Nieuws

Een interclubronde om snel te vergeten

door Peter op 1 feb. 24


De meisje(s) en jongens van ploeg 1 & ploeg 3 hebben zich deze week al meermaals afgevraagd waarom de boeren zondag laatstleden Wetteren niet hadden afgezet? Zo konden ze wellicht overmacht inroepen en enkele punten sprokkelen, nu werden het helaas twee smadelijke nederlagen. Ploeg 2 trok naar het Meetjesland, meer bepaald naar Assenede om hun leidersplaats te verdedigen. Bert brengt met tranen in zijn ogen het verslag van ploeg 1 terwijl ondergetekende uit de toegestuurde matchverslagen een samenvatting van de andere teams probeert te distilleren.

Bert neemt het woord:

"Zondagmiddag beleefden we de zwaarste nederlaag ooit in derde klasse. Tegen leider Wetteren gingen we met 5.5-0.5 zwaar de boot in. En toch, toch had het anders kunnen verkeren. We starten met een gehavende ploeg. Martijn is momenteel nog op reis waardoor iedereen een bordje op schoof. Brent en Marc kwamen ons uit de nood redden. Op bord 1 kwam Bert heel erg goed uit de opening. Hij stond al snel wat beter, maar na zet 24 liep het plots mis. Wit kreeg een goede aanval en Bert ging, voor de derde keer dit jaar al mat. Brent kwam goed uit de opening, maar ook hier liep het plots verkeerd. Hij verloor drie lichte stukken tegen een toren en enkele pionnen. De aanval van de tegenstander sloeg daarna snel door. Giulia speelde wellicht haar beste partij van het jaar. Na een kwaliteitsoffer kwam ze erg goed te staan. Uiteindelijk wikkelde haar sterke tegenstander af naar een interessant eindspel, waarin hij knap een pion offerde om met zijn koning door te kunnen dringen. Na een lange strijd ging Giulia de boot in. Voor Bernard zag het er lange tijd erg goed uit, maar in plaats van met een pionnetje meer het eindspel misschien zelf te kunnen winnen, verloor Bernard een pion. Het overgebleven eindspel was echter potremise. Bernard maakte na een erg lange strijd een fout en verloor uiteindelijk nog. Michiel speelde een spannende partij en won een pionnetje. Zijn tegenstander had echter voortdurend tegenkansen. Ook hier werd afgewikkeld naar een gelijk eindspel. Michiel kon toch voor onze ploeg een halfje binnenhalen. Marc speelde een erg degelijke partij met wisselende kansen. Marc had winstkansen, maar benutte die niet. Met een kwaliteit meer kon zijn tegenstander uiteindelijk ook het punt bijschrijven. 5.5-0.5, een veel te zware nederlaag tegen een sterke ploeg."

Peter neemt het woord:

"Ploeg twee mocht het als leiders opnemen tegen MSV. Er werd met een bang hartje afgezakt richting Meetjesland, want ook het tweede team speelde met een bijna volledig 'nieuwe' ploeg. Door de afwezigheid van de eerste twee borden, kwam Yannick bovenaan terecht en hij deed het uitstekend. In een complexe damepionopstelling had onze Torrewachter de overhand en was hij baas over de enige open lijn in de stelling. De druk werd te groot voor zijn rivaal die plots 'vergat' dat één van zijn torens in stond. Een punt voor Yannick en ook een pint van Pauwel... Quinten debuteerde op het tweede bord en leek wat onder de indruk van de omstandigheden, zo verkeek hij zich in de opening op tja een cafétruuk. Hij dacht dat hij een dame kon winnen maar hij speelde een stuk kwijt voor enkele pionnen. Er ontstond een rommelige onduidelijke stelling waar Quinten alle registers open trok en dat loonde. Het stuk werd terug gewonnen en veel belangrijker hij won ook de partij. Onze tweede debutant, vierde bordspeler Erik kwam prima uit de opening. Hij vergat echter om zijn stukken te ontwikkelen en stormde onbesuist via de koningsvleugel naar voor. Zijn jeugdig enthousiasme brak hem zuur op, zijn aanval liep dood en de tegenaanval reet zijn koningsstelling aan flarden. Eriks koning 'emigreerde' nog naar het centrum, maar daar werd het nog heter onder zijn voeten. Erik bleef zich krampachtig verdedigen maar na 4 en een half uur gooide hij toch de handdoek na de langste partij uit zijn nog jonge carrière. Zo stond het 1-2 en mocht good old Jan de meubelen redden of zo u wil de schaapjes op het droge hijsen. Het werd een zeer gesloten en gelijk opgaande partij, die pas afscheiding kende in het eindspel toen Jan in tijdnood een pion blunderde. Het werd alle hens aan dek in een finale met paarden en pionnen. Onze Torrewachter plooit niet en kan na vijf uur onder goedkeurend oog van de rest van het team remise houden en het matchpunt binnenhalen. Flinke jongen!"

