Nieuws

Tornooi Wijk aan Zee terug van start

door Peter op 17 jan. 24

 

Een nieuw jaar en dat betekent een nieuw Tata Steel Tournament. Intussen is het al de 86ste keer dat het wellicht belangrijkste schaakevenement van het jaar wordt georganiseerd. Onze Noorderburen spreken met enige zin voor chauvinisme van het Wimbledon van het schaken en voor één keer mogen ze dat wel zeggen. Ook dit jaar is het kruim van de wereldtop aanwezig in het kustplaatsje Wijk aan Zee. De formule is niet gewijzigd ook nu hebben we een Masters (de absolute top) en een Challengers (de toekomstige top?) groep. Gedurende dertien speeldagen bekampen onze schaakgoden elkaar om op 28 januari de beste van het pak te bekronen. Ondanks de afwezigheid van smaakmaker Carlsen is er ook dit jaar weer heel wat schoon volk. Bij de Masters hebben we wereldkampioen Liren, titelverdediger Giri, jonkies Firouzja, Praggnanandhaa en Vidit, de tornooiverrassing van vorig jaar Abdusattorov, thuispelers Van Foreest en Warmerdam en eindelijk terug eens een vrouw de Chinese Wenjun, de dameswereldkampioene. Als we de Challengers onder de loupe nemen dan is de wellicht meest geïnterviewde speler Niemann, u weet wel de al of niet man van het speeltje. Vaste waarden zijn hier Korobov en L'Ami, bij de Challengers gelukkig meer schaaksters met Dronavalli, Deshmukh en Roebers. Wij Torrewachters kijken vooral uit naar Dardha en Beukema, jawel twee (!) Belgen.

Ook dit jaar zal ik me beperken tot een kort verslag van de voornaamste gebeurtenissen per ronde zodat u niet in slaap sukkelt. Er waren maar liefst 4 zwarte zeges in de eerste ronde bij de Masters. Wei haalde het van de Challengerswinnaar van 2023 Donchenko nadat die laatste onder tijdsdruk blunderde. Ook Giri miste zijn start niet hij moest wel 'hard' aan de bak (6,5 uur) om Wenjun in een nauwkeurig gespeeld eindspel te verslaan. Nepomniatchi haalde het in een korte partij van Warmerdam, die met een 'blote koning' zat. Firouzja terug van weggeweest haalde het van Nederlands hoop Van Foreest die een remise-eindspel nog wist te verknoeien. Bij de Challengers kenden de Ollanders niet hun beste dag. Zo verknoeide Vrolijk een stuk en uiteindelijk zijn game tegen Niemann. Eline Roebers kende net als vorig jaar een slechte start na een mislukte aanval in een Najdorf Siciliaan tegen Mendonca. De burenstrijd tussen Dardha en L'Ami eindigde op een zoutloze remise. Beukema onze tweede Belg, die eigenlijk behoorlijk wat Hollands bloed door zijn aderen heeft stromen, ontsnapte in zijn partij tegen Deshmukh met zetherhaling.

In ronde twee werd dit keer vier keer geremiseerd en vielen er drie beslissingen te noteren. Firouzja haalde het van de Iraniër Maghsoodloo in een Ruy Lopez en blijft de enige speler met het maximum na twee speeldagen! Gukesh won in een onduidelijke Italiaanse partij van de Chinees Wei. Het Nederlands onderonsje tussen Van Foreest en Warmerdam, zorgde voor de volle buit voor die laatste nadat zijn rivaal onnodig een kwaliteit had opgegeven. Bij de Challengers was er de clash tussen Beukema en Roebers, redelijk gelijkopgaand tot Beukema een toren offerde om de koningsstelling open te breken en het punt oogstte. Korobov spoelde zijn verlies van de eerste ronde weg met een zege tegen de Indische Deshmukh. Alle andere partijen eindigden op een gelijkspel.

