Nieuws

Wei Yi wint verrassend Tata Steel - Dardha tweede bij de Challengers

door Peter op 30 jan. 24

 

De 86ste editie van het Tata Steel Chess Tournament kende een verrassende ontknoping en een al even onverwachte winnaar. Na dertien ronden waren er vier spelers met 8,5/13: Gukesh, Abdusattorov, Giri en Wei. Er moesten tiebreaks gespeeld worden om de tornooiwinnaar aan te wijzen. Hierin bleek Wei Yi de koelbloedigste te zijn en hiermee slaagt de 'eeuwige' belofte er eindelijk in om een groot buitenlands tornooi op zijn naam te schrijven. Ook wij Belgen hebben redenen te over om trots te zijn, landgenoot Dardha kon na een geweldige eindspurt beslag leggen op de tweede plaats. Hoe dat alles in zijn werk ging, kun je lezen in onderstaande rondeverslagen.

Ronde tien brengt ons 3 zeges bij de Masters. Abdusattorov haalde het van Warmerdam maar moest heel wat energie spenderen om de Nederlander onder de mat te krijgen. Het was een partij die op en neer ging qua kansen en maar beslist werd in het eindspel toen Warmerdam nog minder dan een minuut speeltijd had en blunderde. Gukesh haalde het met zwart van Donchenko in een Nimzo-Indian die ook al beslist werd in het eindspel. Nepo won in een Ruy Lopez van Dingske en nam hiermee een klein beetje weerwraak voor zijn verloren wereldtitel. Een kalme dag bij de Challengers met slechts twee beslissingen. Zo won leider Maurizzi van Roebers en loopt hiermee een vol punt uit op de rest van het pak. Eline Roebers hield lange tijd gelijke tred tot de koploper bij de Challengers het welletjes vond en een stormloop op de vijandelijke koningsstelling begon. Ook halfbelg Beukema kreeg een gelijkaardige aanval over zich en moest zijn meerdere erkennen in Santos.

Abdusattorov haalde het relatief makkelijk van dameswereldkampioene Wenjun die enkele mindere partijen speelde en in een dipje lijkt te zitten. Met deze zege komt Abdusattorov alleen aan de leiding. Heel wat meer spanning was er tussen de kemphanen Maghsoodloo en Vidit. Vidit offerde al snel een pion en de koning van zijn rivaal bleef in het centrum steken. Maghsoodloo offerde dan weer verkeerdelijk zijn loper en Vidit stond even later technisch gewonnen. De mooiste partij van de dag was die tussen Wei Yi en Max Warmerdam. Er kwam een loperspel op het bord en al heel snel op zet zeven, waar Wei ruim 50 minuten over nadacht, gaf hij zijn toren voor twee sterke centrumpionnen. Gewaagd maar blijkbaar accuraat gerekend, Warmerdam vond niet het juiste antwoord en blunderde op zet 16, waarop Wei het 'karweitje' afmaakte. Bij de Challengers vloeide het bloed weer met sloten over de borden. Maar liefst zes overwinningen deden het aanwezige publiek smullen. Koploper Maurizzi kende geen genade voor Vrolijk, die in een Spaanse partij al snel werd zoek gespeeld door de 16-jarige Fransman. Het blijft spannend in deze reeks want ook eerste achtervolger Mendonca won en dat van de Turk Yilmaz. Beukema en Niemann speelden een vreemd Engels onderonsje waar eerstgenoemde een extra pion had maar niet meer kon rokeren. Zwart (Niemann) dicteert de wet en wint makkelijk. Onze nationale trots Daniël Dardha haalde het van Nederlands Hoop in bange dagen Eline Roebers in een Konings-Indische partij. Waar een foutief paardoffer van laatstgenoemde het begin van het einde was. L'Ami blijft bovenaan meedraaien nadat hij blijk had gegeven van heel wat eindspeltechniek in zijn game met Deshmukh. Tenslotte was er nog Salem die het haalde van de Indische Dronavalli.