"Ook ploeg drie kreeg een Wetters pakje slaag, maar kon de schade nog beperken. Tweede bordspeler Stijn kwam goed uit de opening waar hij een pion kon winnen en de vijandelijke rokade onmogelijk maakte. Er ontstond een moeilijke stelling waarbij langs beide zijden heel wat zweetdruppels werden geproduceerd en tijd verbruikt. Helaas was het Stijn die in tijdnood een stuk blunderde. Het eindspel van koning en pionnen versus koning en pionnen + loper was dan ook een uitgemaakte zaak en Stijn mocht zijn verdriet wegspoelen. Renaat op bord drie schaakte tegen een bebaarde Jupiler drinkende overbuur en kon eerder makkelijk gelijke tred houden. Er verscheen wel een Wetterse vrijpion op het bord, maar Renaat kon die met een mooie combinatie onschadelijk maken. Tijd om de vredespijp te roken? En zo geschiede. Diederik kende een 'makkelijke' zondagnamiddag met een mooie opstelling na de opening, en een snelle paardwinst. Zijn materiële voorsprong gebruikt onze Torrewachter om een koningsaanval op te zetten. Pionwinst volgt gepaard gaande met huizenhoge druk op de koning en de Wetterse geeft uiteindelijk op. 1-1,5 was de tussenstand en hier was het Guido die vol aan de bak mocht voor teamwinst. Hij kwam terecht in een Hollandse storm met een 'stenen muur' (huh?). Stevig dus. Er komt een degelijke stelling op het schaakbord met een vreselijk vijandelijk paard op e5 dat Guido beter had afgeruild. Er wordt tegengesteld gerokeerd en er volgt vuurwerk, want beide spelers weten dat ze dan de vijandelijke koningsstelling moeten bestoken. In al dat schaakgeweld sneuvelen er twee soldaatjes van Guido, die bovendien ook nog achter een vijandelijke vrijpion moet hollen. Op zijn leeftijd is dat geen sinecure, het kan natuurlijk ook dat die goed opgestelde toren er iets mee had te maken? Guido's koning kan de vrijpion niet stoppen en hij gooit de handdoek. 2,5-1,5 een lichte nederlaag tegen sterke tegenstanders."


*Titelfavoriet in tweede klasse Chris Galle liet een steekje vallen in de eerste ronde. In zijn tweede partij tegen één van onze jonkies Nick Corne was het al van moetens. Benieuwd of hij daar in slaagde? Ook Meester Steven keek met argusogen naar deze clash tussen jong en oud. Veel plezier met Video 75: Nick Corne - Chris Galle.

Uitslagen van de clubcompetitie:

1ste Klasse: Marc-Steven 0-1, Daniël-Yannick 0-1, Frank-Pauwel 1/2.

2de Klasse: Diederik-Pieter 0-1, Frederique-Sean 0-1, Nick-Chris 1-0, Brecht-Gabriël 1-0.

3de Klasse: Pierre-Volodymyr 1/2, René-David 0-1, Renaat-Mario 1-0, Dany-Xander 1/2, Tim-Philip 0-1.

De kalender:

*04 februari: Ronde 7 Interclubs: Roeselare 1 - Landegem 1, Roeselare 2 - Bye, Roeselare 3 - Bye.
*18 februari: Ronde 8 Interclubs: Roeselare 1 - Waregem 1, Roeselare 2 - Waregem 2, Roeselare 3 - Waregem 3.
*25 februari: Voordracht Helmut Froeyman 'Schaken is fun' op zondagvoormiddag in De Arend (Info volgt)
*27 april: Debutantentornooi in Izegem