Ook in de derde ronde was zwart aan het feest. Zo haalde Giri het in een Konings-Indische partij van Donchenko die lange tijd gelijke tred hield maar in zware tijdnood het gelijkspel alsnog uit zijn handen liet glippen. Na twee witte nederlagen kon Jorden Van Foreest eindelijk zijn eerste zege boeken en dat tegen Ju Wenjun, de wereldkampioene bij de dames. Ook hier was tijdnood de beslissende factor. Vuurwerk was er volop in de partij tussen Maghsoodloo en Abdusattorov. Het begon met een geweigerd gambiet, beide spelers hadden vervolgens winstkansen en uiteindelijk was het Abdusattorov die na enkele krachtzetten de winst pakte. Wereldkampioen Ding Liren boekte zijn eerste zege van het tornooi tegen Gukesh na een pionoffer. Firouzja moest berustten in remise tegen de verrassende Warmerdam en daardoor komt Giri mee aan de leiding. Bij de Challengers mocht Eline Roebers al haar derde nederlaag slikken, dit keer was het Korobov die haar (euh) de broek af deed. Korobov zei achteraf dat hij rook dat er een mat in de partij zat. De Indische Deshmukh boekte haar eerste overwinning tegen de Spanjaard Santos na een gewaagde doch succesvolle aanval. Dardha speelde nog maar eens gelijk en Beukema ging kopje onder tegen de Fransman Maurizzi ook al had hij twee pionnen meer.

Sensatie in ronde 4 als de Indiër Pragga wereldkampioen Dingske Liren verslaat en dankzij deze stunt ook nog eens Anand voorbij steekt en de nummer één van India wordt. Niet slecht voor een 18-jarige ! Pragga was de nauwkeurigste in een eindspel met elk een paard en enkele pionnen. Giri is of lijkt in bloedvorm in een eindspel met ongelijke lopers speelde hij koppig door en won knap van Gukesh. Dit punt brengt hem zelfs solo aan de leiding ! Wei haalde het van Maghsoodloo maar niet zonder moeite. Na een kwaliteitsoffer staat die laatste beter, maar vindt hij het winstpad niet. Beide schakers komen in dwingende tijdnood en het is finaal Wei die over de sterkste zenuwen blijkt te beschikken. Bij de Challengers vloeide heel wat bloed, ook dat van Eline Roebers was er opnieuw bij. Dit keer ging de arme meid onderuit tegen Santos Latasa. Nul op vier is geen rapport om mee thuis te komen ! Landgenoot L'Ami deed het dan weer een stuk(je) beter: in een 71 zetten lange game kon hij pas in de finale afstand nemen van Mendonca. Verder waren er nog zeges voor Niemann tegen Deshmukh, Korobov tegen Maurizzi en Yilmaz tegen Salem. Het Belgische onderonsje tussen Beukema en Dardha eindigde op een 'Belgisch compromis' 1/2-1/2 dus. L'Ami, Niemann en Korobov delen hier de leiding.

Wie meer wil weten over Wijk aan Zee die kan een schat aan info vinden op de officiële site. Alle uitslagen/standen van Masters en Challengers en ook die van de amateurtornooien (zoek de Torrewachter 😁) vind je daar terug. 

*Na al dat buitenlands geweld is het tijd voor een serieuze partij. Meester Steven kijkt dit keer bewonderend toe hoe Pauwel de betonstelling van Guido sloopt. Veel plezier met Video 73: Guido Vancoillie-Pauwel Deblauwe.


Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Marc-Frank 1-0, Guido-Pauwel 0-1, Daniël-Quinten 1-0, Didier-Steven 0-1.

2de Klasse: Frederique-Simon 1/2, Diederik-Chris 1-0, Nick-Gabriël 1/2, Henk-Brecht 1-0.
Tussenstand Tweede Klasse

3de Klasse: Dany-Volodymyr 1/2, Renaat-David 1/2, Mario-Xander 1-0.
Tussenstand Derde Klasse

De kalender:

*12-28 januari: Tata Steel Chess Tournament
*21 januari: Liga ronde 4 te Kortrijk
*28 januari: Ronde 6 Interclubs: Wetteren 2 - Roeselare 1, MSV 2 - Roeselare 2, Wetteren 6 - Roeselare 3.
*27 april: Debutantentornooi in Izegem