Ook de voorlaatste ronde zorgde voor vuurwerk: Abdusattorov was al na één dag terug leider af na een spijtige nederlaag tegen Vidit die hiermee Indias nummer 1 wordt. Het begon met een Ragozin en het eindigde in een complex eindspel met een pion meer voor Vidit. De Hollandse clash tussen Anish Giri en Jorden Van Foreest begon redelijk gelijklopend en eindigde eerder abrupt na een kolossale blunder van Jorden. Wei Yi haalde het niet alleen van zijn landgenote Ju Wenjun, maar hij komt met deze zege aan de leiding. Max Warmerdam ging kopje onder tegen Ding Liren, maar dat zal zeker niet aan zijn vechtlust liggen. Met zijn agressieve stijl heeft hij er ongetwijfeld heel wat fans bij gekregen, maar ook nu weer ging het licht uit en kon Ding oogsten. Tenslotte was er nog een zegevierende Firouzja tegen een blunderende Nepomniatchi, die hiermee nog een waterkansje op tornooiwinst behoudt? Bij de Challengers wordt het met de dag zotter. Vandaag stond Maurizzi de fiere sololeider tegen Dardha de Belg geprogrammeerd en onze landgenoot won wel zeker! Er kwam een Najdorf op het bord met zeer goed positioneel spel voor de Belg. Maurizzi offerde een kwaliteit voor tegenspel maar dat bracht niet de gehoopte ommekeer. Dardha speelde het feilloos uit en beslist wellicht het tornooi? Eerste achtervolger Mendonca profiteerde maximaal na winst tegen Salem en komt naast Maurizzi aan de leiding. Beukema ging nog maar eens kopje onder en nu tegen de Turk Yilmaz. In de tweede Hollandse clash van de dag nam Erwin L'Ami weerwraak voor zijn vorig jaar verloren partij tegen Elieneke Roebers. Van het geschuifel van L'Ami werd Roebers horendol en ze ging ten onder in het eindspel. Niemann werd nog maar eens 'zijn grote mond' gesnoerd en dit keer door de Oekraïner Korobov.

Ronde 13, laatste ronde, zowel bij de Masters als bij de Challengers is de tornooiwinnaar nog niet gekend. Er werd weer eens reclame gemaakt voor de schaaksport. Een kort overzichtje. Eigenlijk kunnen we dat simpel afhandelen, wie aan de leiding stond, liet geen steek meer vallen en won. Zo haalde Wei Yi het van Vidit met de Colle van onze Guido. Een kwaliteitsoffer in het middenspel zorgt voor het pad naar de zege. Giri haalde het van Warmerdam die voor de zoveelste maal plooide onder tijdsdruk. Gukesh mocht zijn tenen uitkuisen tegen een zeer agressief spelende Maghsoodloo. Een onduidelijk paardoffer van die laatste zorgde voor heel wat zweetdruppels bij Gukesh, die het geïnvesteerde materiaal van zijn rivaal kon behouden. Ook Abdusattorov deed wat van hem verwacht werd en dat was winnen. Donchenko was hier de pineut na een wedstrijd met wisselende kansen. Deze vier winnaars eindigden mooi gelijk bovenaan met 8,5/13. Het tornooireglement zegt al jaren dat er een tornooiwinnaar moet aangewezen worden d.m.v. tiebreaks en zo geschiede. In de eerste halve finale nam Abdusattorov het op tegen Wei. In de eerste game liet die eerste de kans op een punt liggen en Wei kon nog remise uit de brand slepen. Hij herpakte zich en won nu de tweede partij. 1,5-0.5 voor de Chinees en Wei naar de finale. De tweede halve finale was die tussen Gukesh en Giri. Beide spelers wonnen met zwart hun partij, dus moest een derde uitsluitsel geven en daar was Gukesh de baas. De finale met als inzet de tornooiwinst werd betwist tussen Gukesh en Wei. De eerste game wikkelde af naar een toreneindspel met gelijk materiaal en dat werd logischerwijze remise. Ook in de tweede partij speelden torens een hoofdrol. Wei had aanvankelijk een pion meer, maar dat was een dubbele randpion. Het werd uiteindelijk beslist met een dubbele loperaanval op de koning en toren en weg was de toren van Gukesh die onmiddellijk opgaf en zo werd Wei de nieuwe Tata Steel-koning. Proficiat namens de Torrewachters. Nog snel even de Challengers onder de loupe nemen. Het werd een baaldag voor Maurizzi die lang aan de leiding stond en in de laatste twee rondes nog de tornooiwinst aan zijn neus zag voorbij gaan. Na gisteren verloren te hebben van Dardha, moest hij vandaag tevreden zijn met remise tegen L'Ami. Mendonca ontsnapte tegen Deshmukh, won uiteindelijk toch en blijft zo in het eindklassement een half punt voor (9,5) op Maurizzi die derde werd (9) en we mogen nu toch wel trots zijn want ook Dardha haalde 9 punten en werd in extremis tweede! In zijn laatste ronde kende de Albanese Belg geen genade met Vrolijk. Ook hier is een dikke proficiat op zijn plaats namens de Torrewachters. 

Wie meer wil weten over Wijk aan Zee die kan een schat aan info vinden op de officiële site. Alle uitslagen/eindstanden van Masters en Challengers en ook die van de amateurtornooien vind je daar terug. 

Donderdag/vrijdag volgt een nieuwe blog met de competitieresultaten, de kalender, het interclubverslag en een filmpje van de Meester?