Nieuws

Magnus Carlsen heeft geen tijd voor Wijk aan Zee

door Peter op 29 nov. 23

 

Vorige week werd de line-up van het 86ste Wijk aan Zee-schaaktornooi bekend gemaakt. Ook dit jaar terug de gebruikelijke deelnemersgroepen  Masters & Challengers, twee klassen met het kruim van het wereldschaak. Wanneer we een blik werpen op het deelnemersveld, dan blijkt er dit jaar geen spoor te zijn van de recordwinnaar Magnus Carlsen? Magnus heeft zogezegd geen tijd, wegens een overvolle schaakagenda in februari. Toch een vreemde reden die de organisatoren opgeven, misschien zit die dekselse Niemann er voor iets tussen? De flamboyante Amerikaan werd dit jaar namelijk uitgenodigd bij de Challengers, maar straks daarover meer. Ook in deze editie heel wat schoon schaakvolk bij de Masters met huidig wereldkampioen Ding(ske) Liren, terug van weggeweest Alireza Firouzja. Inderdaad dé Firouzja die twee jaar terug door de organisatoren (vriendelijk?) werd verzocht tijdens een voor hem nog belangrijke match om plaats te maken voor Van Foreest en Giri die onderling moesten strijden in tie-breaks voor de tornooizege. Een serieuze organisatorische blunder, maar de plooien lijken glad gestreken. Ook Nepomniatchi is terug op de afspraak, net als titelverdediger Giri en de sensatie van 2023 de Oezbeek Abdussattorov. India komt aan het venster piepen met een mooie delegatie zijnde Gukesh, Praggnanandhaa en Guyrathi. Ook de 'betere' Nederlanders krijgen een kans met Van Foreest en Warmerdam. Dit jaar is er terug een vrouw (eindelijk) bij de elitegroep en dat is huidig wereldkampioene de Chinese Ju Wenjun.

Over naar de Challengers, waar ons schaakhart bij het aanschouwen van de deelnemerslijst, hogere regionen gaat opzoeken... Ja wel maar liefst twee Belgen staan op de loonlijst van het tornooi: Hoogste Belgische  ELO Daniël Dharda en ook Stefan Beukema komt zijn schaakkunsten demonstreren. Onze jongens gaan het niet makkelijk hebben, want gedurende 13 rondes komen ze onder andere te staan tegenover de Oekraïner Korobov, de beste vriend van Magnus de man met de wilde haardos Niemann, Nederlands hoop bij de vrouwen Eline Roebers en een 16-jarige luisterend naar de naam Marc Andrea Maurizzi, de Franse wereldkampioen bij de junioren. Het deelnemersveld heeft weer alles in zich om een legendarische editie van het Tata Steel Chess Tournament voort te brengen. Allen daarheen! De thuisblijvers kunnen alles volgen via de officiële website.

Meester Steven laat zich verontschuldigen voor het feit dat hij deze week geen filmpje heeft. De Meester is snipverkouden en stemloos, hij zag het echt niet zitten om zijn partij tegen Yannick met gebarentaal op te nemen 😁. Hoog tijd dat we de Meester nog eens in de bloemetjes zetten voor zijn vele werk en toewijding voor de schaaksport. Deze noeste arbeid wordt soms ver in Vlaanderen opgemerkt: Wessel van Kessel één van de initiatiefnemers achter Schaakinitiatief Vlaanderen blijkt een regelmatig bezoeker van onze site en de videootjes van Steven te zijn. Deze vzw organiseert volgend jaar drie leuke activiteiten. Alles in deze blog bespreken, zou ons te ver leiden. Ik geef daarom de links door, dan kunnen jullie alles eens op jullie gemak lezen en misschien wel inschrijven hiervoor?

Chess & Chill 2024

Schaakkamp 2024

Chess & Learn 2024

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Steven-Yannick 0-1.

2de Klasse Poule 1: Frederique-Philip 1-0, Peter-René 1-0, Pieter-Chris 1/2, Xander-Chris 0-1.
Tussenstand Tweede Klasse Poule 1

2de Klasse Poule 2: Erik-Tim 1-0, Sean-Simon 1-0.
Tussenstand Tweede Klasse Poule 2 

De kalender:

*03 december: 5de ronde Interclubs: Roeselare 1-Izegem 1, Roeselare 2-Izegem 2, Roeselare 3-Izegem 3.
*10 december: 3de ronde West-Vlaamse Liga in Heule
*16 december: Rapid- & Blitzmemorial Ben De Cat
*West-Vlaamse schaakagenda 2023-2024