Nieuws

Ben De Cat - Memorial Bosgenot

door Peter op 20 dec. 23

 

Afgelopen zaterdag ging in zijn thuisstad Roeselare de Ben De Cat Memorial door in een organisatie van de Belgian Military Chess Club. Ben keek wellicht vanuit de zevende schaakhemel met veel belangstelling toe en jawel hij zag dat het goed was. Onderstaand verslagje komt uit de eerste hand, namelijk van onze voorzitter Steven Keirse die één van de vele deelnemende Torrewachters was. 

"Zaterdag vond het Bosgenot-tornooi van de Belgian Military Chess Club (BMCC) voor de tweede keer plaats in Roeselare. De BMCC is een vereniging van (ex-)militairen die jaarlijks deelneemt aan de NAVO-tornooien. Om haar werking te ondersteunen en naambekendheid op te bouwen, organiseert de BMCC een blitz en rapid-tornooi voor niet-militairen. Vroeger ging het tornooi door aan de andere kant van het land, maar sinds vorig jaar tracht de organisatie een nieuw publiek aan te boren in West-Vlaanderen. Daarvoor zijn ze niet toevallig bij Roeselare uitgekomen. Roeselare is niet enkel de stad van Albrecht Rodenbach, maar ook die van Ben De Cat die jarenlang het boegbeeld van de Belgische NAVO-ploeg was.

Daarbij komt dat Stad Roeselare best genereus is als het op de subsidiëring van evenementen en verenigingen aankomt. Dat liet de organisatie toe om een aantrekkelijke pot aan ratingprijzen te voorzien. De deelnemende Torrewachters werden bedankt met een kleine naturaprijs.

Het bosgenot-tornooi bestaat uit twee tornooien, nl. een rapid over 7 ronden in de namiddag en een blitz over 11 ronden ’s avonds. Over de beide tornooien samen waren er 57 unieke deelnemers en dat kan best een succes genoemd worden.

De rapid is gewonnen door Emile Boucquet (Roeselaarnaar die voor Brugge speelt), in de blitz kaapte Quinten Ramacker de eerste plaats weg dankzij een overwinning op Steven Keirse in de laatste ronde. Over de twee tornooien samen was de Franse WFM Oriane Soubirou de beste (met twee tweede plaatsen). Zo mocht ze de wisselbeker overnemen van een andere WFM, nl. Daria Van Duyfhuys. Yves Surmont was de beste Torrewachter in het rapidtornooi. Robbert was de beste in de blitz."

Wie alle uitslagen en standen nog eens vanuit zijn luie zetel wil bekijken die kan hier terecht.


Voor we met zijn allen de feestdagen tot ons nemen, smakelijk verorberen en er geen kater aan over houden nog deze warme oproep aan onze tweedeklassers. Er resten jullie nog twee speeldagen namelijk 23 & 30 december om jullie laatste partijen te spelen en misschien wel een 'blijfticket' voor tweede te bemachtigen. Maak er gebruik van ! Om alvast in de sfeer te komen is het zaterdag niet verboden om te spelen met kerstmuts...🎅

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: De eersteklassers waren met kerstverlof?

2de Klasse Poule 1: Diederik-Peter 1/2, Philip-Xander 1-0, Brecht-Chris 0-1, Pieter-Frederik 0-1, Pierre-Gabriël 0-1.

2de Klasse Poule 2: Frédérique-Henk 1/2, Erik-Renaat 1-0, Dany-Sean 1/2, Renaat -Henk 0-1.

De kalender:

*21 december: Schaaktornooi ten voordele van de Warmste Week in de bieb van Poperinge
*Belgische schaaktornooienkalender 2024