was dan weer voor een Turks team namelijk 'Gokturk Chess Sport Club' met heel wat euh Turkse, voor mij nobele onbekende grootmeesters. Ook België was van de partij en dan nog wel met vier ploegen: KSK Rochade werd 34ste op een totaal van 84, Schachfreunde Wirtzfeld eindigde op 58 en de beide Vlaamse vertegenwoordigers KBSK en Wetteren werden 63ste en 64ste. Alle individuele uitslagen & teamresultaten zijn hier terug te vinden.

*In het Amerikaanse St.Louis wordt van 5 tot 17 oktober uitgemaakt wie het waardig is om de titel van Amerikaans kampioen te dragen. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen is het kruim van de Amerikaanse schaakwereld aanwezig. Caruana, So, Aronian (die heeft zich geamerikaniseerd), Sevian, Shankland,... Enkel Nakamura is de grote afwezige, voor de fans één troost: zijn vrouw is er wel, een zekere Atousa Pourkashiyan, iemand? Zij mag strijden bij de dames tegen onder andere Krush en Yip. Maar eigenlijk is de ganse schaakwereld maar in één ding geïnteresseerd en dat is in de resultaten van Hans Niemann, jawel de beste vriend van Carlsen komt nog eens zijn (anale?) kunsten vertonen op een tornooi met een zekere allure. Slecht doet hij het niet want hij staat tweede na titelverdediger Fabio Caruana. Alles valt hier te volgen.

Meester Steven tenslotte bespreekt dit keer een partij van één van onze newbies namelijk Simon Therry. Hij was danig onder de indruk en voorspelt de andere spelers die in zijn poule zitten een warme namiddag. Veel plezier met Video 64: Simon Therry - Frédéric Delameilleure.


De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Quinten-Daniël 1-0,  Frank-Steven 0-1, Casper-Yannick 0-1.

2de Klasse Poule 1: Pieter-Peter 1/2, Philip -Diederik 0-1, Pierre-Xander 1-0.
Tussenstand Tweede Klasse Poule 1

2de Klasse Poule 2: Nick-Mario 1-0, Simon-Frédérique 1-0.
Tussenstand Tweede Klasse Poule 2 

De kalender:

*14 oktober: Kampioenenviering met een Rapid Paella
*15 oktober: 2de ronde Interclubs: KGSRL 6-Roeselare 1, Knokke 1-Roeselare 2, Tielt 2-Roeselare 3
*22 oktober: 3de ronde Interclubs: Roeselare 1-Chesspirant 2, Roeselare 2-KGSRL 11, Roeselare 3-Chesspirant 6.
*West-Vlaamse schaakagenda 2023-2024