Nieuws

Roeselare boert goed in de interclubs

door Peter op 22 nov. 23

 

De waterellende in de Westhoek lijkt af te nemen. Ploeg 1 en 3 trokken zondag met een bang hartje richting Ieper waar (van horen zeggen) de obussen rond zwommen in de Vesten. Gelukkig viel alles relatief goed mee, ons eliteteam kon al watertrappelend nog net hun kopje boven water houden (3-3), terwijl ploeg 3 hun rivalen kopje onder duwden (1-3). Ook de jongens van de 2de ploeg trotseerden het onstuimige water, het Oostendse zeewater had al betere tijden gekend en werd redelijk kordaat richting Engeland geblazen (0.5-3.5). Zoals steeds was Bert erbij, een zegen voor de verslaggeving van het eerste team. Terwijl ondergetekende veilig thuis in zijn zetel de verslagjes van ploeg 2 & 3 bundelde.

Bert neemt het woord:

"Op speeldag 4 maakten we de 'verre' verplaatsing naar Ieper, een ploeg waartegen we de voorbije jaren telkens verloren hadden. We waren dus zeker op onze goede. Toch begon de wedstrijd allerminst goed. Bernard stond al snel minder en stelde wijselijk remise voor. Gelukkig nam zijn tegenstander die aan en koos hij niet voor een koningsaanval. Giulia kwam vrij goed uit de opening, maar blunderde plots. Ze verloor eerst de kwaliteit en later de partij. Bert speelde een aanvalspartij met tegengestelde rokades. Zijn tegenstander creëerde een zwakte waarvan Bert onmiddellijk profiteerde met een leuk pionoffer. Hij kon de zwarte koningsstelling openbreken en won daarna vrij snel. Martijn speelde een ingewikkelde partij en moest alles uit de kast halen om geen stuk te verliezen. Martijn geraakte gelukkig met zijn dame de witte koningsstelling binnen en kon eeuwig schaak geven. Robbert speelde een gelijkopgaande partij en kwam samen met zijn tegenstander in lichte tijdsnood. Daar werd besloten om de vredespijp te roken. Michiel leek aanvankelijk niet goed te staan, maar kwam er in de tijdsnoodfase door. Ook hier kon zijn tegenstander echter eeuwig schaak geven. 3-3. Een terecht resultaat tussen twee aan elkaar gewaagde ploegen."

Peter neemt het woord:

"Tweede bordspeler Marc had het over een droge positionele partij die dan nog eens gespeeld werd in een hete Oostendse stal. Enfin ondanks het vochtverlies won onze Torrewachter na 15 zetten een pion en ruilde dan volgens de regels zoveel mogelijk. In het eindspel waren zijn stukken een pak actiever dan die van zijn rivaal en het werd nog een makkelijke winst. Pauwel nam de handschoen op tegen de sympathieke schaakmens Luc V. Het werd een Siciliaans onderonsje met heel wat vuurwerk. Pauwel had het licht gezien en offerde zowaar een stuk voor twee pionnen en het initiatief. El Sympathico Luc V. is echter niet van gisteren, de sloeber offerde lekker terug en het werd een game met wisselende kansen. De man van de zee nam op een bepaald ogenblik teveel risico met een  'blote' koning en het combinatiemonster in Pauwel ontwaakte en dat leverde hem een stuk en een pion op. Het Oostendse wanhoopsinitiatief baarde een muis en Pauwel kon weeral een punt op zijn naam schrijven. Op het eerste bord was Fabio aarzelend begonnen na een voor hem onbekende opening. Hij weerde zich in het middenspel kranig en kon een stevige stelling uitbouwen. Intussen was het al twee-nul voor de 'goei' en Fabio bood wijselijk remise aan, dat werd gretig aanvaard en zo was de ploegwinst al binnen. Yannick mocht 'Pircen' en verwachtte zich aan een saaie partij. Zijn rivaal had echter andere plannen en trok eerder onbesuisd met zijn pionnen voorwaarts op de damevleugel. Yannick hield makkelijk stand en er werd een tweede front geopend in het centrum, waarbij de pion op e5 de hoofdrol speelde. De Oostendenaar lostte echter zijn greep op het centrum en verkoos ervoor om een pion op de b-lijn te dekken. Niet zo verstandig want nu was het Yannick die het middenveld bestookte. Pionwinst was het begin van het einde voor zijn overbuur, die na nog enkele mindere zetten finaal kopje onder ging. 0.5-3.5 een zege waarmee we aan de leiding komen in onze reeks."

