Nieuws

Kort

door Peter op 13 dec. 23

 

Het schaakjaar 2023 is bijna voorbij. De Vaderlandse Torrewachtercompetitie begint enkele van zijn 'geheimen' prijs te geven. In eerste klasse verbaast de 'Tieltse Tornado' Marc Ulenaers zichzelf en de wereld door de tussenstand aan te voeren bij het (bijna) einde van de heenronde. Eerste achtervolger Meester Steven volgt al op twee volle punten! Misschien is de grootste concurrent voor de fiere leider wel Warre, die in zijn eerste jaar op het hoogste Roeselaarse niveau een te duchten tegenstander blijkt te zijn? Ook in de lagere regionen is het aangenaam om volgen. In de poules van tweede klasse wordt momenteel verbeten geschaakt voor zijn plek na Nieuwjaar in tweede of derde klasse. Voor Chris en Sean de lijstaanvoerders in de tussenstand is hun broodje al gebakken, na de jaarwende zien we hen al zeker terug in tweede. De meeste andere Torrewachters moeten wel nog hard aan de bak om hun ticket te bemachtigen...

*Komende zaterdag 16 december vindt het langverwachte Rapid- en Blitzkampioenschap plaats ter nagedachtenis van Torrewachter Ben De Cat in een organisatie van de Belgian Military Chess Club. Zoals ik hier al eerder heb vermeld bestaat het tornooi uit twee onderdelen, namelijk een rapidtornooi dat start in de vroege namiddag (13h00 stipt) en een blitztornooi dat 's avonds (19h00 stipt) op gang wordt geschoten. Het is mogelijk om aan beide evenementen deel te nemen. Alle info kun je terug vinden door op de link te klikken onderaan. Ik geef nog mee dat er gespeeld wordt op het 'Kerelsplein' in Roeselare. Tot op 16 december?

*Meester Steven was danig gecharmeerd door een partijtje uit de Roeselaarse tweede klasse met 'ancien' Diederik en 'jonge belofte' Gabriël. Aanvankelijk kreeg Gabriël schaakles in positioneel spel, maar met deze jonge gast ben je nooit klaar. Er zat een tactisch truukje in de partij en dat deed de weegschaal kantelen richting jong geweld. Veel plezier met Video 71: Gabriël Vela-Diederik Wydooghe.

*De uitsmijter deze week is de volgende:

Annelies Cuvelier, het schaakmanusje-van alles, van de Lokerse schaakclub Chesspirant heeft een nieuwe schaaksite op het web gezwierd. Nog maar één hoor ik u denken?  Neen er was blijkbaar nog een gat in de markt, het is er namelijk ééntje geworden met de schaakkalender van de tornooien in België. Het is de bedoeling dat organisatoren van schaakevenementen hun tornooien bekend maken via deze link. Het succes van deze webpagina staat of valt natuurlijk door het (veelvuldig) aanvullen van tornooitjes en door de naambekendheid. Aangezien Torrewachters lief zijn voor hun concullega's is hier de link. Deze zal trouwens bij toekomstige blogs onderaan terug te vinden zijn in onze eigen kalender. Geen dank 😁. 

De uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Warre-Yannick 1-0, Frank-Guido 1-0, Marc-Didier 1-0, Pauwel-Daniël 1-0, Steven-Jan 1-0.

2de Klasse Poule 1: Gabriël-Diederik 1-0, Brecht-Xander 1-0, Chris-René 1-0, Frederik - Pierre 1-0.
Tussenstand Tweede Klasse Poule 1

2de Klasse Poule 2: Nick-Frédérique 0-1, Renaat-Dany 1/2. 
Tussenstand Tweede Klasse Poule 2 

De kalender:

*16 december: Rapid- & Blitzmemorial Ben De Cat
*21 december: Schaaktornooi ten voordele van de Warmste Week in de bieb van Poperinge
*West-Vlaamse schaakagenda 2023-2024
*Schaaktornooikalender 2024