Nieuws

Vier musketiers in Wijk aan Zee

door Peter op 24 jan. 24

 

Neen geen zoekplaatje met zoek de zeven verschillen, maar gewoon vier musketiers uit Roeselare, ook wel Torrewachters geheten op bezoek in Wijk aan Zee. Een aanrader voor de schaakliefhebber, zoals moslims één keer in hun leven geacht worden om Mekka te bezoeken, zo is het ook uw heilige plicht als schaker om ooit Wijk aan Zee met een bezoekje te vereren...

Wat de verslaggeving betreft nemen we de draad terug op waar we hem vorige week lieten vallen... Ronde vijf, een ronde waarin de vrouwen van zich lieten spreken en hoe. Bij de Masters mocht titelfavoriet Alireza Firouzja het opnemen met de zwartjes tegen de werelddameskampioene Ju Wenjun. De ruilvariant van het Frans kwam op het bord en aanvankelijk trok Firouzja aan de touwtjes en kon hij een pion laten oprukken tot op de zevende rij. Jammer voor hem ging die mooie vrijpion na een blunder verloren en was het Ju die het initiatief overnam. Ze bereikte de finale met een pion meer en in een beklijvend toreneindspel toonde ze haar grote kennis van het eindspel en won knap.  De Indiër Gukesh nam het op tegen schaduwfavoriet Nepomniatchi. Hij komt een pion voor maar Nepo heeft wat compensatie door zijn sterke loperpaar. De match kabbelt rustig verder tot Gukesh het 'licht' ziet en een smerig valletje opzet voor zijn overbuur, die er met zijn ogen open intuimelt. Allemaal goed nieuws voor Giri die nu een vol punt uitloopt op zijn naaste concurrenten Firouzja en Nepo. Giri was nochtans niet in goede doen, de Jobava-Londen van Pragga beviel hem slecht en hij had geluk dat de Indiër zijn duidelijk voordeel niet in winst kon omzetten. De Hollander geboren in Sint-Petersburg kon nog net een halfje uit de brand slepen. Bij de Challengers vloeide het bloed rijkelijk met slechts één remise (Dardha-Korobov) en maar liefst 6 beslissende partijen. De mooiste of beter gezegd de meest in het oog springende uitslag was die van Eline Roebers tegen Hans Niemann. Na vier zure nederlagen begon ook deze wedstrijd niet al te fameus voor het Hollandse wonderkind. Na een opzet met de Caro Kann had  Niemann een superieure stelling bereikt en leek de beslissing op één van de volgende zetten te vallen. De Amerikaan begon echter nonchalanter te spelen en Eline kwam terug in de match. Ze speelde dapper door en Niemann misrekende zich verschrikkelijk in het eindspel waar hij een stuk verloor. Hij gaf pas op toen hij door een paardvork op dame en toren ook nog eens zijn toren zag verloren gaan. Beukema had zijn dagje niet na 21 zetten kon hij al huiswaarts na een gratis schaaklesje van L'Ami die hiermee verrassend de leiding neemt.  Er waren verder ook zeges voor Salem tegen Vrolijk, Yilmaz tegen Deshmukh, Maurizzi tegen Santos en tenslotte won Mendonca van Dronavalli.

Firouzja had ongetwijfeld slecht geslapen na zijn onverwachte nederlaag tegen Wenjun? Vandaag in ronde 6 sloeg hij terug en de Chinees Wei was de pineut. Het begon met Aangenomen Damegambiet en het bleef min of meer gelijk tot het eindspel, waar Wei in tijdnood de fouten begon op te stapelen en uiteindelijk begaf. Leider Giri miste de kans om verder uit te lopen op de concurrentie, na de opening stond hij overweldigend tegen Maghsoodloo maar hij kon dat overwicht niet omzetten in een zege. Zwart kwam terug in de match en kon uiteindelijk makkelijk stand houden in het finale toreneindspel. Landgenoot Van Foreest had minder geluk in een Schotse partij verloor hij in het middenspel een pion tegen Gukesh. Die laatste bouwde geduldig zijn stelling uit en won dankzij zijn rekenkundig vernuft enkele pionnen en de partij. Economiestudent Warmerdam doet het verre van slecht in zijn eerste jaar bij de Masters, zo won hij dit keer van de Duitser Donchenko na een Konings-Indische opzet. Ook bij de Challengers was er heel wat vuurwerk. Hans Niemann die op zijn YouTube-kanaal blijft volhouden dat hij ooit wereldkampioen gaat worden, ging de boot in tegen het piepjonge Franse talent Maurizzi. Maar het waren vooral de Hollanders die zich toonden op deze speeldag. Zo speelt L'Ami het tornooi van zijn leven, de leider ontsnapte dit keer wel door het kleinste gaatje tegen de Oekraïner Korobov, die Russisch (!) op zijn bord kreeg. L'Ami verloor een kwaliteit en moest maar liefst 109 zetten zijn schaakkennis tonen om remise uit de brand te slepen. Eline Roebers, laagste in ELO in haar reeks, verbaasde weer vriend en vijand na een knappe overwinning tegen de Turk Yilmaz. Na een vreemde variant van het Konings-Indisch ontstond een complexe stelling waar ze een stuk kon versieren. Yilmaz probeerde het zaakje nog naar remise te leiden, maar Killerqueen Roebers loste haar prooi niet meer. Ook Liam Vrolijk scoorde bij onze noorderburen na een Benoni met Mendonca. Ook hij moest lang bikkelen voor de volle buit (76 zetten). Hoe verging het intussen de Belgen in deze zesde ronde? Daniël Dharda speelde al zijn zesde remise op zes partijen en Nederbelg Beukema moest het hoofd buigen voor een sterke Dronavalli, die de Bird-opzet van Stefaan zonder schade doorkwam en in het eindspel de puntjes op de i zette.

