Nieuws

India boven in Fide Grand Swiss

door Peter op 8 nov. 23


De Fide Grand Swiss behoort tot de geschiedenisboeken. Zowel bij de mannen als bij de vrouwen kwam de tornooiwinnaar uit India. In het open tornooi luisterde de winnaar naar de naam Vidit Gujrathi. Deze 29-jarige grootmeester haalde het met 8,5 uit 11. Good old Nakamura werd tweede op een half punt (8). Het podium wordt vervolledigd door Esipenko (7.5) die het met de scheidingspunten haalde van vier andere spelers. Tornooiwinnaar Vidit startte matig met een nederlaag tegen de Nederlander L'Ami, maar kwam dan stilletjes aan onder stoom met nog drie remises en maar liefst zeven zeges. De tornooiwinst is goed voor een ticket voor het Kandidatentornooi dat volgend jaar wordt geschaakt in het Canadese Toronto. Ook Nakamura als tweede mag Vidit vergezellen naar Canada. De volledige deelnemerslijst is nog niet bekend, er zijn namelijk nog vier plaatsen vrij. Felbevochten plekjes die in de komende Grand Swiss Tournaments zullen verdeeld worden.

Ook bij de dames was het India boven met tornooiwinst voor Vaishali Rameshbabu met eveneens 8,5 uit 11. Anna Muzychuk die lang aan de leiding stond, werd uiteindelijk tweede met 8 punten. Het brons gaat naar de Chinese Tan (7,5). Tornooiwinnares Rameshbabu en tevens zusje van Praggnanandhaa haalde het dankzij vijf remises en zes zeges. Het levert de 22-jarige Indische een ticket op voor het Kandidatentornooi bij de vrouwen. Ook Anna Muzychuk krijgt een uitnodiging, maar aangezien zij al zeker was van deelname, krijgt de derde in het eindklassement Tan het felbegeerde ticket. Ook hier zijn er nog drie plaatsen vrij om het Kandidatentornooi bij de dames aan te vullen. Alle info over dit voorbije tornooi is te vinden op de officiële website. Hier kunt u terug vinden waar onze nationale trots Dardha en Nederlands Hoop in bange dagen Roebers uiteindelijk geëindigd zijn.


Meester Steven is terug van weg geweest. Op algemeen verzoek van zijn talrijke schare fans en aanverwante schaakgroupies behandelt hij dit keer een opening. Steven maakt ons veel wijzer wat de 'Fried Liver Attack' betreft. Het is een opening die wel eens op het bord komt in Roeselare, zo ook zaterdag met weliswaar enkele afwijkingen op de gangbare theorie.  Veel plezier met Video 67: Didier Dalschaert - Yannick Renckens.

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Marc-Jan 1-0,  Guido-Daniël 0-1, Frank-Casper 0-1, Didier-Yannick 1/2, Quinten-Steven 0-1.

2de Klasse Poule 1: Pierre-Philip 1/2, Frederique-René 1-0, Gabriël-Chris 0-1.

2de Klasse Poule 2: Mario-Frédérique 0-1, Sean-Nick 1-0, Renaat-Henk 0-1.

De kalender:

*19 november: 4de ronde Interclubs: Ieper 1-Roeselare 1, KOSK 5-Roeselare 2, Ieper 3-Roeselare 3.
*03 december: 5de ronde Interclubs: Roeselare 1-Izegem 1, Roeselare 2-Izegem 2, Roeselare 3-Izegem 3.
*10 december: 3de ronde West-Vlaamse Liga in Heule