"Ook onze derde ploeg werd gesignaleerd op de Vesten in de buurt van de Menenpoort. Als eerbetoon aan de talrijk gesneuvelde Engelse soldaten haalde Stijn zijn Engels boven. Aanvankelijk had hij de bovenhand in een complexe stelling. Toen Stijn een aanval kon opzetten nabij de vijandelijke koning leek de buit binnen, helaas pindakaas, Stijn begon gulzig pionnen te verorberen en zag niet dat de Ieperling een stuk kon winnen. De rest van de partij moest eigenlijk niet meer gespeeld worden want de aangerichte schade was te groot. Gelukkig deed Renaat het een stuk beter. Stukwinst in het middenspel, vervolgens wel een succesvolle verorbering van smakelijke pionnen, met als apotheose een paardoffer met mat in vier. Ook op schaakgebied kan een 'groot schrijver' groot zijn... Diederik kwam uitstekend uit de opening en rokeerde kort. Zijn tegenstander rokeerde dan weer lang en het spektakel kon beginnen. Een ongeschreven wet in het schaken zegt immers dat je dan met je pionnen voor de vijandelijke koningsstelling naar voor moet stormen. Dat deed onzen Diederik, alleen beperkte de Ieperling zich louter tot verdedigen en wist hij niet (?) dat ook hij een pionnenstorm aan de andere kant moest ontketenen. De partij werd in de finale uiteindelijk beslist door een pion die op de zevende rij mat gaf. Good old Guido kwam in een Konings-Indisch gevecht terecht waar hij al snel een centrumpion verloor. Hij knokte echter terug en enkele zetten later stond het materieel gelijk. Een verkeerde wilde vijandelijke paardvork op koning en toren leverde Guido een paard op maar een ook hier 'blote' koning. De vijand probeerde met een toren te infiltreren via de open g-lijn, dat plan mislukte echter en toen Guido een dubbelaanval op koning en loper uit zijn hoge hoed toverde was het kalf verdronken. 1-3 dat zijn goede punten op ons rapport."

Meester Steven was ook in zijn zetel een stille getuige van al dit 'oorlogsgeweld'. Eén veldslag kon hem uitermate bekoren en zo liet hij zich verleiden tot een videootje met gruwelijke oorlogsverslaggeving. Veel plezier met Video 69: Bert Feys-Florian Vandamme.

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Daniël-Didier 1/2, Warre-Marc 1-0, Quinten-Pauwel 1-0,  Yannick-Frank 0-1, Casper-Steven 0-1, Jan-Guido 1-0.

2de Klasse Poule 1: Brecht-Frederique 1-0, Gabriël-René 1-0, Philip-Pieter 0-1, Diederik-Pierre 1-0.
Tussenstand Tweede Klasse Poule 1

2de Klasse Poule 2: Simon-Renaat 1-0, Henk-Sean 0-1.
Tussenstand Tweede Klasse Poule 2 

De kalender:

*03 december: 5de ronde Interclubs: Roeselare 1-Izegem 1, Roeselare 2-Izegem 2, Roeselare 3-Izegem 3.
*10 december: 3de ronde West-Vlaamse Liga in Heule
*16 december: Rapid- & Blitzmemorial Ben De Cat
*West-Vlaamse schaakagenda 2023-2024