We zijn zowat halfweg en de favorieten moeten stilaan kleur bekennen. De Oezbeek Abdusattorov die vorig jaar in de allerlaatste ronde het tornooi verloor en de zege aan Giri moest laten, nam vandaag weerwraak. Na een Russische start van Giri kwam zijn rivaal in de wedstrijd en dicteerde de wet. Niet dat hij Giri overspeelde maar het zat hem in de details die langzaam maar zeker een betere stelling voor de Oezbeek op het bord brachten. Toen Abdusattorov een vrijpion verkreeg was het uit voor de Nederlander. Vidit-Firouzja vertoonde een spectaculairder karakter met een vroeg paardoffer van Firouzja waar een reukje aan zat. Vidit vond steeds de juiste zetten en had in de finale een kwaliteit en dat was voldoende voor het punt. Het gambiet van Warmerdam kostte Gukesh heel wat zweet en bedenktijd. Hij moest zelfs halfweg de pion teruggeven om een gelijke stelling te behouden. De partij leek af te stevenen op een juiste puntendeling totdat Warmerdam het nodig vond om een strategische blunder te maken en wit een vrijpion te geven. Bij de Challengers hadden alle Hollanders een offday. Zo kon Eline Roebers haar zegereeks niet verder zetten, ze ging eerder roemloos ten onder tegen Salem die de nieuwe leider wordt. Liam Vrolijk deed zijn familienaam oneer aan en moest zijn meerdere erkennen in Deshmukh die het afmaakte in een toreneindspel. Ook L'Ami zag vandaag sterretjes met zijn Benoni. De partij startte rustig maar toen de Nederlander de torens niet afruilde halfweg ging het snel bergafwaarts en tenslotte de afgrond in. Beukema half Belg half Ollander mocht snel douchen na al een huizenhoge blunder op zet zestien tegen Mendonca. Dardha had na zes remises eindelijk zicht op zijn eerste overwinning en dat tegen niemand minder dan Niemann. Met een stuk minder slaagde de flamboyante Amerikaan er toch nog in om remise uit de brand te slepen.

De ene dag is de andere niet in Wijk aan Zee, gisteren speelde Abdusattorov een glanspartij tegen Giri, vandaag ging hij roemloos ten onder tegen Nepomniatchi. Nepo speelde één van zijn betere partijen en kon met een strategisch pionoffer het initiatief naar zich toehalen. Niet dat zijn tegenstander onder de voet werd gelopen, verre van, maar Abdusattorov was aan handen en voeten gebonden door Nepo's spel. Uiteindelijk werd alles beslist in het eindspel waar Nepo na heel wat geschuifel twee pionnen voorkwam. Slechts twee beslissingen bij de Masters, de andere triomfator van de dag was Firouzja die Dingske zoek speelde. Eerstgenoemde verraste de wereldkampioen met zijn openingskeuze en toen hij er ook nog een pionoffer tegen gooide was Ding volledig het noorden kwijt. Na een fatale blunder op zet 18 kon de Chinees al inpakken maar hij stribbelde nog tegen tot zet 43 vooraleer hij de handdoek wierp. Bij de Challengers is er intussen ééntje die we serieus in de gaten gaan moeten houden, hij maakt niet  alleen kans op de tornooizege, maar het lijkt ook een naam voor de toekomst te worden. De 16-jarige Maurizzi kan niet alleen aardig voetballen ook van schaak heeft hij kaas gegeten. Zo versloeg hij vandaag leider Salem en nam zijn plaats in bovenin. Met ook al een strategisch pionoffer had Salem een toren op de zevende rij getoverd en stond uitstekend, helaas pindakaas bleef het vervolg uit en Maurizzi profiteerde van zijn extra pion en na enkele onnodige damezetten van Salem ontbindt de 16-jarige zijn duivels en wint alsnog. De damesclash tussen de jonge talenten Deshmukh en Roebers eindigde op een knappe zege van die eerste na een ongewone Franse partij. Na maar liefst zeven remises heeft onze Dardha zijn eerste zege te pakken en dat tegen de Turk Yilmaz. De dames gingen al vroeg van het bord en er kwam een complexe stelling op het bord waar Dardha een paard offerde voor een pion. Het bleef onduidelijk maar enkele mindere Turkse zetten en een oprukkend pionpaar schonken onze Belg zijn eerste volle punt.

Ronde negen, bent u er nog 😁? In deze manche vielen maar liefst 5 beslissingen bij de Masters, misschien had de omgeving er iets mee te maken? Het schaakcircus was namelijk te gast in het Circustheater in Den Haag. Kort, want het begint hier al laat te worden, een overzicht van de speeldag. De pineut van de dag was wellicht de jonge Warmerdam die weer eens een gambiet probeerde dat succesvol bleek tegen Maghsoodloo. Die laatste ging al vroeg in de fout en leek een vogel voor de kat in een eindspel met een kwaliteit minder. Maar het was Warmerdams dagje niet, hij verknoeide een gewonnen eindspel naar remise en vervolgens naar een pijnlijk verlies. Abdusattorov speelde Van Foreest van tafel en die gaf al op na 24 zetten. De tornooiwinnaar van 2021 mist creativiteit en ook wel wat geluk om een degelijke prestatie neer te zetten. Pragga won dan weer van dameswereldkampioene Wenjun in een Tweepaardenspel, waar een aanval volgde via de g-lijn. Donchenko boekte zijn eerste zege van het tornooi, maar wat voor één: Firouzja werd overwonnen na beter spel van eerstgenoemde in het middenspel. Tenslotte was er nog Wei die Nepomniatchi kon verrassen met zijn loperopening. Ook bij de Challengers vloeide heel wat bloed. Dardha boekte zijn tweede zege op rij en dat tegen Salem met een vernietigende koningsaanval (zeker eens bekijken). De Hollandse clash tussen Roebers en Vrolijk was een Koningsgambiet met wisselende kansen, veel fouten en finaal ging het punt naar Vrolijk. Beukema begon veelbelovend tegen Korobov maar moest toch ondervinden dat die laatste een superieure eindspeltechniek heeft. Leider Maurizzi had genoeg aan een klein positioneel foutje van Deshmukh om te zegevieren. Niemann kon nog eens winnen en dat met zwart tegen Dronavalli en dan was er nog de witte winst van Mendonca tegen Santos.

Wie meer wil weten over Wijk aan Zee die kan een schat aan info vinden op de officiële site. Alle uitslagen/standen van Masters en Challengers en ook die van de amateurtornooien vind je daar terug. 

*Tijd voor een serieuze partij. Meester Steven kijkt dit keer tevreden toe hoe één van onze jongelingen de Oekraïner Vova een meer dan behoorlijke partij speelt tegen Renaat. Veel plezier met Video 74: Volodymyr Kasianov-Renaat Vanassche.

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Yannick-Marc 0-1, Didier-Quinten 1/2, Steven-Daniël 1-0.

2de Klasse: Pieter-Frederique 1-0, Sean-Diederik 1-0, Simon-Nick 1-0, Gabriël-Henk 1-0.
Tussenstand Tweede Klasse

3de Klasse: Volodymyr-Renaat 1/2, David-Pierre 1-0, Mario-Dany 1-0, Xander-Tim 1-0, Philip-René 0-1.
Tussenstand Derde Klasse

De kalender:

*12-28 januari: Tata Steel Chess Tournament
*28 januari: Ronde 6 Interclubs: Wetteren 2 - Roeselare 1, MSV 2 - Roeselare 2, Wetteren 6 - Roeselare 3.
*25 februari: Voordracht Helmut Froeyman 'Schaken is fun' op zondagvoormiddag in De Arend (Info volgt)
*27 april: Debutantentornooi in Izegem